Filmkaraktärer som överlevde i våra favoritfilmer

OBS! Stor SPOILER-varning.

Idag har Filmtopp listat 10 olika filmkaraktärer som överlevde i våra favoritfilmer, trots att de var planerade att dö i respektive film. 

1. Han Solo/ Return of the Jedi (1983)

Filmkaraktärer som överlevde i våra favoritfilmer

 

Under arbetet inför filmen Return of the Jedi övervägde manusförfattaren, Lawrence Kasdan, att ta kol på hjälten Han Solo (Harrison Ford). Detta ändrades dock av regissören George Lucas, som inte var något fan av Kasdans idé.

Bakgrunden var att filmens karaktärer även skulle tryckas upp och säljas i form av leksaker. Han Solos eventuella död skulle dragit ner hans popularitet som leksak och därmed försäljningen.

Filmtopps skribent Axel Diedrichs är inte helt säkra på ifall det hade varit dumt att låta Han Solo dör. Detta på grund av att Han Solo enligt honom tar upp för mycket plats i Force Awakens, som är tänkt att kicka igång den nya Star Wars-generationen. Läs Axels krönika där han motiverar mer om hur Force Awakens floppade.

2. Dr. Ian Malcom // JURASSIC PARK (1993)

Visste du att Steven Speilbergs Jurassic Park är baserad på en bok? I slutet av denna bok dör karaktären Dr. Ian Malcom. I filmen överlever dock Malcom där han spelas av Jeff Goldblum. Malcom är dessutom den centrala karaktären i uppföljaren – The Lost World (1997). Som för övrigt är en perfekt filmtitel.

Under 2015 kom Jurassic World och just nu arbetas det för fullt men ännu en ny film i serien. Kanske får vi se Dr. Ian Malcom?

3. Deputy Dewey / Scream (1996)

 

Sheriffen Deputy Dewey (David Arquette) skulle i det ursprungliga manuset blivit mördad av den telefon-ringade psykopaten, alias Scream. Men efter att regissören Wes Craven fastnade för Riley i rollen som sheriff, spelades det in två versioner av slutet. Bägge versionerna visades upp för en testpublik som sedan fick tycka till och välja det bästa slutet.

4. Rambo/ First Blood (1982)

Filmkaraktärer som överlevde i våra favoritfilmer

 

I romanen First Blood, begår Rambo (Sylvester Stallone) självmord efter en lång kamp mot en av filmens skurkar. Rambos död filmades, men Sylvester Stallone såg potentialen för en uppföljare.

Har du sett den senaste uppföljaren Last Blood med våran favoritkaraktär Rambo?

 5. Rocky Balboa / Rocky V (1990)

 

Rocky är väl allas favoritkaraktär?
Rocky är väl allas favoritkaraktär?

Sylvester Stallone igen!

Rocky V skulle vara den sista filmen i serien. Manusskrivaren till likaså huvudrollsinnehavaren , Sylvester Stallone, hade planerat att Rocky Balboa skulle dö i händerna på rivalen Tommy Gunn. Filmens regissör John Avildsen ändrade dock planerna.

6. Katie / Paranormal Activity (2007)

Paramount Pictures förvärvade filmrättigheterna till Paranormal Activity. Rysarens ursprungliga slut var att polisen skulle upptäcka Micah’s döda kropp i huset. Detta medan en besatt Katie satt med mordvapenet, en kniv, i sina händer. Polisen försökte få henne att släppa kniven men på grund av hastiga rörelser från hennes sida sköt polisen Katie till döds. Paramount gillade inte slutet och lät därför Katie överleva.

Paranormal Activity måste för övrigt inneha en form av ett rekord när det kommer till antal uppföljare på kortast tid? Skräckfilmer har en tendens att upprepa sig.

7. Happy Hogan / Iron Man 3 (2013)

Happy Hogan är väl kanske ingens favoritkaraktär egentligen?
Happy Hogan är väl kanske ingens favoritkaraktär egentligen?

I Iron Man 3 skulle egentligen Stark Industries säkerhetschef, Happy Hogan (Jon Favreau) dö efter en fight. I den slutgiltiga versionen hamnar han istället i koma och vaknar upp i slutet av filmen.

8. Matt Hooper / Jaws (1975)

 

Haj-forskaren Matt Hooper (Richards Dreyfuss) dog i romanen, Jaws, skriven av Peter Benchley. I boken blev han (kanske inte helt oväntat) uppäten av hajen när han sänktes ner i hajburen.

I filmens skildring dyker Hopper, bokstavligen talat, upp från djupet igen.

9. Martin Riggs / Dödligt Vapen 2 (1989)

martin

Snuten Martin Riggs (Mel Gibson) skulle blivit skjuten i ryggen och dött i armarna till kollegan Roger Murtaugh (Danny Glover). Men producenterna ville göra fler filmer så Riggs fick överleva.

Konsekvensen blev dock att filmens manusförfattare, Shane Black, lämnade filmserien på grund av ändringarna i hans manusarbete.

10. Ellen Ripley / Alien (1979)

Foto: 20th Century Fox

 

Alien har väl många som en av sina absoluta favoritfilmer?

Science fiction-historikern David A. McIntee avslöjade i sin bok Vackra Monsters att regissören Ridley Scott ursprungligen planerade att döda Ellen Ripley i slutet av Alien.  Detta genom att låta  Xenomorph bita av Ripleys huvud. Producenterna tyckte detta slut var för mörkt för en redan dyster film, de insisterade på att Ripley skulle få leva. Hade detta hänt hade filmen inte platsat på vår lista med de bästa rymdfilmerna !

Fler exempel på filmkaraktärer som överlevde hittar du på mentalfloss.com.

About Sebastian Håkansson 388 Articles
En av Filmtopps medgrundare. På frågan om världens bästa film finns många svar, men världens bästa skiva är Born to Run med Bossen.