Arnold Schwarzenegger om sin mest underskattade roll: "En politisk attack"

På TV i dag – Arnold Schwarzeneggers mest underskattade film

Johan Samuelsson Krantz
29 januari 2024 kl. 06:01

En humoristisk resa in i actionfilmens parodiska universum

Arnold Schwarzenegger tar med dig in i actionfilmernas klicheéartade och överdrivna värld i denna kultiga actionkomedi från 90-talet – som han själv menar är sin mest underskattade film.

Den siste actionhjälten (1993) är en amerikansk fantasy-actionkomedifilm, regisserad och producerad av John McTiernan, känd för sina tidigare framgångar som Die Hard (1988) och Predator (1987). I huvudrollen som den fiktive Los Angeles-polisen Jack Slater ser vi Arnold Schwarzenegger, medan Austin O'Brien porträtterar Danny Madigan, en pojke som magiskt transporteras in i Slaters filmuniversum där filmens intrig tar sin början.

Det lite intressanta med filmen är hur Schwarzeneggers karaktär porträtterar sig själv som skådespelaren som spelar Jack Slater, snarare än själva karaktären. Detta är en del av filmens parodiska aspekter, där den bryter den fjärde väggen och leker med idéerna om actionskådespelare och deras roll i filmvärlden.

Foto: Columbia Pictures

Missa inte actionkomedin Den siste actionhjälten – på TV6 i kväll

Handlingen fortsätter medan intrigerna tätnar och Danny och Jack tvunget måste navigera sig i en fientlig miljö med illasinnade skurkar och annat elände. Filmen är en karikatyr på actionfilmstemat och leker hela tiden med klyschiga situationer som ofta uppstår i genren.

Den siste actionhjälten mötte initialt kritik och kommersiell misslyckande, men har sedan utvecklats till en kultfavorit. I dag anser många att det är en av skådespelarens mest underskattade filmer, vilket Arnold Schwarzenegger själv håller med om. I en intervju från förra året hävdade han att den initiala kritiken mot Den siste actionhjälten var en politisk attack.

Filmen inkluderar även den sista av Tina Turners få riktiga filmroller hon genomförde i sitt yrkesliv.

Missas inte "Den siste actionhjälten" på TV6 i kväll kl. 21.00

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL