Vårens svenska filmer 2022

Vårens svenska filmer 2022

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 11:01 | Publicerad 18 januari 2022 kl. 11:01

Med tjugo filmer på ingång

Filmtopp närvarade på Filminstitutets presentation av vårens svenska filmer 2022. Det blir några späckade månader med dokumentärer, kärlekshistorier och familjefilmer.

I dag klockan 09.00 höll Svenska Filminstitutet sin presentation av vårens svenska filmer 2022 med sällskap av aktuella producenter, regissörer och skådespelare. Att majoriteten av titlarna kan inramas med olika queera teman, konstaterades redan under välkomsttalen.

Det är den 17 gången en vårpresentations hålls och precis som under föregående år, konstaterar Kristin Engstedt, tillförordnad filmstödschef på Filminstitutet, att de svenska biograferna står inför en ny tuff prövotid:

– Vi har ett helt nytt filmlandskap att förhålla oss till och ett normalläge vi inte riktigt vet vad det är. Vi jobbar varje dag för att få ut krisstöd till de drabbade. Något vi  kommer att fortsätta med under hela 2022, säger hon.

Från förbjuden kärlek till legendariskt Göteborgsband

Bland titlarna som presenterades finner vi dokumentärerna Passion, som undersöker relationen mellan BDSM och kristendom, Fördom och stolthet – En queer historia, om det ovanligt närvarande queera perspektivet som alltid funnits i den svenska filmsfären, den lesbiska kärlekshistorien Nelly och Nedin, om två judiska kvinnor som fann varandra på ett koncentrationsläger under andra världskriget, Kärleks och skilsmässa om Johan och Helen – ett par som efter att först beskrivit varandra som varandras hälfter nu genomgår en skilsmässa.

Vi har också The Golden Age of Union Carbide Productions om det legendariska Göteborgsbandet med Ebbot i spetsen och The Scars of Ali Boulala om 90-talets skejtlegendar, vars galenskaper och vilda utlopp ledde till både rockstjärnestatus och missbruksproblematik.

Tomas Alfredson tillbaka med annorlunda satsning

Fler av de kommande spelfilmerna är barn- och familjefilmer, men det kommer också en dramakomedi med Vasaloppet i centrum och något så ovanligt som en svensk actionfilm.

Bland barnfilmerna finner vi en serie Alfons Åberg-böcker som har förvandlats till "filmböcker" av Tomas Alfredsons. Om projektet säger regissören följande:

– Filmböcker är ett mellanting mellan att läsa en bok och att se en film. Jonas Karlsson läser berättelsen, och så har vi ställt in en kamera i Alfons värld. Jag hoppas att ni kommer att tycka att de är lika fina som vi gör.

Vi som har sett klipp ur satsningen kan också bekräfta att det ser otroligt läckert ut och att Jonas Karlssons tycks göra en fantastisk läsning av Gunilla Bergströms sagoskatt.

Tävlar redan i Berlin

Andra barnfilmer som är på ingång är Lill-Zlatan och morbror raring, om fotbollstokiga Agnes som ska bo en vecka hos sin favoritmorbror samtidigt som hans nya pojkvän kommer på besök,  den internationella satsningen Emily och den magiska resan, med barnskådespelaren Tipper Seifert-Cleveland som synts i både Game of Thrones och Cruella, och med musik av Joe Kraemer som tonsatt storfilmerna MIssion: Impossible - Rogue Nation och Jack Reacher.

Därtill finner vi Sanna Lenkens Comedy Queen, om tolvåriga Sasha, som efter sin mammas bortgång bestämmer sig för att bli en riktig comedy queen och  få sin pappa att skratta igen. Filmen är redan nu nominerad till en Kristallbjörn på filmfestivalen i Berlin.

Vårens svenska dramafilmer 2022

I kategorin dramafilmer finner vi Så jävla easy going om 18-åriga Johanna som tvingas leva utan sin ADHD-medicin, men samtidigt förälskar sig i charmiga och självsäkra Audrey. Vi hittar också Ylva Formers långfilmsdebut Magisterlekarna, som baseras på Kristofer Folkhammars roman med samma namn. Det är en historia om en strikt Magister, som i sina erotiska lekar hittat ett sätt att vara sig själv. Hans älskare är den förtrollande eleven Charles killen som alla vill ha. Men en gåtfull inristning i dörren till Magisterns arbetsrum vid skolårets start gör att hans ordnade tillvaro rämnar.

– Jag hade inte tänkt att jag skulle göra ett bögmelodram som min första film. Boken låtsas vara ytlig, stereotyp och kitschig, men utan att man riktigt vet hur smyger det på att den samtidigt är djupt existentialistisk och väldigt medmänsklig. Skrattspegeln var något jag själv ville gå in i projektet med som jag gillade väldigt mycket, säger Ylva Former.

En dramakomedi om Vasaloppet

Vi har också Mårten Klinbergs nya dramakomedi Ur spår om ett syskonpar som har helt olika utmaningar i livet, men som har en sak gemensamt, de ska ta sig an Vasaloppet. Filmen beskrivs som Klingbergs mest personliga då det ena syskonet baseras på honom själv och hans tidigare, rigida träningsvanor:

– När jag körde som absolut hårdast låg min mamma för döden, jag filmade en film för SVT, klippte cockpit från hospis och hade det stökigt i min privata relation, då körde jag samtidigt två SM i triathlon.

Huvudrollsinnehaverskan Katia Winter var också på plats och berätta följande om sin upplevelse av filmen:

– Jag hade inte stått på skidor innan så det var väldig tur att min karaktär inte skulle vara så bra. Fick träna med före detta landslagstränaren Krister Sto. Jag kände mig som en tioåring som ville imponera på pappa när jag var med honom. Han tränar ju barn med ADHD så jag passar in där.

Netflix bjuder på svensk action

Svart Krabba
Noomi Rapace under inspelningen av "Svart Krabba". Foto: Netflix.

Sist men inte minst är Netflixsatsningen Svart Krabba med Noomi Rapace i huvudrollen. Regisserad av Adam Berg utspelas historien fem år i framtiden, där samhällets brutit samman och inbördeskrig härjar till en följd av att golfströmmen slutat fungera och täckt delar av världen med is. Det är en actionhistoria om ett soldatförband som ska korsa isen till en forskningsstation med något som kan sluta kriget – men de vet inte vad det är för någonting. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL