På TV ikväll – galna biljakter i en av historiens bästa actionfilmer

På tv i afton – Tom Hardy och Charlize Theron i klassisk postapokalyptisk action

Johan Samuelsson Krantz
04 februari 2024 kl. 07:02

Fortsättningen på kultförklarade "Mad Max" – missa inte detta mästerverk

Ta möjligheten att se en av 2000-talets största actionfilmer. "Mad Max: Fury Road" kommer med stor sannolikhet inte lämna dig med något i övrigt att önska.

Mad Max: Fury Road (2015) är en australiensisk postapokalyptisk actionfilm. Regisserad av George Miller som även har skrivit och regisserat alla filmer i franchisen. Filmen är den fjärde i Mad Max-franchisen, med stjärnor Tom Hardy som Max Rockatansky och Charlize Theron som Imperator Furiosa. George Miller är mest känd för sitt arbete med Mad Max-serien och har varit en prominent regissör inom actiongenren.

George Miller hade idén till Fury Road redan 1987, men filmen drabbades av flera förseningar och hamnade i "development hell" (fast i produktionsfasen under en ovanligt lång tid) innan produktionen påbörjades i början av 2000-talet. Filmen hade premiär 2015 och blev den mest framgångsrika Mad Max-filmen, även om dess totala kostnader översteg intäkterna på grund av reklam och inkomstfördelningen på biljettförsäljning.

Mad Max: Fury Road
Foto: Twentieth Century Fox

Postapokalyptiska actionfilmen Mad Max: Fury Road – på kanal 5 ikväll

Handlingen utspelar sig i en postapokalyptisk öken där både bensin och vatten är sällsynt. Max Rockatansky går samman med Imperator Furiosa för att utmana sektledaren Immortan Joe, spelad av Hugh Keays-Byrne (Mad Max, 1979), och hans armé i en episk vägstrid. Filmen mottog beröm för regi, manus, actionsekvenser och skådespelarprestationer, särskilt Tom Hardy och Charlize Theron.

Mad Max: Fury Road vann sex Oscar vid den 88:e Oscarsgalan och har retrospektivt kallats en av de bästa actionfilmerna genom tiderna. En prequel med titeln Furiosa, skriven och regisserad av George Miller, är planerad att släppas i år. 

Ta chansen att se denna kritikerrosade actionskatt på linjär-TV i kväll på Kanal 5 kl. 22:50.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL