Joel Kinnaman om att åldras på film: ”En stor utmaning”

Joel Kinnaman om att åldras på film: ”En stor utmaning”

Emil Oscar Rasmussen
20 december 2023 kl. 17:12

Den svenska stjärnan om utmaningen i For All Mankind

Den svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman är just nu aktuell med den fjärde säsongen av succéserien For All Mankind, som går i mål i mitten av januari. Kinnaman har en ledande roll i sci-fi-satsningen som utgick från slutet av 1960-talet i sin första säsongen, men som nu är inne på 2000-talet.

Alla med ett grundläggande koncept för hur tiden fungerar inser alltså att Kinnamans karaktär (Edward) har åldrats ganska många år i seriens värld. Just det med att åldras i rutan, eller på vita duken, är någonting som Filmtopps Eric Diedrichs diskuterade med seriens stjärna inför säsongspremiären.

Joel Kinnaman om att åldras på film: ”En stor utmaning”
Foto: Apple TV+

Joel Kinnaman älskade den "stora utmaningen" med att åldras i For All Mankind

I sin recension av For All Mankind säsong 4, lyfte Eric Diedrichs fram Joel Kinnamans insats som en av säsongens styrkor. Han skriver:

Vår käre Joel Kinnaman fortsätter att ha en ledande roll, denna gången under ett fantastiskt sminkarbete som får den stilige skådespelaren att se äldre och mer fårad ut än vad vi någonsin har sett honom förr. Mycket ligger samtidigt i en träffsäker rollprestation där smådetaljer, som lite stelare rörelser och en lätt darrig hand, representerar tidens tand. Det är en mycket fin skådespelarinsats, återhållsam och dynamisk.

När Eric i samtal med Joel lyfter den imponerande insatsen som en äldre man, erkänner skådespelaren att det var en av aspekterna han såg mest fram emot när han tackade jag till rollen för flera år sedan.

– Det var en stor utmaning som jag hade sett fram emot. Det var ju en del av grundidén och det som verkligen var dragningen med att göra den här rollen från början. Det är ju sällan man behöver vänta fem år innan man får göra det man verkligen ville göra med en karaktär. Så det hade vattnats i munnen på mig ganska länge för att få göra just det här åldrandet, förklarar Joel.

Det var alltså en utmaning Joel Kinnaman tog sig an med iver, men han menar också att det var ett vågspel för hela produktionen:

– Det ställer ju extrema krav på, dels det tekniska utförandet av åldrandet med mask och så vidare, men sen är det också en stor utmaning att få det fysiska och allt det där att sitta ihop. [...] Det är ju läskigt, för om det inte funkar så blir det ju riktigt dåligt. När det inte funkar så faller ju allt, så det [blir] ju på något sätt hela seriens trovärdighet står och faller på att det här funkar liksom.

Exakt vad det var med att gestalta åldrande på det här sättet över flera säsonger som kändes lockande, tillskriver Joel Kinnaman ett utforskande av en existentiell ångest i karaktären:

– Existentiell ångest är inte något som man har bara som gammal, men det är någonting med det här att självförtroendet på något sätt börjar sippra ut, och känslan av att man inte längre är fysisk kapabel på det sättet som man var. Jag tyckte det var ganska gripande för mig och det var det som jag var mest intresserad av att dyka in i.

Det är inte bara Filmtopps kritiker som uppskattar Joel Kinnamans insats i serien, även skaparna har hyllat honom för rollprestationen. "For All Mankind" streamar du på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL