Johan Falk-boken utsedd till årets deckare – då är planen att göra nya filmer

Johan Falk-boken utsedd till årets deckare – då är planen att göra nya filmer

Axel Diedrichs
25 januari 2024 kl. 10:01

Vann över flera av genrens tyngsta författare

Det har varit en enda lång succé för Anders Nilssons Johan Falk-bok "Slutet var bara början", som nu har vunnit Adlibrispriset i kategorin Årets deckare.

I början av oktober förra året gjorde Johan Falk comeback, men då i bokform. Slutet var bara början bygger vidare på berättelsen vi får ta del av i den berömda filmserien och följer titelkaraktären när han återvänder tillbaka till Göteborg för att hantera en gåtfull ny fiende. Boken sålde tidigt slut och tog emot mängder med fina recensioner. Nu har den även tilldelats Adlibrispriset som Årets deckare.

Anders Nilsson tillsammans med gänget på Bokfabriken som givit ut hans bok. Foto: Annika Jörlind Nilsson.

Johan Falk-boken utsedd till årets deckare – då är planen att göra nya filmer

Filmerna om Johan Falk gick alla väldigt bra när de kom och än i dag tillhör de något av det mest älskade som skapats på svensk mark. Men trots de stora framgångarna är det först med boken som ett verk med karaktären får ta emot ett riktigt stort pris. 

– Jättekul att få priset för Årets deckare. Efter tio Guldbaggenomineringar, varav sex på Falkfilmer, och aldrig ha vunnit, var det nu fantastiskt att äntligen få gå upp på en scen och ta emot ett förstapris för en Falkstory. Och det i tävlan mot så bra författare som bland andra Sofie SarenbrantViveca StenJan Guillou och Camilla Läckberg, säger Anders Nilsson till Filmtopp om att få ta emot Adlibrispriset.

Men succén för den nya boken är bara början. Författaren och Falks huvudskapare Anders Nilsson har fler böcker på gång. Först ska han skriva två till som är planerade att släppas under 2024 och 2025. Därefter är planen att få till en ny filmsäsong av Johan Falk. Kan vi förvänta oss att se något redan om ett par år? Det återstår att se, men vi ser med spänning fram emot att följa den fortsatta utvecklingen av serien. 

Om Slutet var bara början

Är du sugen på att läsa den aktuella boken så går den att beställa hem från Adlibris där den har högsta möjliga betyg. Den går även att hitta i annan bokhandel.

Så här lyder dess officiella synopsis:

En bil kör mot ett regnigt Göteborg och mannen bakom ratten är orolig. Greppet hårdnar och på den högra handen saknas två fingrar. Det har gått nio år sedan han offrade sitt liv för att rädda sin familj. Hans kropp hittades aldrig.

Göteborg är hans stad, där har han levt och arbetat, men när han kör upp på den nybyggda Hisingsbron känner han inte igen sig. Han ser på sin stympade högerhand och minns smärtan från tortyren, minns avrättningen.

Han borde egentligen inte vara här. Men han måste. Skuggor från det förflutna har vaknat till liv och en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom och allt han tror på. Det har till sist blivit dags att ställa allt till rätta.

Johan Falk är tillbaka.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL