40 år med Indiana Jones i Sverige!

Hattar på film – 11 ikoniska filmhattar

Filmtopp
Uppdaterad 23 november 2022 kl. 07:11 | Publicerad 21 augusti 2022 kl. 13:08

11+ klassiska hattar från filmens värld

Underskatta aldrig det starka intrycket du kan göra med hjälp av en iögonfallande hatt. Genom filmhistorien har en och annan karaktär nått ikonisk status med hjälp av sina lika ikoniska hattar.

Filmer innehåller en rad olika karaktärer som vi i publiken, mer eller mindre, kan sympatisera med. När en karaktär skapas för att göra ett intryck är kostymen och accessoarerna av stor vikt. Med det i åtanke serverar vi här ett urval på ikoniska och klassiska hattar som dykt upp genom filmhistorien och som etsat sig fast i vårt minne.

Charlie Chaplins hatt i Chaplins pojke (1921) och Stadens ljus (1931) m.fl.

Hattar på film – Chaplin
Foto: First National Pictures.

Charlie Chaplins karaktär "Luffaren" är förmodligen den som är hans mest ihågkomna, vid sidan av diktatorn Adenoid Hynkel. Med plommonstopet – kan även kallas kubb om man så vill – på huvudet, den smala käppen svingande i luften och den lilla mustaschen är luffaren komplett när han tar sig igenom livets stora mödor och äventyr.

Robin Hoods hatt i Robin Hoods äventyr (1938) och Robin Hood (1973) m.fl.

Robin Hood x 2 – klassiska filmhattar
Foton: Warner Bros. (vänster) och Walt Disney Pictures (höger).

En av de mest filmade karaktärerna, oftast iklädd en grönbrun klädedräkt samt den signifikativa tyghatten med tillhörande fjäder. Som publik är man varje gång förvånad över hur den kan sitta kvar på huvudet när Robin Hood med kvickhet laddar om pilbågen samtidigt som han gör allt för att undkomma Prins Johns män och Sheriffen av Nottingham.

Edvard Perssons hatt i Kalle på Spången (1939) m.fl.

Filmhattar – Kalle på Spången
Foto: Europa Film.

En av de största filmstjärnorna i Sverige under 1930- och 40-talet, Edvard Persson, bar en hatt som skulle komma att bli hans signum och ofta återkomma med hans olika karaktärer på film. Perssons signum var tredelad: den korpulenta figuren, den grova skånskan och tyghatten på huvudet.

Humphrey Bogarts hatt i Casablanca (1942)

Ikoniska hattar på film
Foto: Warner Bros.

Den stilrena fedoran i kombination med trenchcoaten och Humphrey Bogarts utstrålning banade vägen för herrmodet under 1940-talet och var även stilbildande när den självsäkre detektiven eller gangstern skulle porträtteras på film.

Audrey Hepburns hatt i Frukost på Tiffany's (1961)

Hattar på film – Frukost på Tiffany's
Foto: Paramount Pictures.

Den extravaganta Holly Golightly klär sig gärna i det senaste modet och är inte rädd för att ta ut svängarna. När Audrey Hepburn porträtterade henne på vita duken var det med hjälp av kostymören Edith Head som karaktärens säregna hatt tog form. Den svarta, vida hatten med det vita sidenbandet i kombination med Hepburns leende har blivit en klassisk bild ur filmhistorien.

Gene Hackmans hatt i The French Connection (1971)

Hattar på film – The French Connection
Foto: Fox Film.

I denna thrillern från tidigt 70-tal, som belönades med en Oscar för bästa film, får vi möta en joggande och flåsande detektiv, Jimmy ”Popeye” Doyle (Gene Hackman), iklädd en relativt låg hatt som man sent glömmer efter att ha sett filmen.

Hattmakaren i Alice i Underlandet (1951) och Alice i Underlandet (2010)

Hattar på film – Alice i Underlandet x 2
Foton: Walt Disney Pictures.

Jag väljer att ta med två olika filmatiseringar eftersom de skiljer sig åt en aning. I Disneys tecknade version från 50-talet har Hattmakaren en grön, ståtlig hatt med en prislapp som säger 10/6 vilket betyder 10 skilling och 6 pence. När Johnny Depp sedan gjorde rollen drygt 60 år senare är prislappen densamma men flera attiraljer har inkluderats, såsom ett rosa band samt nålar och annat som behövs i hattmakeriet.

Indiana Jones (Harrison Ford) hatt i Indiana Jones-filmserien (1981– )

Filmhattar – Indiana Jones
Foto: Svenska Filminstitutet.

Drygt fyrtio år efter att Humphrey Bogart gjorde succé med fedoran får den nytt liv i och med Indiana Jones entré på filmduken, om än en aning mer sliten. Hatten är ständigt placerad på huvudet Harrison Fords huvud när han Indiana Jones-karaktär ger sig ut på nya äventyr – ett lika självklart attribut som oxpiskan och den beigefärgade arméskjortan.

Sorteringshatten i Harry Potter-filmserien (2001–2011)

Hattar på film – Harry Potter och de vises sten
Foro: Warner Bros.

Den enda hatten på den här listan som egentligen inte tillhör någon speciell person. Värt att nämna (för att göra den inbitne Harry Potter-fantasten nöjd) är dock att den tillhörde Godric Gryffindor, en av de fyra grundarna av Hogwarts. Sorteringshattens (ja, det är en usel översättning) uppgift är, som dess namn antyder, att bestämma i vilket elevhem som förstaårseleverna ska placeras in i.

Jack Sparrows (Johnny Depp) hatt i Pirates of the Carribbean-filmserien (2003–2017)

Filmhattar – Pirates of the Carribbean
Foto: Walt Disney Pictures.

"Commodore Norrington, my effects, please. And my hat."
—Jack Sparrow

Citatet ovan avslöjar att Jack Sparrow (Johnny Depp) är mycket mån över att få tillbaka sin hatt när Norringtons män arresterat honom, men som så ofta lyckas han ta sig ur knipan med livet i behåll... och med sin hatt på huvudet.

Paddingtons hatt i Paddington (2014)

Paddington med sin filmhatt
Foto: Svensk Filmindustri.

Det senaste exemplet på en hatt som etsat sig fast i minnet; den röda hatten som Paddington bär när han är tvungen att fly från Perus djungler. Hatten fick han från en brittisk geograf som var på en upptäcktsresa och träffade på Paddington och hans familj.

Bonushatt! "Harrys bad hat" i Hajen (1975)

Jag bjuder på en bonus för de riktiga cineasterna därute. Efter inrådan av Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs ingår även denna i listan över klassiska hattar. En av invånarna på semesterorten Amity gör polischefen Brody (Roy Scheider) nervös genom att simma runt med en gråsvart badmössa strax vid vattennivån och råka simulera en haj varpå Brody replikerar ”That´s some bad hat Harry”.

Av: Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL