Recension: Smärtpunkten (2024) – ”Välgjord, spännande och unik”

Recension: Smärtpunkten (2024) – ”Välgjord, spännande och unik”

  • 3 x 60 min
  • Drama
  • SVT Play
Oskar Gustavsson Klingenstierna
17 april 2024 kl. 17:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ny SVT-serie med David Dencik

Lars Norén tillhör en av våra mest profilerade och hyllade dramatiker. Nu har ett av hans mest uppmärksammade verk fått en egen miniserie på SVT i tre delar. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna har sett serien och fängslas av dess verklighetsbakgrund, dokumentära stil och högklassiga rollinsatser.

  • Regi:
    Sanna Lenken
  • Manus:
    Pelle Rådström
  • I rollerna:
    David Dencik, Maria Sid, Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson, Linus Gustafsson m.fl.

Efter att ha spelat Bond-skurk i No Time to Die (2020), kriminalare i Kastanjemannen (2021), porträtterat självaste Gorbatjov i Chernobyl (2019) och senast haft en av birollerna i Tillsammans 99 (2023) är nu David Dencik aktuell i en miniserieSVT. Han iklär sig rollen som den internationellt hyllade svenska dramatikern Lars Norén (1944–2021).

För regin står Sanna Lenken som tidigare rönt framgångar som en av regissörerna till Tunna blå linjen (2021–) och Comedy Queen (2022).

Reine Brynolfsson (Martin Rosengardten) och Lars Norén (David Dencik) i "Smärtpunkten". Foto: Niklas Maupoix/SVT.

Tre rymningsbenägna interner och en dramatiker

När vi dyker in i handlingen är det en bister och kall januarivinter 1999 och Lars Norén (Dencik) har precis fått ett brev från internen Carl (Einar-Hugo Strömberg) där han berättar om sin ambition att medverka i en teaterpjäs tillsammans med sina vänner Tony (Martin Nick Alexandersson) och Ola (Linus Gustafsson), som även de sitter inne. Alla tre klassas som rymningsbenägna enligt paragrafen ”7:3”, som passande nog blir titeln på pjäsen som börjar bearbetas fram i samtal mellan internerna och Norén.

Låter handlingen bekant? I sådana fall har du nog sett den guldbaggebelönade Vägen ut (1999) som även den handlar om några interner som får möjlighet att medverka i en pjäs utanför fängelset, men det är en annan historia.

Relativt fort står det klart att samarbetet i gänget inte kommer att vara friktionsfritt. Den stora elefanten i rummet är två av killarna, Tony och Ola, har nationalsocialistiska åsikter och är uttalade antisemiter, vilket tillägnas stort utrymme i pjäsen. Stämningen i den dystra och smutsiga replokalen är hotfull där killarna är hetlevrade, Norén något försynt och den handlingskraftiga producenten Isa (Maria Sid) är det ångande lok som till synes är den stora anledningen till att hela projektet överhuvudtaget blir verklighet.

När pjäsen sedan, efter många hinder, får sin premiär börjar det slarvas med permissionsbestämmelserna och säkerheten. Nu gäller det att hålla god min i produktionen, men framför allt att hålla sig borta från kritikerkåren som flåsar dem i nacken.

David Dencik, Maria Sid, Einar-Hugo Strömberg, Linus Gustafsson, Martin Nick Alexandersson och Gisela Nilsson i "Smärtpunkten". Foto: Niklas Maupoix/SVT.

”Välgjord, spännande och unik”

Serien, som består av tre entimmes långa avsnitt, är välgjord, spännande och unik. Det finns en dokumentär stil, som arbetats fram av Lenkens säkra regihand, med en grynig bild och skakig kamera som verkligen sätter 90-talsstämningen på ett utmärkt vis.

Det går inte heller att komma från att det är kul och unikt av SVT att uppmärksamma ett av de mest kontroversiella kapitlen i svensk teaterhistoria. En av internerna, Tony, var sedan inblandad i "Malexandermorden" (1999), vilket än i dag är ett av de mest uppmärksammade svenska brotten i modern tid.

Frågor väcks

Det är många som gläds över att internerna får göra något utanför fängelsets dunkla väggar, men lika många, om inte fler, hyser stor skepsis över projektet. Genom seriens gång väcks frågor om vad som egentligen får framföras på en teaterscen. Vissa skulle argumentera för att konsten ska vara fri medan dåtidens samhälle starkt ifrågasatte att föreställningen fick fortsätta med dess nazistiska innehåll.

De tre skådespelarna som iklär sig rollerna som internerna är för närvarande relativt oprövade och osedda kort, men gör säkra gestaltningar. Just att de inte visat upp sig innan medför att deras prestationer blir om än mer trovärdiga.

Dencik spelar den lunga och grubblande Norén på ett eminent vis och Sid övertygar som den ambitiösa, men understundom ansträngda producenten Isa. En kul detalj är att Reine Brynolfsson vid tiden var den fjärde medlemmen av ensemblen, här snarlikt porträtterad av Martin Rosengardten.

Första avsnittet av ”Smärtpunkten” släpps på SVT Play den 19 april och sänds i SVT1 söndagen den 21 april kl. 21.00 Därefter släpps ett avsnitt i veckan.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL