Recension: Midsommarnatt (2024) – en varm serie med djup

Recension: Midsommarnatt (2024) – en varm serie med djup

  • 5 x 30 min
  • Drama
  • Netflix
Olivia Samuelsson
11 april 2024 kl. 17:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En välgjord miniserie som bjuder på det mesta

Svartsjuka, kärlek, hemligheter, lycka och svek. Det är ingredienserna i Per-Olav Sørensens miniserie "Midsommarnatt", som nu finns att streama på Netflix.

  • Skapare:
    Per-Olav Sørensen
  • Manus:
    Per-Olav Sørensen, Sofie Forsman, Anna Fredrikke Bjerke, Tove Forsman
  • I rollerna:
    Pernilla August, Dennis Storhøi, Amalia Holm, Christopher Wollter m.fl.

"Midsommarnatt" är en miniserie i fem delar som utspelar sig under en midsommarafton vid ett idylliskt strandhus i Norge. Vi får följa pensionärsparet Johannes (Dennis Storøi) och Carina (Pernilla August) som efter 30 år som lyckligt gifta har bestämt sig för att skiljas. Carina envisas med att det bästa sättet att berätta nyheten för alla är att samla familjen under glada omständigheter, och bjuder därför in hela familjen till ett stort, klassiskt midsommarfirande. Snart blir det dock tydligt att det inte bara är Johannes och Carina som har hemligheter och under midsommarfirandet uppdagas allt fler sanningar om de som är samlade.

Midsommarnatt är en välskriven och varm serie, som är underhållande men som även tar upp livets olika svårigheter och olyckor. 

Miniserien är fullspäckad av välbekanta namn såväl framför som bakom kameran. Serien är skapad och regisserad av Per-Olav Sørensen, som tidigare gjort populära Netflix-serier som Störst av allt och Hem till jul. Manus är skrivet av Sørensen själv tillsammans med Sofie Forsman (Young Royals, Barracuda Queens), Anna Fredrikke Bjerke (Gemini) och Tove Forsman (Young Royals, Barracuda Queens). 

Recension: Midsommarnatt (2024) – en varm serie med djup
Foto: Netflix.

Nutid varvas med dåtid på ett skickligt sätt 

Något som jag tycker är seriens absoluta största styrka är Sørensens sätt att berätta. Redan i första avsnittet kastas man direkt in i handlingen utan vidare förklaring, något som definitivt skapar en nyfikenhet och som i alla fall gjorde att jag ville se mer.

Under seriens gång varvas det underhållande midsommarfirandet med tillbakablickar på ett skickligt sätt som för berättelsen framåt. För varje tillbakablick får man en ny pusselbit för hur allt hänger ihop och en djupare förståelse för karaktärerna.

En annan av seriens styrkor är dess budskap. Vid en första anblick är det lätt att tro att det bara är en charmig serie som inger sommarkänsla, vilket det till viss del är. Men serien känns även mångbottnad tack vare karaktärernas djupa konversationer kring olika ämnen, vilket går som en röd tråd genom hela serien. Att våga leva fullt ut, inse sina egna brister och våga be om hjälp är bara några av alla de budskap som den här miniserien bjuder på.

De djupa konversationerna och insikterna om livet står dessutom i stark kontrast till den vackra sorglösa, sommaridyllen. Personligen blev jag berörd och fick mig en rejäl tankeställare vid ett flertal tillfällen. 

Recension: Midsommarnatt (2024) – en varm serie med djup
Foto: Netflix.

Hade varit optimalt med längre avsnitt 

Hela serien är två och en halv timme. Jag är medveten om att det är en miniserie, men jag tror ändå att den hade tjänat på att vara lite längre. Det vill säga antingen fler eller längre avsnitt. Det är mycket som händer och många karaktärer som ska få sina historier berättade, på väldigt kort tid. Detta gör att det i vissa delar känns en aning påskyndat.

Efter att ha sett hela serien tycker jag även att det känns som att det finns mer att berätta om vissa av karaktärerna och att historien skulle gynnas av lite längre avsnitt.  

"Midsommarnatt" finns nu att streama på Netflix

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL