Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen försvarar Lars von Trier i Filmtopps intervju: “En skam”

Eric Diedrichs
18 september 2023 kl. 15:09

Den danske stjärnan beskrev hanteringen av sin landsman som "en skam"

Lars von Triers "Melancholia" ska sättas upp på den svenska teaterscenen. När filmen visades på Cannes blev den danske regissören portad från festivalen, något som Mads MIkkelsen hade starka åsikter om.

Pretentiös provokatör eller avantgardistiskt geni? Många skulle nog beskriva Lars von Trier som en mix av både och. Den danske, Oscarsnominerade regissören har under åren stått bakom titlar som Breaking the Waves (1996), Dogville (2003), Antichrist (2009), Melancholia (2011) och Riket (1994-2022) – moderna klassiker som har skapat rubriker världen över.

Den 7 oktober är det premiär för en operaversion av Melancholia på Kungliga operan, som sänds live i Sveriges Radio P2 kl. 19.00. Medan vi i filmen fick se stjärnor som Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling och John Hurt, utgörs operaensemblen av namn som Lauren Snouffer, Rihab Chaieb, Anne Sofie von Otter, Jens Persson Hertzman, Ola Eliasson, Johan Edholm och Mikael Stenbaek. Intressant nog är detta bara en av flera filmer som sätts upp landets teatrar under hösten.

Melancholia
Kirsten Dunst i Melancholia. Foto: Zentropa

Portades från filmfestivalen i Cannes efter Melancholia

Melancholia brukar nämnas som en av Lars von Triers bästa filmer, men under premiären i Cannes fick regissören det hett om öronen efter att ha skämtat om nazismen. Han sa bland annat att han "förstår Hitler" och att han, som har judiskt påbrå, "en dag insåg" att han "är nazist".

Det märkliga, och för skådespelarna mycket pinsamma, ögonblicket blev snabbt viralt. Även om det var tydligt att von Trier inte menade allvar med vad han sa ledde hans utlåtanden till en stor skandal som fick honom portad från festivalen.

Kort därefter kommenterade han till The Guardian att han var "stolt över att ha deklarerats persona non grata" eftersom att det "kanske är den första gången i filmhistorien" som någon blir portad från den anrika filmfestivalen.

Mads Mikkelsen
 Foto: Kevin Lindén / Filmtopp Int. 

När Mads Mikkelsen försvarade Lars von Trier i Filmtopps intervju

I en intervju med Filmtopp pratar Mads Mikkelsen om Lars von Trier och Dogmarörelsen – en dansk filmvåg som skapades av von Trier och centrerades kring tio regler där målet var att ”tvinga fram sanningen ur karaktärerna och miljöerna”. Även om Mikkelsen blev en del av dogmarörelsen med Susan Biers Älskar dig för evigt (2002) är han inte direkt imponerad över konceptet:

– Lars har gjort mycket bra för dansk film. Han placerade oss på kartan och var smart nog att hitta på Dogmabegreppet, men jag har aldrig varit något fan av det. Om du vill göra en lågbudgetfilm, gör det. Ge mig ingen ursäkt för varför ni inte har några lampor. Vi hade inga lampor i Pusher. Vi hade inte råd. […] Men Lars har gjort en del fantastiska filmer. Det går inte att komma ifrån att vi är skyldiga honom mycket, säger skådespelaren till Filmtopp.

Mads Mikkelsen
 Foto: Kevin Lindén / Filmtopp Int. 

Mads Mikkelsen fortsätter att hyllasin landsman och beskriver det som hände mot honom i Cannes som "en skam":

– Det var ett hysteriskt och fruktansvärt exempel på när den politiskt korrekta världen blir bestialisk. Alla journalister i det där rummet visste vem han var. Hur hans humor var. Att han har judiskt påbrå. Att han inte var nazist. De visste, men kunde inte hejda sig. De ville bara se hur mycket makt de hade, om de kunde krossa någon. Och det gjorde de. En katastrof att bevittna. Lars är märklig ibland, det är han. Han kan dra skämt som varken är roliga eller som man förstår. Men rasist? Nej. Nazist? Nej. Det är en skam vad som hände. Det är en skam att ingen stod upp för honom. Det är en slam att detta kunde hända och det är en skam att det fortsätter att hända än i dag. Du är från Sverige, du vet vad jag menar.

Om Mads Mikkelsen och Lars von Trier någonsin kommer att göra film tillsammans återstår att se, men när vi föreslår detta håller Mads med om att de skulle vara en bra kombo. "Två små egon i ett rum", säger han och skrattar.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL