Bästa filmerna 2021 – Här är tipsen
Tips i mängder!
Med premiärer som egentligen skulle haft premiär förra året, ser nu 2021 ut att bli ett av de mest händelserika filmåren på länge. Filmtopp sammanställer årets mest efterlängtade titlarna och uppdaterar listan allt eftersom med de bästa filmerna 2021!
För tips på filmer från året som precis varit – se Filmtopps lista på bästa filmerna 2020.
Don't Look Up – Netflix
Netflix satirfilm med Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence i huvudrollerna har gjort stor succé sen den landade på streamingtjänsten under juldagarna. Handlingen kretsar kring två astronomer som upptäcker en gigantisk komet som är på väg mot jorden. "Planetdödaren" hotar hela mänskligheten, men att få ansvariga att agera på hotet, och allmänheten att förstå dess allvar, visar sig vara betydligt svårare än de kunde ana.
Bamse och vulkanön – Bio
Filmtopps Eric Diedrichs säger följande om Bamse och vulkanön "Alla ni småbarnsföräldrar där ute som överväger att hugga en film i juldagarna, valet är enkelt se Bamse och vulkanön. Du kommer trivas minst lika bra som barnen, och vet du vad? Barnen satt som tysta ljus på visningen jag var på, trollbundna av magin som spelades upp på bioduken."
Swan Song – Apple TV+
"Ex Machina möter Never Let Me Go." Så beskriver Filmtopps Mimi Dahlén Swan Song med Mahershala Ali i huvudrollen. I lysande Swan Song är kloning ämnet som genomsyrar handlingen och till skillnad från de många filmer och berättelser som visar upp de negativa aspekterna som kan komma med kloning, så bjuder Swan Song oss även på de positiva delarna.
Mixtape – Netflix
Netflix Mixtape är en annorlunda coming of age-film som fokuserar på familj och vänskap istället för överdrivet mycket på kärlek och popularitet, som många andra filmer i genren. Den bjuder dessutom på en hel del 90-talsnostalgi, humor och innehållet känns realistiskt.
Lilla mamma – Bio
Lilla mamma är en av ytterst få filmer från i år som har tilldelats högsta betyg av Filmtopp, men med tanke på vem som gjort filmen är det trots allt inte ett överraskande betyg. Med filmer som Tomboy, Girlhood och Porträtt av en kvinna i brand har Céline Sciamma visat att hon är en regissör att räkna med. I Lilla mamma ger hon oss ett litet mästerverk som Gustav Larsed beskriver som en 72 minuter lång varm kram.
Mass – Bio
"Bästa filmen av det här slaget sedan 12 Angry Men." Gustav Larsed håller inte igen med lovorden i sin recension av Mass. Filmen fokuserar på fyra personer som samlas för att prata i en kyrka – två av dem är föräldrar till en pojke som utförde en skolskjutning och de andra är föräldrar till ett av pojkens offer. Filmen bjuder på fantastiska skådespelarprestationer och det är en imponerande regidebut av Fran Kranz.
Världens bärsta människa – Bio
Joachim Triers Världens värsta människa är Norges Oscarsbidrag – och det går att förstå varför. Filmen blåser nytt liv i den romantiska komedin med en huvudkaraktär som är på jakt efter en mening. Filmtopps Sebastian Hansson kallar filmen för en "uppfriskande originell film full av kreativitet".
tick, tick... BOOM! – Netflix
Netflix nya metamusikal med Andrew Garfield i huvudrollen är skapad av Lin-Manuel Miranda, hjärnan bakom succén Hamilton, och handlar om den hårda kampen bakom skapandet av en musikal. Garfield gestaltar Jonathan Larson, som bland annat gjorde närmaste legendariska Rent, och hur han jobbade som servitör samtidigt som han drömde om Broadway. Här får vi se honom kämpa för att få till den sista – och kanske viktigaste – pusselbiten som behövs för att han ska kunna uppfylla sin dröm.
King Richard – Bio
King Richard är den biografiska filmen om Richard Williams, pappa till tennisfenomenen Serena och Venus Williams. Filmen skildrar hur Richard gjorde en plan för att ta sina döttrar från Comptons fattigkvarter till de stora tennistävlingarna, världen över. Filmtopps Axel Diedrichs menar att framgångssagan, genom att rikta fokus på pappan, lyckas undvika att bli en smörig underdogberättelse i mängden. Han påstår även att Will Smith är lysande i huvudrollen, så till den grad att det mycket väl kan leda till en Oscarsnominering.
Last Night in Soho – Bio
Filmtopps Natalie Leth beskriver Edgar Wrights Last Night in Soho som "en skräckinjagande pärla bortom allt sunt förnuft". Handlingen i rysaren kretsar kring en blåögd, aspirerande modedesigner som vill göra verklighet av sin drömkarriär, men under filmens gång är det snarare hennes mardrömmar om nätterna som blir verkligare och verkligare.
Allt gick bra – Bio
Denna franska dramafilm handlar om relationen mellan far och dotter, och den ställer en fråga som få av oss skulle vilja besvara. Vad gör du om din sjuka pappa ber dig om hjälp för att kunna avsluta sitt liv? En 85-årig pappa drabbas av en hjärnblödning. Fast i sjukhussängen ber han en av sina döttrar om hjälp med att avsluta sitt liv. Beslutet hon måste fatta är svårt nog i sig själv, men blir ännu svårare av det komplexa och tvetydiga känslor hon har för honom sen tidigare i livet.
7 Prisoners – Netflix
I detta brasilianska drama om slavarbete och människohandel får vi se mänsklighetens värsta sida. Handlingen i 7 Prisoners kretsar kring Mateus och hans vänner som erbjuds lämna landsbygden för lukrativa arbeten inne i stan. Väl på plats inser de snart att de mer eller mindre har plockats till sin nya arbetsplats som slavarbetare. Under filmens gång får vi följa deras försök att slå sig fria från sin hopplösa situation.
Sanna mödrar – Bio
Sanna mödrar är regissören Naomi Kawases senaste verk och Japans officiella Oscarsbidrag. Filmen handlar om ett par som under en lång tid kämpat för att bli föräldrar, men utan lycka. När det visar sig att mannen är oförmögen att få barn funderar de länge på sina alternativ. De är på väg att ge upp på drömmen om att bli föräldrar när de istället beslutar sig för att adoptera. Filmen skildrar inte bara den nya familjens resa, utan även den biologiska mamman till barnet som adopteras. Filmen beskrivs som "långsam och lågmäld men aldrig långtråkig", av Filmtopps Gustav Larsed.
Passing – Netflix
Denna imponerande regidebut från Rebecca Hall är ett svartvitt drama om afroamerikanskt sökande efter identitet och tillhörighet i New York under 1920-talet. Filmtopps Oskar Pettersson beskriver innehållet som en utsökt berättelse som lämnar sina spår. I huvudrollerna ser vi Tessa Thompson och Ruth Negga, men även Alexander Skarsgård har en betydande roll i filmen.
Eternals – Bio
MCU-filmen Eternals är inte en traditionell Marvelfilm i utförandet, men under Chloé Zhaos regi är den tveklöst den vackraste MCU-filmen hittils, enligt Filmtopps recensent. Filmen handlar om tio stycken så kallade Eternals, som har skickats till jorden för att skydda den från varelser som kallas för deviants. I 7 000 år har de tio superhjältarna vistats på vår planet och hjälpt mänskligheten att utvecklas, och eftersom de utrotat alla deviants lever de numera egna liv som människor i väntan på nya direktiv. Saker och ting ändras när det oväntat dyker upp nya deviants och alla Eternals måste återförens för att ta reda på hur det kommer sig.
Venom: Let There Be Carnage – Bio
Den senaste filmen om Eddie Brock (Tom Hardy) och hans symbiot Venom består av 97 minuter dunderskön action med en hel del humor. I Let There Be Carnage lever Eddie Brock och Venom i någon form av balans med varandra, men det är inte alltid lätt för journalisten att jonglera sitt vardagsliv med att ha ett monster boendes i sig. Lättare blir det inte när en ökänd seriemördare får nys om Brocks hemlighet och bryter sig ut från fängelset.
The French Dispatch – Bio
The French Dispatch är Wes Andersons senaste film och den kan vara hans mest Wes Andersonska film hittills. Tycker du om regissörens tidigare verk lär du även uppskatta den här filmen. Handlingen är uppdelad i flera mindre berättelser från journalister, som ska utgöra innehållet i "The French Dispatch Magazine" – en amerikansk publikation från en redaktion i Frankrike på 1900-talet. Innehållet i filmen är så stilsäkert som det kan bli och Wes Anderson kan känna sig trygg med att ha skapat ännu ett lekfullt konstverk.
The Velvet Underground – Apple TV+
Apple TV+ och regissören Todd Haynes dokumentär om The Velvet Underground hyllas av Filmtopps Eric Diedrichs, som håller bandet extremt nära hjärtat. Mer än så behöver ni egentligen inte veta för att avgöra om ni ska se den eller ej, men vill ni det ändå så fokuserar dokumentären givetvis på bandet, men också den avantgarda konstscenen i New York. Utförandet är atmosfäriskt, innovativt och tillräckligt nördig för att tilltala bandets inbitna fans.
The Forgotten Battle – Netflix
The Forgotten Battle är Netflixfilmen om en av andra världskrigets minst omtalade slag, men tar du dig tid att se den här filmen kommer du inte att glömma varken den eller slaget i första taget. I det månadslånga slag som utspelade sig vid floden Schelde i nordvästra Belgien och Nederländernas sydvästra del, miste hela 12 000 soldater och civila livet. Filmen skildrar tre separata personer som alla deltog i slaget på sina egna vis och efter sina egna förutsättningar.
Denna nederländska film är välgjord och bjuder oss på ett stycke historia som är okänt för de allra flesta.
The Last Duel – Bio
The Last Duel är Ridley Scotts påkostade medeltidsdrama om två forna vänner som ställs mot varandra i en duell på liv och död, efter en anklagelse från den enes hustru. Filmen är långt ifrån fläckfri, men den är ambitiös, skådespelet är klanderfritt och trots att det är en medeltidshistoria känns filmen både relevant och fräsch. Något som gör att den i slutändan landade en fyra i betyg.
Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset – Disney+
I en av sina första recensioner på sajten skickade Filmtopps Manfred Gradin ut en fullpottare efter att ha sett Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset. Han beskriver denna Halloweenspecial på 52 minuter som en omedelbar klassiker och föreslår att vi gör det till en familjetradition att titta på den kring Halloween. I filmen får vi följa med Gonzo och Pepé till ett av världens mest hemsöka hus, där de utmanas att överleva natten.
Titane – Bio
Filmen som redan på förhand kallats för "årets sjukaste film" är här. Det är regissören bakom den franska kannibalfilmen Raw som nu slår till med en ny utmanande rulle. Och nog är det ett slag i ansiktet allt. Titane är motbjudande och svårtuggad, men samtidigt fascinerande och fängslande. Vi följer en kvinnlig seriemördare som har sex med bilar och som låtsas vara sonen till en sinnessjuk man. Det här liknar kort och gott inget annat du kommer att se i år.
Pig – Bio
"Nicolas Cage fortsätter att reclaima sin position som Hollywoods mest fascinerande skådespelare", skriver Filmtopps Eric Diedrichs i sin recension av Pig. Filmen där Cage spelar huvudrollen handlar om en tryffelsamlare som tillsammans med sin gris spenderar dagarna med att leta efter och sälja tryffel. En dag blir grisen stulen och plötsligt tas vi med på en fascinerande hämndhistoria som visar oss allt från restaurangbranschens undre väld till hemliga slagsmålsklubbar. Pig är utan tvekan något utöver det vanliga.
I väntan på Jan Myrdals död – Bio
I väntan på Jan Myrdals död är en dokumentär av Bengt Löfgren och Bo Sjökvist som följer den kontroversielle författaren och vänsterikonen Jan Myrdal under hans sista tid innan hans bortgång 2020, vid 93-års ålder. Trots att dokumentären följer vad som har varit en färgstark personlighet under många årtionden, så är det i grund och botten en dokumentär om att bli gammal och väntan på döden. Resultatet blir lika värdigt som det blir varmt och genererar ett starkt betyg.
CODA – Bio
Emilia Jones fullständigt briljerar i huvudrollen som Ruby i denna film om en fiskarfamilj där alla utom Ruby själv är döva. Att hon är den enda i familjen med hörsel har lett till att hon varit tvungen att kombinera sitt liv och sin skolgång med att hjälpa familjen att förhandla fram rättvis ersättning för deras fångst. Ruby lever livet så som det tycks vara utstakat för henne på förhand, men när hon med hjälp av en inspirerande lärare upptäcker att hon har en sångbegåvning öppnar sig helt nya dörrar för henne. Med det kommer också ett dilemma eftersom familjen samtidigt blir mer beroende av henne än någonsin tidigare.
Dune – Bio/HBO Max
Dune har utan tvekan varit en av årets mest efterlängtade filmer, och nu när den äntligen är här kan vi pusta ut och säga att den var verkligen var värd väntan. Filmen är storslagen och bombastisk och Filmtopps recensent beskriver den som en "käftsmäll till film". Handlingen i filmen, som är baserad på Frank Herberts bok med samma namn, är svår att göra rättvisa med bara en mening – så vi rekommenderar helt enkelt att du besöker närmaste biograf (eller hittar en så stor skärm som möjligt) för att utforska handlingen på egen hand. Gillar du sci-fi tror vi inte att du kommer ångra det beslutet.
Vinterviken – Netflix
Netflix remake av Vinterviken beskrivs av Filmtopps Gustav Larsed som en "fräsch uppdatering av en kultklassiker". Trots att originalet från 1996 fortfarande håller förvånansvärt bra, så känns nyversionen meningsfull – små justeringar har gjort berättelsen i nyinspelningen mer modern och seriösare än förlagan. Den romantiska ungdomsfilmens handling kretsar kring två personer från samma stad, men vars bakgrunder inte hade kunnat vara mer olika. Deras öden korsars när de börjar i samma klass.
Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles – Disney+
Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles med Billie Eilish är 65 perfekta minuter för den som har saknat konserter och livemusik under det senaste året. Den här Disney Plus-specialen är en konsertupplevelse som är inspelad från The Hollywood Bowl i Los Angeles, där Eilish, tillsammans med sin bror och en symfoniorkester, spelar igenom hela hennes senaste album. Konsertupplevelsen är välproducerad och det är svårt att inte trollbindas av produktionen och Eilish talang.
Supernova – Bio
Relationsdramat Supernova har äntligen letat sig till de svenska biograferna – och filmen är värd att ses på vita duken. Handlingen kretsar kring paret Sam och Tusker som reser genom England för att träffa nära och kära, och för att få uppleva slående vackra platser. Tiden de spenderar tillsammans är mer värdefull än någonsin då Tusker har drabbats av demens.
The Witcher: Nightmare of the Wolf – Netflix
Netflix animerade The Witcher-film är riktigt bra. I denna spin-off får vi följa häxkarlen Vesemir på hans resa från fattigdom till att bli en aktad "witcher". Ett nytt problem uppenbarar sig dock och Witchers roll i samhället ifrågasätt och Vesemir visar sig få svårt att lämna sitt förslutna bakom sig.
"Mytologin som målas upp i Nightmare of the Wolf är komplex och fascinerande. Trots en extremt tillspetsad fantasy-värld så känns världen påtagligt verklig", skriver Filmtopps Fredrik Edström i sin bedömning av denna lysande Netflix-rulle.
Stuntman – Disney+
Disney+ dokumentärfilm Stuntman är förvånansvärt fängslande. Visst är stunt-världen alltid fascinerande, men den lyckas inte alltid ta med en på en djupare resa bortom fräcka tricks. Det är dock precis vad Stuntman lyckas med när vi får följa Eddie Braun försöka sig på det stunt som hans barndomsidol – den legendariske Evil Knievel – misslyckades med för över 40 år sedan.
Free Guy – Bio
Guy och hans artificiella värld har självklara likheter med The Truman Show och Lego Movie. Man kan rent av kalla Free Guy en kombination av de båda men som spränger förväntningarna. Med stadig humor från början till slut har den samma lättsamma charm som de små legogubbarna och precis lika fantasifulla CGI-effekter med både dinosaurier, biljakter och självklart, datorspelsdetaljer som får vilken nörd som helst att dra på smilbanden.
The Green Knight – Bio
Genom ett häpnadsväckande vackert foto, Kubricks precision i regin och en otrolig Dev Patel i huvudrollen, lyckas David Lowery skapa en riddarfilm som med all säkerhet kommer att överleva generationer. "The Green Knight" är olik allt annat du kan se på bio i år.
Wrong Turn – Bio
Det är inte första gången i år som en dödsdömd skräckis trotsat sina naturlagar. Det skedde med The Rental där Dave Franco gav sig på stugrysaren och gjorde det bästa vi sett den sedan Lida. Att det skulle dyka upp en Wrong Turn-reboot har förstås varit förutbestämt sedan länge. Men att den skulle vara bra – och alltemellanåt fantastisk – kunde jag inte se komma.
The Tomorrow War – Amazon Prime
The Tomorrow War följer krigsveteraner och civila som transporteras till framtiden där hela världen befinner sig i en apokalyps. Allt mänskligt liv hotas att förstöras och läraren Dan Forester, spelad av Chris Pratt, är en av de som bestämmer sig för att kämpa för mänskligheten. Det hela blir ett intensivt actionäventyr och detta kan mycket väl vara Pratts allra bästa film hittills.
Promising Young Woman – Bio
I en av de bästa filmerna 2021 följer vi en listig kvinna som lever ett dubbelliv; hon är kaxig barista om dagarna och hämnare om nätterna. De som sårat henne kommer att få betala dyrt.
Oscarsbelönade Promising Young Woman med Carey Mulligan i huvudrollen har vass dialog – och vässat våld. I tillägg känns filmen fräsch som pekar finger på både dåliga män och kvinnor.
Come Away – Paramount+
Angelina Jolie bräcker sig fram med en av sina finaste prestationer i vad som är en lika fin film. Paramount+ originaldrama Come Away handlar om Alice – innan hon beger sig till Underlandet. En fängslande äventyrsfilm för hela familjen som också ger oss lärdomar om tragedier och sorg.
Glaciär – Viaplay
I en inte allt för avlägsen framtid härjar ett virus som utplånat halva mänskligheten. Viruset sprider sig via kroppsberöring, så de kvarlevande människorna har tvingats in i total isolering från varandra. På ett glamoröst hotell i Stockholm bor några av överlevarna i steril lyx. Men vad är det egentligen för liv? Den frågan ställer sig Anna (Lena Endre) och Erik (Alexander Karim), två boende på hotellet.
Love and Monsters - Netflix
Joel har fortfarande inte släppt sin forna flickvän Aimee (Jessica Henwick), som han skildes från för sju år sedan när en katastrof lamslog världen och utraderade 95 procent av jordens population.
Numera befinner de sig på två olika kolonier, med livsfarlig ödemark emellan. Men så en dag får Joel radiokontakt med hennes koloni, och motiveras att övervinna sin inre monsterskräck och till fots ge sig av och återförenas med sin käraste.
Nomadland - Disney+
Nomadland följer Fern (Frances McDormand), en medelålders kvinna som bor i sin van och reser dit de tillfälliga jobben finns runtomkring i USA. Hon har valt att leva som nomad, vilket är namnet på den grupp människor som inte slår sig ned på en fast plats utan både bor och jobbar dit vägen tar dem.
Fern trivs bra med sitt liv och känner sig fri, men som hos de flesta människor bär också hon på ett känslomässigt bagage som puttrar under ytan. Längs med krokiga vägar, klippa berg, lummiga skogar och snustorra öknar skildrar Nomadland sedan några år av Ferns liv på vägarna. Människorna hon möter, naturen hon ser men framförallt sakerna hon lär sig om sig själv.
En runda till - Bio
Den avdankade gymnasieläraren Martin (Mads Mikkelsen) firar sin 40-års dag tillsammans med kollegorna Tommy, Nikolaj och Lars när han först får höra om en teori som kommer att bli startskottet för ett dramatiskt händelseförlopp.
De har fått höra att människan är född med en halv promille alkohol för lite i kroppen, därav är alltså en ständig konsumtion av alkohol en förnuftigt manöver för starkare professionell- och social prestation
Med hjälp av alkoholmätare, vattenflaskor fyllda med vodka och starka cocktails startar livet på nytt för kvartetten, men allt går givetvis inte helt som planerat.
Raya och den sista draken - Disney+
Handling: Länge levde människor och drakar tillsammans i harmoni i landet Kumundra, men en dag när fasansfulla monster vid namn Druun kom till landet förändrades allt – det var då drakarna offrade sig för att rädda människorna i Kumundra från utplåning. När alla monster börjar komma tillbaka måste Raya försöka rädda dagen.
Omdöme: I detta lysande familjeäventyr bjuds det på skratt, tårar och hisnande action! En av Disneys absolut bästa filmer på länge.
Relic - Bio
Handling: Kay får ett oroväckande samtal om att Edna, hennes gradvis mer och mer dementa mor, plötsligt är spårlöst borta från sitt ståtliga hem på landsbygden. Kay beger sig tillsammans med sin dotter, Sam, till Ednas fastighet. Väl på plats upptäcker duon absurda spår av att allt inte står rätt till. Har demensen kanske redan uppslukat hennes kära mor eller är det mer illvilliga och ondskefulla krafter som drar i trådarna?
Omdöme: Relic är i grund och botten ett generationsdrama som kryddas friskt med ingredienser från klassisk "haunted house" och psykologisk skräck. Fokus ligger knivskarpt på den hjärtskärande upplevelsen av hur deras relationer slits i stycken av demensens obevekliga våld
Billie Eilish: The World's a Little Blurry – Apple TV+
Handling: Billie Eilish är idag 19 år gammal och har många miljoner streams på Spotify. Hon har vunnit fem Grammys och sjunger ledmotivet till nya den Bond-filmen No Time To Die. Ja, hon har redan hunnit med en hel del och framtiden ser minst lika ljus ut. Men så har det inte alltid varit. Det fanns en mörk tid innan succén med destruktiva tankar och självskadebeteende.
Omdöme: I fantastiskt engagerande Billie Eilish: The World's a Little Blurry ser vi baksidan med att spendera sina mest påverkbara år i rampljuset, och den stora prestationsångesten som följer efter.
The Father – Anthony Hopkins är briljant!
Handling: Det är tydligt för alla i Anthonys närhet att hans allmäntillstånd försämras. Dock vägrar han bestämt att ta emot hjälp, trots påtryckning från dottern Annes (Olivia Colman). Sakta men säkert bjuds tittaren in i Anthonys värld, där det som faller fullt naturligt för honom ses som vanvettigt för andra. Men från sin lägenhet i London (är det ens hans lägenhet?) början också han snart inse att allting inte är som varit.
Omdöme: Stilgreppet hade lätt kunnat bli förvirrande och effektsökande men i The Father fungerar det helt perfekt. Vi förstår den förvirring och smärta som Anthony går igenom, utan att för den sakens skull förminska de anhörigas reaktioner. Filmen berättas icke-kronologiskt, med undantag för en scen mot slutet, och det med rätta. För det är så en demenssjuk hjärna kan fungera. I det ena ögonblicket är Anthony vara på plats iklädd kavaj i köket, för att i nästa ögonblick komma på sig själv vara ståendes i pyjamas i vardagsrummet, pratandes med människor han upplever att han aldrig sett tidigare. Det är rysligt effektivt berättat – men framförallt gränslöst sorgligt.
Slalom
Handling: 15-åriga Lyz vill bli bäst i världen på att åka slalom. Den före detta mästaren Fred drillar henne hårt. Dagarna går och sakta men säkert blir han allt mer besatt av Lyzs ambition och ungdom. Hans begär blir en tickande bomb.
Omdöme: Charlène Faviers regidebut är ett djupt nyanserat drama om den olämpliga relationen mellan 15-åriga Lyz och hennes betydligt äldre coach i skidlaget. Trots filmens laddade tema och trots att filmen baseras på egna upplevelser, vågar Favier empatisera med förövaren i fråga.
The Killing of Two Lovers
Handling: David är en medelålders familjefar hemmahörandes i en karg småstad någonstans i den amerikanska delstaten Utah. Redan i filmens första bildruta förstår vi att någonting inte står rätt till med honom. I en ordlös sekvens riktar han en pistol mot en sovande kvinna i en säng, för att sedan ångra sig och försvinna ut ifrån hemmet. Snart förstår vi att det är hans eget hem han brutit sig in i. Eller, rättare sagt, hans före detta hem. För David och hans fru Nikki (Sepideh Moafi) har tagit en paus efter många år tillsammans.
Omdöme: Sammantaget är The Killing of Two Lovers ett briljant, men bitvis långsamt drama. Trots att det inte händer supermycket i filmen drabbar den starkt.
Pieces of a Woman – Netflix
Handling: När en hemmafödsel slutar i tragedi rasar det unga paret Sean och Marthas liv samman.
Omdöme: Netflix startar sitt filmår starkt med detta relationsbaserade drama som troligtvis kommer att vara relevant när det är dags för galasäsong. Mycket tack vare Vanessa Kirby, som gör sin bästa insats hittills.
Gagarine
Handling: 16-årige Yuri måste handskas med det faktum att hans hem ska rivas och gör nu allt för att hindra det från att ske.
Omdöme: Gagarine är en originell och kreativt smygförälskelse som förtjänar att ses av er som inte hinner se den på Göteborgs filmfestival. Förhoppningsvis hittar den ut till stugorna under våren.
Tove
Handling: Biografi om författaren och illustratören Tove Janssons personliga liv och hur det gick till när hon skapade mumintrollen.
Omdöme: Fascinerande film om den spännande kvinnan som få känner till lika väl som älskade figurer. Alma Pöysti har en smittande energi i titelrollen.
The Dig – Netflix
Handling: När världen år 1939 krisar med ett Andra världskrig som håller på att bryta ut, gör ett par arkeologer ett oväntat fynd som lockar stor uppmärksamhet.
Omdöme: Förutom intressant utgrävning får vi njuta av fängslande skådisprestationer, inte minst av Carey Mulligan och Ralph Fiennes.
För fler filmtips på specifikt Netflix-produktioner, spana in vår artikel med nya filmer Netflix.
One Night in Miami – Amazon Prime Video
Handling: En fiktiv berättelse om Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke och Jim Brown som träffar varandra på ett hotell under 60-talet och diskuterar Medborgarrättsrörelsen i USA.
Omdöme: Baserat på dess marknadsföring verkar inte One Night in Miami vara alldeles för mycket att ha. Filmen är ett riktigt vasst drama som definitivt borde ses.
Herself – Amazon Prime Video
Handling: Herself handlar om den ensamstående modern Sandras uppbrott och efterspel från sin våldsamme pojkvän Gary. Härifrån handlar det om livet med två döttrar, flera jobb och ett tillfälligt boende på ett hotell. Och det nyfunna intresset: att bygga ett hus.
Omdöme: Phyllida Lloyds lysande drama lyckas med den fantastiska balansgången att både vara extremt mörk men också fantastiskt uppmuntrande. Storyn håller fast en från början till slut.
Tigrar
Handling: När en 16-årig fotbollstalang från Örebro blir värvad av storklubben Inter får han känna på industrins allt annat än glamorösa baksida.
Omdöme: Du behöver inte vara ett sportfan för att älska Ronnie Sandahls nya film Tigrar, som är den andra delen efter Borg i hans sporttrilogi. Filmen är ett lysande drama där fotbollsplanen snarare är arenan för huvudkaraktären Martins inre kamp.
The Killing of Two Lovers
Handling: Mitt uppe i en separation från sin hustru Nikki försöker David desperat acceptera läget och hålla samman familjen, men han får det betydligt svårare när hon börjar träffa någon ny.
Omdöme: The Killing of Two Lovers är ett drama som trots att det rör sig långsamt framåt lyckas engagera och slutligen också bräcka en.
Aalto
Handling: Dokumentär om det spännande arkitektparet som aldrig slutade att provocera.
Omdöme: Intim bild av paret Alvar och Aino Aalto som inte bara stod för ikonisk design, utan också hade en spännande kärlekshistoria som rymde otrohet och bitterhet.
Tips på kommande filmer 2021
The King's Man – 22 december
Kingsman-filmerna kommer snart tillbaka med sitt tredje kapitel, den här gången i form av en prequel-story som ger oss en insikt i hur den eleganta spionbyrån grundades. I deras första uppdrag ställs byrån mot en skurk som planerar att utrota miljontals människor. Ralph Fiennes frontar spektaklet och får sällskap av andra stora namn som Stanley Tucci och Aaron Taylor-Johnson.
No Time to Die – 8 oktober
I No Time to Die har James Bond lämnat underrättelsetjänsten, men hans liv i lugn och ro varar inte särskilt länge. När hans gamla vän från CIA, Felix Leither, ber honom om hjälp väljer han att rycka in – för att upptäcka en ny skurk med högteknologiska vapen. Superfienden spelas den här gången av nyligen Oscarsbelönade Rami Malek. Filmen blir Daniel Craigs sista i rollen. Får han det värdiga avslut han förtjänar? Isåfall har vi en av de bästa filmerna 2021 runt hörnet.
Top Gun: Maverick – November
35 år efter den stora 80-talsklassikern återvänder Tom Cruise som den skicklige och våghalsige piloten Maverick. Efter att ha varit en av Navys främsta piloter de senaste årtionden försöker han nu undvika att befordras till ett kontorsjobb, samtidigt som han lär upp en ny lovande pilot.
The Beatles: Get Back – 27 augusti
En av de bästa filmerna 2021 kan mycket väl bli Peter Jacksons dokumentär om tidernas mest legendariska popband The Beatles. Regissören har haft tillgång till många timmars ej visat rörligt material för att sätta samman en film om bandets sista period år 1969 där de gjorde plattan Get Back, med superballaden Let it Be, och deras ikoniska takkonsert i London som även blev deras sista. Få dig en smarrig smygtitt på de exklusiva bakom kulisserna-scener du väntar dig.
Dune – 17 september
Denis Villeneuve kan vara världens hetaste regissör just nu. Efter sin förra imponerande blockbuster Blade Runner 2049 kommer snart hans filmatisering på den klassiska science fiction-sagan Dune. I huvudrollen ser vi den stigande stjärnan Timothée Chalamet som Paul Atreidis, en ung man som måste resa till sitt universums farligaste planet för att rädda sitt folk.
Dune har en stjärnspäckad ensemble med namn som Josh Brolin, Oscar Isaac, Jason Momoa och svenska Rebecca Ferguson & Stellan Skarsgård.
Halloween Kills – 15 oktober
Oktober blir extra blodigt i år när Halloween kommer tillbaka med Jamie Lee Curtis som Laurie Strode. Hennes uppgörelse med den brutala seriemördaren Michael Myers har spunnit sig varm sedan 70-talet och fortsätter alltså här. Filmen är den andra delen i Blumhouse Productions pågående trilogi, som slutar med Halloween Ends (2022).
Eternals – 5 november
I år inleds nästa fas i Marvels superhjälteuniversum. Startskottet är serien WandaVision den 15:e januari och tätt därpå släpps den första stora superhjältefilmen, Eternals. Berättelsen presenterar en ny skara protagonister tillhörande en odödlig ras som hade en betydande roll i att forma mänskligheten. På rollistan ser vi Angelina Jolie och Salma Hayek samt Game of Thrones-stjärnorna Kit Harrington och Richard Madden. Blir en av årets mest efterlängtade rullar även en av de bästa filmerna 2021? Det vet vi snart!
The Matrix 4 – 22 december
En av de mest efterlängtade rullarna och som förhoppningsvis blir en av de bästa filmerna 2021 är The Matrix 4. Filmen tar oss tillbaka till det högteknologiska universumet där Neo och Trinity slåss mot agenter och robotar. Det verkar inte som att varken Hugo Weaving eller Laurence Fishburne återvänder, istället presenteras How I Met Your Mother-stjärnan Neil Patrick Harris och Candyman-skådisen Yahya Abdul-Mateen II.
Sherlock Holmes 3 – 22 december
Det har snart gått tio år sedan vi såg Robert Downey Jr. och Jude Law tillsammans som Sherlock Holmes och Dr. Watson. Snart kommer duon tillbaka för att lösa brott tillsammans. Men den här gången blir det ingen Guy Ritchie bakom kameran, utan istället Dexter Fletcher som senast gjorde Elton John-biografin Rocketman.
Pinocchio – Premiärdatum ännu inte känt
Det som många länge hade hoppats på håller äntligen på att bli verklighet: Guillermo del Toro gör en mörkare version på den klassiska sagan om Pinocchio. Filmen som kommer till Netflix är gjord i stop motion och har med röster av Ewan McGregor, Cate Blanchett, Tilda Swinton och Christoph Waltz. Vad tror du, kan nya Pinocchio bli en av de bästa filmerna 2021? Efter att ha vunnit två Oscars för The Shape of Water är del Toro onekligen i stark form!
Sett till den rådande situationen vi befinner oss i kan premiärdatumen komma att ändras. För tips på årets bästa filmer de senaste åren, läs här!
För fler listor och tips --> Scrolla vidare!