Recension: Shōgun (2024) – miniserien som är precis vad Disney behöver

Shōgun säsong 2 – därför lär det inte bli någon fortsättning

  • Disney+
Olivia Samuelsson
17 april 2024 kl. 18:04

Inga planer på en andra säsong för succéserien

I februari hade den nya miniserien "Shōgun" premiär på Disney+ och Hulu och blev genast en succé. Men i nuläget ser det inte ut som att det blir en säsong 2 av den populära serien.

Miniserien "Shōgun" tar sin början i 1600-talets Japan, som är på randen till ett hundraårigt inbördeskrig. Serien kretsar kring den japanska ledaren Toranga (Hiroyuki Sanada) och den brittiska sjömannen John Blackthorne (Cosmo Jarvis) som blivit strandad i Japan. Två ambitiösa män från helt olika världar och när deras vägar korsas flätas deras öden samman på ett sätt som kan rubba maktbalansen i både Japan, men även mellan England och Portugal.

Shōgun är baserad på James Clavells roman med samma namn, som i sin tur är baserad på verkliga händelser. 

Shōgun säsong 2 – därför lär det inte bli någon fortsättning
Foto: Disney+.

 

Shōgun säsong 2 – inga planer på en fortsättning 

"Shōgun" blev snabbt succé och slog rekord när den hade sin premiär på Disney+ och Hulu i februari. På bara sex dagar lyckades serien få 9 miljoner tittare på de två streamingtjänsterna och slog därmed nytt rekord för Disney. Den har även fått otroligt bra kritik både från tittare och kritiker, men trots sitt stora genomslag ser det inte särskilt troligt ut med en andra säsong. 

Shōgun är trots allt en miniserie och i en intervju med The Hollywood Reporter berättar seriens medskapare, paret Justin Marks och Rachel Kondo, att det inte finns några planer i nuläget på en andra säsong av succéserien.

- Vi tog berättelsen till slutet av boken och satte punkt i slutet av den meningen. Vi älskar hur boken slutar; det var en av anledningarna till att vi båda visste att vi ville göra det här - och vi avslutade serien precis där. Och jag har varit med om det här med andra serier som den här, där man bara bygger som en hel fabrik och pumpar ut 10 bilar tills fabriken måste stänga. Det är så tråkigt, säger Justin Marks. 

Men även om det inte kommer en fortsättning av just Shōgun, så finns det fler böcker i den fristående serien av James Clavell. Med tanke på Shōguns enorma genomslag är det kanske ingen omöjlighet att vi någon gång i framtiden får en fristående fortsättning i form av en serie baserad på nästa bok, Tai-Pan, som utspelar sig i 1840-talets Hong Kong. 

Läs Filmtopps recension av "Shōgun" här.

"Shōgun" finns att streama på Disney+

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL