Fight Club

Tidernas 10 sämsta filmer – och varför

Emil Oscar Rasmussen
01 april 2024 kl. 15:04

Här är de sämsta filmerna någonsin – vattentäta argument.

Då var det fastslaget en gång för alla. Trots att dessa filmerna höjts till skyarna av vissa, så har de nu bevisats vara hopplöst överskattade. Se den kompletta listan och försök slå hål på de vattentäta argumenten om du kan.

Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hans uggla Hermione. Foto: Sandrew Metronome. 

1. Harry Potter

Jag kommer aldrig förstå hur Harry Potter-filmen lyckats bli så populär. Harry Potter är jättedålig på att trolla fast han är huvudperson och på skolan där han går är det alltid orättvist. Bara för att alla gillar Ryffindor mycket mer än Malfoys lag, så får de mycket mer poäng av rektorn i alla tävlingar. Det är också konstigt när Harry och alla är ute i riktiga världen och trollar. Känns fake.

Harry Potter är helt enkelt en orealistisk film!

Lejonkungen
Mufasa, Mufasa, Mufasa! Foto: Walt Disney Pictures.

2. Lejonkungen

Tecknade filmer är bra för de kan kommunicera mycket i form av metaforer och sånt, men jag tycker fortfarande de bör vara förankrade i någon form av verklighet. Filmen tänjer redan på gränserna när lejonen börjar prata, men det kan jag ändå köpa (det är ju inte på riktigt). De går dock för långt när olika typer av djur börjar prata med varandra, för det gör inte djur i verkligheten.

Reglerna för världen i Lejonkungen är tyvärr för orealistiska för att den ska hålla i längden.

Fight Club
Shhhhh! Foto: SF Studios.

3. Fight Club

 

"Fight Club" är en rätt töntig film för personer som önskar att de var bra på att slåss. Visst, filmen kanske är underhållande, men den skulle exempelvis aldrig kunna funka att titta på i skolor – vad skulle kidsen lära sig ens? Den sätter upp helt orimliga förväntningar kring det här att man inte får prata om "Fight Club". Det är ju ändå vad hela filmen handlar om! Ingen hade ens kunnat recensera den om personerna som gjorde filmen fick som de ville.

Det är orealistiskt vad Fight Club förväntar sig av sin publik med tanke på vad den handlar om. Och den är inte så lärorik.

The Dark Knight
Batman på sin springare. Foto: Sandrew Metronome.

4. The Dark Knight

Vem tyckte det var en bra idé att göra den här filmen? Originalfilmen var för det första mycket bättre och clownen i filmen är inte ens speciellt rolig. Mitt största problem med The Dark Knight är dock att hela riddarspåret hamnar lite i skymundan. Christopher Nolan hade en ypperlig chans att använda titeln för att gör en grym fusion mellan superhjältegenren och medeltiden, men den handlar nästan inte alls om det.

The Dark Knight har en helt orealistisk titel baserat på handlingen.

Sagan om ringen
Knappast ensam om att röka något under produktionen... Foto: SF Studios.

5. Sagan om ringen

Det är mycket som är fräckt och så i Sagan om ringen, men den är alldeles för långsam och jag tycker inte att man förstår varför alla vill ha ringen hela tiden. Den är inte ens fin. Det största problemet tycker jag dock är casten, och framför allt Elijah Wood. Han ser inte alls ut som den riktiga Frodo.

I slutändan känns Sagan om ringen ganska oseriös och orealistisk. Kanske hade funkat bättre med andra skådespelare.

Citizen Kane
Ingen hör när Citizen Kane dör. Foto: Atlantic Film.

6. Citizen Kane

 

Kan det vara så att Citizen Kane är tidernas mest överskattade film? Kom igen, jag fattar inte grejen! Alla pratar om den här som om det är en av de bästa filmerna genom tiderna, men den är inte ens i färg och det ser ut som om den är gjord på typ 50-talet. OREALISTISKT.

Avengers: Endgame
Bye, Avengers! Foto: Walt Disney Pictures.

7. Avengers: Endgame

Det enda som är bra med Avengers: Endgame är titeln, för den gör att man vet att lidandet är på väg att ta slut. Jag tycker om filmer som kastar en in i händelsernas centrum, men den här storyn fokuserar på alldeles för många karaktärer för att det ska funka. Seriöst, hur ska man kunna hänga med i vad som händer och fatta vilka alla är? Tror jag hade behövt typ 20 filmer innan för att förstå helt och hållet.

Endgame ställer orealistiska förväntningar på sin publiks intelligens. Tröttsamt.

Pulp Fiction
Cool film, men väldigt osammanhängande. Foto: SF Studios.

8. Pulp Fiction

Den här filmen är så ologisk, men alla verkar älska den för att det handlar om McDonalds i Europa och Jules har en ganska cool plånbok ("Bad ass fucker" står det på den). Ja, han är kanske badass och så, men vad är grejen med alla kontinuitetsfel i filmen? Ena stunden är folk döda, i nästa lever de, saker händer i fel ordning osv. Det är kaos.

Tiden fungerar inte som i filmen! Det är orealistiskt.

Stjärnornas krig
Låt dig inte luras av titeln... Foto: 20th Century Fox.

9. Stjärnornas krig

Det här är en bra berättad historia, men effekterna känns lågbudget och det är som om han som gjorde filmen inte fattar hur stor rymden faktiskt är. Folk reser fram och tillbaka mellan stjärnorna som om det skulle gå hur snabbt som helst. Vad som också gör det här till en rätt dålig film är titeln, för det är egentligen inte stjärnorna som krigar på något sätt, utan personer. Stjärnorna är bara runt omkring.

Bra koncept, men orealistisk rent logistiskt. Stolpe ut.

Matrix
Lite too close to home. Foto: Sandrew Metronome.

10. Matrix

"Matrix" är ungefär som Stjärnornas krig och Avengers: Endgame fast på jorden och med lite andra effekter. Det som gör filmen så jobbig är att jag ibland tänker att vi lever i en simulation som i filmen, typ. Statistiskt är det troligt och det gör att filmen kommer lite för nära verkligheten. När jag ser den kan jag liksom inte få distans nog för att bli underhållen, och det är ett misslyckande från skaparna.

För realistisk rulle. Film är till för att vi ska kunna ta en paus från verkligheten då och då – det lyckades inte denna filmen med. Snacka om bortslösad potential.

Håller du med? Är detta tidernas kanske mest överskattade filmer? Är de egentligen tidernas sämsta?

Artikeln publicerades den 1 april.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL