De 44 bästa filmerna på C More

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch. 

De möjliggör nämligen legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix och Viaplay. Först ut är C More.

För att komma med på listan måste följande två kriterier uppfyllas:

  1. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer kommer listas här.
  2. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Tycker du att vi har missat något bland C Mores utbud, hojta till!

44. Gone Baby Gone (2007)

caseyaffleck_gonebabygone
Foto: Miramax Films

Handling: I Boston har en liten flicka kidnappats och de två privatdetektiverna Patrick (Casey Affleck) och Angie (Michelle Monaghan) anlitas för att hitta henne. När deras sökande krockar med myndigheternas påbörjar de ett samarbete med polisen Remy (Ed Harris), som mer än något annat vill hitta kidnapparen. Men när de gräver djupare misstänker Patrick och Angie att de inte kan lita på varken myndigheterna eller flickans anhöriga

Läs också: Recension – Gone Baby Gone

Därför ska du se filmen: Med Gone Baby Gone utforskar regissören Ben Affleck på ett David Fincher-likt sätt underjordiska miljöer innanför dörrarna hos den vardagliga människan. Patrick och Angies desperata sökande efter den försvunna flickan tvingar dem att utforska dessa skumma platser.

betyg_4

43. Mission: Impossible – Rouge Nation (2015)

Foto: Paramount Pictures
Foto: Paramount Pictures

Handling: Ethan Hunt (Tom Cruise) tar oss genom hans svåraste uppdrag hitintills. Med hjälp av Brandt (Jeremy Renner), Benji (Simon Pegg) och Luther (Ving Rhames) tar han oss runt hela världen i jakten på den mytomspunna organisationen ”Syndicate”, som alltid verkar ligga ett steg före Ethan och hans team. Ethan ställs inför svåra val när han möter ”Syndicates” listiga Ilsa Faust (Rebecca Ferguson).

Därför ska du se filmen: Mission: Impossible – Rogue Nation är en grym uppföljare i en ganska tomgående franchise. Filmen levererar precis det som förväntas och ger dessutom ett extra sting med sitt uppfriskande tempo och sin skickliga skådespelarensamble.

betyg_4

42. Wild (2013)

wild
Foto: Fox Searchlight Pictures

Handling: Efter flera år av vårdslöst och destruktivt beteende når Cheryl (Reese Witherspoon) sin. Hon inser då att hon måste byta riktning i livet. För att finna sig själv och börja om på nytt bestämmer hon sig för att ensam vandra längs den 160 mils långa Pacific Crest Trail i Kalifornien.

Läs också: Recension: Wild (2013)

Därför ska du sen filmen: Dels för att Wild är en tänkvärd film om att möta sin motgångar, dels för att Witherspoon äntligen hittat tillbaka till den skådespelarnivå hon nådde i Walk the Line (2004).

betyg_4

41. Gone Girl (2014)

GONE GIRL -- FILM STILL -- DF-01826cc - Nick Dunne (Ben Affleck) finds himself the chief suspect behind the shocking disappearance of his wife Amy (Rosamund Pike), on their fifth anniversary.
Foto: 20th Century Fox. Gone Girl, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: När hustrun Amy plötsligt försvinner blir händelsen viral och maken Nick hamnar i centrum. Men hans liv blir till en mardröm när media börja misstänka att Nick kan ha något med Amys försvinnande att göra.

Därför ska du sen filmenGone Girl är underhållande rakt igenom. Rosamund Pike är trovärdig som Amy och hon är mest utmanande i filmen. Ben Affleck fungerar också bra, fast Nick är en karaktär som saknar vassa kanter och uttrycker sig smalare än Amy.

betyg_4

40. The Wolf of Wall Street (2013)

The-Wolf-of-Wall-Street-DI
Foto: Paramount Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handing: Sex, droger och pengar är grundbultarna i finansvalpen Jordan Belforts vardag. Men det har inte alltid varit så. Martin Scorsese tar med oss på en lika delar komisk som chockande verklighetsbaserad rise-and-fall historia där den ena mer vulgära och manschauvinistiska situationen avlöser den andra.

Läs också: Leonardo DiCaprios 5 bästa filmer

Därför ska du se filmen: Inte helt oväntat startade Wolf of Wall Street en stor debatt kring sexism på film. Filmen blev en vattendelare och medan vissa tyckte den var en klockren satir, tyckte andra att den var vidrig. Jordan Belfort själv anser inte att filmen överdriver verkligheten utan att finansvärlden var – och kanske är? – precis lika grisig som det gestaltas.

betyg 4

39. Captain Phillips (2013)

captain-phillips
Foto: Columbia Pictures
Handling: Captain Phillips är baserad på den verkliga händelsen när det amerikanska fraktfartyget MV Maersk Alabama blev kapat av somaliska pirater 2009.
Därför ska du se filmen:  Detta är en ihop två timmars lång actionpackad adrenalinrush. Det är hela tiden spännande och svettigt. Tom Hanks är utmärkt i huvudrollen.

betyg_4

38. Big Fish (2003)

Big Fish
Foto: Columbia Pictures. Big Fish, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Under hela sitt liv har William Bloom fått höra de mest sagolika historierna om sin far, Ed. Historierna har pappa Bloom berättat själv och William har mest avfärdat dem som påhitt. När William får veta att sin far är döende vill han, en gång för alla, få klarhet i vem hans pappa egentligen är. Men kanske finns det mer sanning i historierna än vad han hade trött?

Läs mer: De 10 bästa fantasyfilmerna

Därför ska du se filmen: Big Fish är på många sätt en fantastisk äventyrsfilm. Vi får möte flera sagoväsen under Eds storslagna äventyr och filmens regissör, Tim Burton, lyckas hela tiden hålla mitt intresse uppe.

betyg_4

37. Almost Famous (2000)

almostfamous
Foto: DreamWorks Pictures

Handling: I Almost Famous får vi följa med den unge musikjournalisten William när han åker med det stigande rockbandet Still Water på en turné kantad av sex, droger och rock’n’roll.

Därför ska du se filmen: Almost Famous  är en av de filmer man helt enkelt bör ha sett, oavsett om man är en filmälskare, musikälskare eller något av en blandning. Historien om William och hans dröm om att bli rockjournalist är en gripande skildring av en tid och en samling livsöden som var närmast glödande meningsfulla.

betyg_4

36. Kingsman: The Secret Service (2015)

kingsman-02
Foto: 20th Century Fox. De bästa filmerna på C More.

Handling: Pojkspolingen Eggsy (Tager Egerton) blir upplärd av en hemlig agentbyrå för att stoppa världen från att gå under. Många hintar till Bondfilmerna hinns med i Matthew Vaughns vassa spionhyllning.

Därför ska du se filmen: Det som får Kingsman: The secret service att sticka ut från andra actionfilmer är inte bara våldsscenerna utan också den ständiga ovissheten om vem som får leva och vem som kommer att försvinna.

betyg_4

35. Babel (2006)

Babel
Foto: Paramount Vintage

Handling: I Alejándro G. Iñárritus andra hollywoodfilm presenteras fyra sammankopplade historier. Mest minnesvärd är bitarna om herr och fru Jones (Brad Pitt och Cate Blanchett), vars liv får en obehaglig vändning när fru Jones plötsligt blir skjuten av en krypskytt.

Därför ska du se filmen: Babel är Iñarritus tyngsta film, på gott och ont. Det är en omtumlande upplevelse du bör se, men förmodligen inte vill se om på länge. Som vanligt är fotot och skådespelet i toppklass.

betyg_4

34. Reservoir Dogs (1992)

Foto: Miramax Films
Foto: Miramax Films

Handling: I Quentin Tarantinos första officiella långfilm möter vi ett gäng hårdkokta gangsters. En enkel stöt går snett och snart misstänker de överlevande i gruppen att någon i gänget har tjallat. Varvat med tillbakablickar byggs det upp inför en spännande uppgörelse.

Därför ska du se filmen: Om inte den fantastiska inledningsscenenär anlednings nog, med Tarantino-dialog i toppklass, så njut av att se hur stilsäker regissören redan är i sitt filmskapande.

betyg_4

33. Donnie Brasco (1997)

9f10b0c4edb406050fbb151f478b2573-donniebrasco2
Foto: TriStar Pictures. Donnie Brasco, en av de bästa filmerna på C More.

Handling:  FBI-agenten Joe Pistone infiltrerar New York Citys maffia. Under namnet Donnie Brasco får han kontakt med Lefty Ruggiero (Al Pacino) och börjar jobba som indrivare. De två börjar samarbeta och blir snart nära vänner. Snart leder jobbet som undercover-agent till starka påfrestningar på Joes familjeliv. Samtidigt börjar maffian ana att de har en mullvad inom organisationen, men om han flyr kan det vara Lefty som får ta smällen.

Läs också: Johnny Depps 5 bästa roller

Därför ska du se filmen: I Donnie Brasco bjuder både Al Pacino och Johnny Depp på förstklassigt skådespel. Filmen lyckas hela tiden vara lika delar spännande, som gripande.

betyg 4

32. Frank (2015)

Frank

Handling: Jon (Domnhall Gleeson) är på gränsen att ge upp sin dröm om att slå igenom som rockmusiker, men när han korsar vägar med det udda indiebandet The Sonorprfbs (hur det uttalas är oklart), får han frågan att bli deras syntare. The Sonorprfbs leds av den mystiska frontmannen Frank (Michael Fassbender) som döljer sitt ansikte bakom ett stort uttryckslöst papier-maché huvud.

Läs också: Michael Fassbenders 5 bästa roller

Därför ska du se filmen: Frank är en originell, sorglig och roligt skruvad film som både hyllar och gör narr av artister som tar sig själva lite för seriöst. Utöver det är musiken som skådespelarna själva spelar i filmen riktigt professionell. Regissör Abrahamson gör ett riktigt bra jobb och med hans senaste succé, Room, är jag väldigt nyfiken på att se vad han gör här näst.

betyg 4 31. Närkontakt av tredje graden (1977)

Narkontakt av tredje graden

Handling: Efter att ha observerat ett märkligt ljusfenomen blir familjefadern Roy Neary (Richard Dreyfus) fixerad vid en form. Han vet inte vad det är, bara att han måste söka efter den. Snart börjar sökandet leta efter utomjordliga förklaringar.

Därför ska du se filmen: Som vanligt när det kommer till Steven Spielbergs äventyrsfilmer bjuds det på en hel del humor, hjärta och värme. Familjen får vara i centrum och huvudkaraktärens inre barn får utrymme.

betyg 4

30. Closer (2004)

Closer
Foto: Columbia Pictures. Closer, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Relationerna inom två par blir komplicerade när mannen i det ena förhållandet, av en olycka, träffar kvinnan i det andra.

Därför ska du se filmen: Closer är en film med en väldigt egen puls. Filmens regissör, Mike Nichols, känns aldrig dömande utan låter oss följa karaktärernas utveckling ohämmat. Dessutom gör Natalie Portman en fantastisk insats!

betyg_4

29. Slumdog Millionaire (2008)

Slumdog-Millionaire
Foto: Fox Searchlight Pictures

Handling: I Danny Boyles storslagna romantiska drama berättas den fascinerande historien om Jamai Malik (Dev Patel), som trots sin uppväxt i slummen, överraskar alla och vinner storvinsten i TV-programmet Vem vill bli miljonär. TV-producenterna blir dock inte lika imponerad och snart förhörs Jamai för att erkänna hur han fuskade. Varvat med förhören får vi i tillbakablickar se hur Jamai kom över kunskaperna som gav honom vinsten och om hur kärleken till Latika (Freida Pinto) föddes.

Därför ska du se filmen: Slumdog Millionaire är en välgjord och underhållande film som passar alla som är sugna på ett färgsprakande äventyr kantat av drama, kärlek och stora känslor.

betyg 4

28. Still Alice (2015)

Still Alice
Foto: Sony Pictures Classics. De bästa filmerna på C More.

Handling: Medelålders-Alice (Julianne Moore) är språkprofessor och identifierar sig själv kraftigt med sitt yrke. Plötsligt börjar Alices minne att svika henne och det blir allt svårare och svårare att komma ihåg händelseförlopp och uppgifter. Läkarbeskedet slår ner som en bomb; Alice har en ovanlig form av Alzheimers.

Läs också: De 25 bästa filmerna 2015

Därför ska du se filmen: Njut av skådespeleriet. Julianne Moore har alltid varit en fantastisk skådespelerska och den här gången fick hon huvudrollen hon förtjänar. Skickligt skildrar hon Alices insjuknande felfritt. Dessutom ger filmen en bra förståelse i hur det kan vara att leva med denna sjukdom, både för patienten och dennes anhöriga.

betyg_4

27. Scream (1996)

scream-film
Foto: Dimension Films

Handling: Ett ungdomsgäng börjar terroriseras av en maskerad mördare. Vem döljer sig bakom masken och stämmer det som gängets filmnörd påstår – att den enda som kan överleva i en skräckfilmsliknande situation är den som är oskuld?

Därför ska du se filmen: Det görs alltför sällan riktigt bra slasherfilm och för bästa upplevelse får genrens fanatiker ofta gå tillbaka till klassiker som Psycho, The Texas Chainsaw Massacre och just Scream. Filmens anslag är direkt intresseväckande och introducerar filmseriens signifikanta metahumor. Scream står sig än idag som en av de bästa slasher-filmerna någonsin.

betyg 4

26. Höstsonaten (1978)

höst
Foto: Personafilm GmbH. Höstsonaten en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Eva (Liv Ullman) lever ett stillsamt liv med sin make Viktor (Halvar Björk). Eva är till synes nöjd och tillfreds med sin tillvaro, men under ytan är det mer tumult. Hela hennes liv har hon strävat efter sin moders kärlek och lika länga har hon hatat henne för att ständigt åsidosatt henne. En dag bestämmer sig Eva för att bjuda hem sin mamma (Ingrid Bergman) för att bo hos henne och Viktor i några dagar. Ett besök som kommer röra upp starka känslor ur det förflutna.

Läs också: Ingmar Bergman – bästa filmer 1967-2003

Därför ska du se filmen: När stormen väl bryter ut så stormar det ordentligt. Här levereras intensivt skådespel fångat med skickligt kameraarbete och insiktsfull dialog som modigt och mångsidigt brottas med ett laddat ämne. Ingrid Bergman är helt fantastisk i rollen!

3915c-betyg_4

De 25 bästa filmerna på C More

25. Jackie Brown (1997)

jackiebrown1
Foto: Miramax Films. De bästa filmerna på C More.

Handling: Flygvärdinnan Jackie (Pam Grier) smugglar pengar över den Mexikanska gränsen till vapensmugglaren Ordell (Samuel Jackson), men blir en dag stoppad av polisen. De är ute efter Ordell och låter därför Jackie välja mellan att skvallra på honom eller åka in i fängelse. Fast Jackie har en egen plan. Hon ska lura polisen och samtidig sno en halv miljon dollar från Ordell.

Därför ska du se filmen: Jackie Brown är Quentin Tarantinos tredje film och skiljer sig rätt mycket från hans andra verk. Den anspelar nämligen inte lika mycket på det som har gjort honom så stor – långa, krystade dialogsekvenser och brutalt våld. Här är istället karaktärerna mer trovärdiga och identifierbara.

betyg 4

24. Mannen på taket (1976)

Foto: SF
Foto: SF. Mannen på taket, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: I denna Beckklassiker undersöker Martin och Gunvald det brutala mordet på en patient, som har blivit huggen till döds med en bajonett.

Läs mer: De 3 bästa Beckfilmerna med Haber och Persbrandt

Därför ska du se filmen: Bo Viderbergs thrillerklassiker är tveklöst den bästa Beckfilmen. Här finns  nämligen en puls och en ambition som inte återfinns i någon av de senare rullarna.

betyg 4

23. En enkel plan (1998)

en enkel plan
Foto: Paramount Pictures

Handling: Två bröder och en barndomskompis hittar en väska fylld med pengar i vraket av ett privat flygplan mitt ute i skogen. Även om det först mest skämtas om tanken slutar det snart med att de bestämmer sig för att ta med pengarna hem, ligga lågt och se om någon rapporterar planet och pengarna som saknade. Det dröjer inte länge innan paranoia börjar råda och konflikterna är ett faktum.

Därför ska du se filmen: Sam Raimis En enkel plan är en riktigt skarp och spännande thriller som lägger stor tid på att utveckla sina karaktärer och relationerna sinsemellan. Både Bill Paxton och Billy Bob Thornton bjuder på kanoninsatser. Dessutom är slutet rejält ondskefullt.

betyg 4

22. The Cable Guy (1996)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Handling: Steven har blivit dumpad av sin flickvän och har precis flyttat in i en egen lägenhet. Som salva på såren bestämmer han sig för att skaffa kabel-TV. Det han aldrig hade kunnat föreställa sig är att kabelinstallatören kommer att bli fullständig besatt av honom.

Därför ska du se filmen: Ben Stillers The Cable Guy är en ofattbart underskattad komedi där Jim Carrey gör sitt livs roll som ”the cable guy”. Humorn är nattsvart och fram tills den svaga slutscenen är detta en av de bästa skrattfesterna du kan föreställa dig.

betyg 4

21. Titanic (1997)

titanic

Handling: I James Camerons filmatisering av Titanic-katastrofen får vi se hur romansen mellan Jack och Rose (Leonardo DiCaprio och Kate Winslet) utvecklar sig.

Därför ska du se filmen: Titanic belönades med hela 11 Oscars och brukar räknas till en av de största romantiska dramafilmerna genom tiderna.

betyg 420. Léon (1994)

Leon
Foto: Buena Vista International. De bästa filmerna på C More.

Handling: När hennes familj blir mördad söker Mathilda (Natalie Portman) skydd hos sin granne Léon (Jean Reno), som är yrkesmördare. Efter mycket tjat går Léon med på att lära henne allt han kan om sitt märkliga yrke. Mathilda är nämligen fast besluten att hämnas sin lillebror.

Därför ska du se filmen: Både Jean Reno och Natalie Portman är som gjorda för sina roller. Detta är både en av de charmigaste 90-tals thrillerfilmerna och Luc Bessons bästa film.

betyg 4

19. Nattvardsgästerna (1963)

nattvardsga%cc%88sterna

Handling: Pastor Tomas (Gunnar Björnstrand) börjar tvivla över Guds existens och hamnar mitt i en livskris. I den lilla byn bor också den vikarierande lärarinnan Märta (Ingrid Thulin), som är olyckligt förälskad i Tomas och den paranoida fiskaren Jonas (Max von Sydow) som ständigt oroar sig för ett tredje världskrig.

Läs mer: Ingmar Bergmans bästa filmer: 1946-1966

Därför ska du se filmen: Nattvardsgästerna är en vacker liten film på blyga 81 minuter som kretsar kring ett skenbart enkelt tema. Fotot är (som vanligt) helt fantastiskt och det finns en hel del kul historier om hur hårt Bergman och hans följeslagare Sven Nykvist jobbade med att hitta filmens säregna filmljus.

betyg_4

18. Kill Bill: vol. 2 (2004)

Foto: Miramax
Foto: Miramax Films. De bästa filmerna på C More.

Handling: ”The Bride” fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin nemesis, Bill.

Därför ska du se filmen: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk actionfilm och mer med spaghetti-western.

Läs mer: Westernfilmsguiden – få koll på westernfilmerna

betyg 4

17. Antichrist (2009)

antichrist

Handling: Antichrist, filmen om ett pars sorgbearbetning efter deras tvååriga sons plötsliga död. Maken (Willem Dafoe) är terapeut och när hustruns (Charlotte Gainsbourg) sorg visar sig vara ovanligt svår bestämmer han sig för att skriva ut henne från sjukhuset och behandla henne själv. Om han bara visste vilken mardröm som väntade honom.

Därför ska du se filmen: Antichrist är precis så plågsam jag vill att en von Trier-film ska vara. Jag vill må dåligt, jag vill bli chockad och jag vill bli äcklad. Jag vill knyta näven och svära för mig själv. Framförallt vill jag inte kunna undvika att tänka på filmen flera dagar efter jag har sett den.

betyg_4

16. Pusher (1996)

pusher
Foto: RCV Film Distribution. De bästa filmerna på C More.

Handling: I Köpenhamns under värld hankar sig knarklangaren Frank och hans följeslagare Tonny fram. En heroinhandel går inte lika smidigt som planerat och snart är Frank skyldig knarkkungen Milo pengar.

Därför ska du se filmen: Första delen av Pusher-trilogin är också den bästa. Pusher är en riktigt skarp dansk thriller som vågar vara smutsig, närgången och opolerad.

betyg 4

15. Stand by Me (1986)

stand by me

Handling: Ett grabbgäng i 12-13 årsåldern får nys om att en kille i deras ålder har omkommit i en tågolycka och att polisen ännu inte har hittat hans kropp. När en av dem överhör sin äldre bror berätta för en kompis var liket finns ger sig hela gänget ut på ett äventyr för att hitta liket och bli berömda. Men resan visar sig bli mycket mer än så.

Läs också: De 7 bästa Stephen King-filmerna

Därför ska du se filmen: Stand by Me är en fin historia om att brottas med fördomar och ens inre demoner. Det är en gripande film med starkt barnskådespel. Bland annat skiner River Phoenix i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.

betyg 4

14. Måndag hela veckan (1993)

groundhog-day
Foto: Columbia Pictures

Handling: Självcentrerade TV-meterologen Phil (Bill Murray) har åkt till småstaden Punxsutawney för att göra ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest där frisläppandet av ett murmeldjur ska förutspå hur våren kommer att bli. Phil, som hatar sitt uppdrag lika mycket som han föraktar staden, vill åka hem så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att stanna kvar över natten.

När han vaknar upp följande dag upptäcker han att det är Groundhog Day – igen. På något märkligt sätt har han hamnat i en tidsloop fär han tvingas återuppleva Groundhog Day om och om igen. Till en början utnyttjar Phil situationen till att göra precis vad han vill, men snart blir det outhärdlig. Hur ska han bryta förbannelsen?

Därför ska du se filmen: Måndag hela veckan är en riktigt skarp svart komedi med en romantisk touch. Phil blir förälskad i nyhetsproducenten Rita (Andie MacDowell) och en stor del av historien kretsar kring deras relation. Bill Murray är som gjuten för rollen.

betyg 4

13. Kramer vs Kramer (1979)

kramer vs kramer
Foto: Columbia Pictures

Handling: En dag när Ted (Dustin Hoffman) kommer hem berättar hans fru Joanna (Meryl Streep) att hon tänker lämna honom och deras gemensamma son, Billy. Ted, som tidigare har satt familjen i andra hand, tvingas nu att ta på sig en heltäckande föräldraroll. Något som faktiskt går riktigt bra, fram tills att Joanna kommer tillbaka och kräver vårdnaden.

Därför ska du se filmen: Robert Bentons film är både smart och rörande. Trots att filmen har några år på nacken känns den märkligt aktuell i debatten kring moderns automatiska fördel i vårdnadstvister.

betyg 4

12. Livet från den ljusa sidan (1997)

As good as it gets
Foto: TriStar Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: Livet från den ljusa sidan är en skön romantisk komedi om en misantropisk, rasistisk författare med tvångssyndrom, Melvin Udall (Jack Nicholson), som under en road trip förälskar sig i sin favoritservitris Carol (Helen Hunt). Under resan måste också Melvin lära sig att hantera sin tvångstankar och

Därför ska du se filmen: Livet från den ljusa sidan är både charmig och smart och känns förvånansvärt fräsch än idag. Som det så ofta är med de bästa romantiska komedierna finns även här ett par riktigt bra biroller. Bland annat gör Greg Kinnear en minnesvärd roll som en homosexuell konstnär.

betyg 4

11. Mitt liv som hund (1985)

Foto: Svensk Filmindustri
Foto: Svensk Filmindustri

Handling: Ingmars mamma är utmattad och skickar iväg honom till morbror Gunnar (Tomas von Brömssen) i Småland över sommaren. Där träffar han både lokala original och pojkflickan Saga.

Läs mer: Intervju – Tomas von Brömssen

Därför ska du se filmen: Mitt liv som hund är både Lasse Halmströms bästa film och en av de mysigaste svenska filmerna någonsin. Låt dig förtrollas av de småländska miljöerna och de charmiga skådespelet.

betyg 4

De 10 bästa filmerna på C More

10. Birdman (2014)

Birdman

Därför ska du se filmen: Det var länge sedan jag såg en så energisprakande film. Inte bara för det intensiva skådespelet, den ständigt arbetande steady-kameran och det svettiga rytmiska jazztrumsoundtracket, utan också för den kreativt skildrade gränsdragningen mellan fantasi och verklighet.

betyg_4_5

9. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: I denna kolsvarta konedi, inspelad ett par år efter Kubakrisen, försöker en stridslysten general övertala politiker att dra igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Därför ska du se filmen: Trots sina år på nacken, är Dr. Strangelove fortfarande en av de skarpaste satirerna som har gjorts. Stanley Kubricks tagning av kalla kriget är både skarp och hysteriskt rolig. Dessutom står Peter Sellers för tre av huvudrollerna.

betyg_4_5

8. Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia

Foto: Horizon Pictures (II)

Handling: Vi får följa Thomas Edward Lawrences liv under hans militärtjänstgöring under första världskriget. Han är stationerad i Kairo, men får i uppgift att undersöka konflikten mellan araberna och turkarna. Under hans resa genom öknen lyckas han skapa en gerillaarmé som han han hjälper araberna i kampen med.

Därför ska du se filmen: Denna typ av mastodontfilm görs inte längre. David Lean har regisserat filmen och i huvudrollen som Thomas Lawrence ser vi Peter O’Toole. Filmen belönades med totalt sju Oscars bland annat för Bästa film, Bästa regi och Bästa Ljud.

betyg_4_5

7. All That Jazz (1979)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: Den kedjerökande Broadway-regissören Joe Gideon (Roy Scheider) försöker balansera sitt liv främst bestående av kärleken till sin dotter, kvinnor, dans och sex, samtidigt som han sätter upp sin nya teaterföreställning och spenderar nätterna med att klippa sin nya Hollywoodfilm – ”It’s showtime!”.

Därför ska du se filmen: All that Jazz sprudlar av energi. Det tidstypiska berättandet passar kanske inte alla, men vi som håller fast vid att 70-talet var amerikansk films storhetstid njuter av varje sekund. Roy Scheider är dessutom helt fenomenal.

betyg_4_5

6. Her (2013)

her-2

Foto: Warner Bros. Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: Den ensamme och förvirrade författaren Theodore (Joaquin Pheonix), som jobbar med att skriva andras brev, vill ha något mer i livet. Theodore installerar OS1, ett nytt genialt mobilt operativsystem som assisterar människor genom vardagen likt iPhones ”Siri”, fast på en helt annan nivå. När Theodore gör valet att ha en kvinnlig OS-röst förändras hela hans situation. ”Samanthas” röst (Scarlett Johansson) är mänsklig snarare än robotlik och den numera nyfikne Theodore inser att han kan ha fått en ny vän och eventuellt livspartner.

Läs också: Recension – Her

Därför ska du se filmen: Phoenix lyckas förmedla filmens filosofiska frågor om kärlek på ett sätt som gör att vi i publiken inte bara förstår honom utan också grips av hans och Samanthas relation. Det förvånar mig hur Scarlett Johansson, som aldrig visas i bild, kan skapa en så starkt och känslosam närvaro med bara sin röst.
betyg_4_5

5. This is England (2006)

Foto: Filmfour
Foto: Filmfour

Handling: I Shane Meadows moderna klassiker får vi följa tolvårige Shaun under hans intåg i 80-talets skinheadkultur. Under filmens gång får vi se hur hat och rasism växer fram inom skinheadrörelsen.

Därför ska du se filmen: This is England är en slagkraftig och tänkvärd film som blandar ilska, humor och hjärta med läckert foto och riktigt skön musik.

betyg_4_5
4. Kill Bill: vol 1 (2003)

kill-bill

Handling: Uma Thurman spelar ”The Bride” som vaknar upp ur koma och ger sig ut på jakt efter gänget som försatte henne i den. Det bär av på en våldsam hämndresa kantad av kampsport och humor.

Därför ska du se filmen:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

5 ögon

3. Taxi Driver (1976)

taxi-driver-feat-e1460128509960

Handling: Travis Bickle är Vietnamveteran och psykiskt instabil. Nu har han kommit tillbaka till New York City där han skaffar sig jobbet som taxichaufför under nattid. Under sina turer beskådar han all misär som finns på gatorna med drogmissbrukare och horor. Sakta börjar en ilska och ett begär att rensa upp gatorna växa fram, samtidigt som han försöker rädda en minderårige prostituerad.

Därför ska du se filmen: Martin Scorsese har regisserat denna kriminalthriller. Filmen väckte stor uppståndelse på flera håll då den ansågs vara alldeles för våldsam. I huvudrollen ser vi Robert De Niro som spelar mot Jodie Foster. Filmen nominerades till fyra Oscars för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll samt Bästa filmmusik

5 ögon

2. Persona (1966)

film-persona26

Alma är gladlynt och optimistisk, medan Elisabet skyltar med en mörkare persona. Under tiden på ön börjar Alma gradvis utlämna sig till Elisabet som gottar sig i hennes intima och privata historier. Långsamt dras Alma ner i Elisabets mörker och en ondsint maktkamp börjar ta form.

Läs också: Analys – Persona (1966)

Därför ska du se filmen: Persona, Bergmans tydligaste experiment om filmens illusionskraft, är en film som många brukar älska utan att aldrig kunna sätta fingret på varför. Skådespelet är fullständigt bländande, Ullmans blick skulle kunna mörda. Utöver att diskutera och avslöja kamerans illusionskraft är Persona ett utmärkt exempel på Bergmans vampyrtema. I en scen river Alma upp sin arm och pressar Elisabets mun mot blodet som sipprar ur. Ur många perspektiv är Persona Bergmans obehagligaste film.

5 ögon

1. Pulp Fiction (1994)

pulp
Foto: Miramax. Pulp Fiction, den bästa filmerna på C More.

Handling: I Quentin Tarantinos andra långfilm Pulp Fiction får vi se hur flera smågangsters liv sammanknyts. Den ena ikoniska scenen efter den andra avlöses i detta tidlösa mästerverk.

Därför ska du se filmen: Pulp Fiction är på många sätt banbrytande och kommer för evigt att eka i filmhistorien. Tarantinos sätt att utmana med udda berättarteknik och märkliga karaktärer är fängslande.

5 ögon

Eric Diedrichs

Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

5 Trackbacks & Pingbacks

  1.  Helgens filmtips - utomjordingar, smågangsters och ångest
  2. Recension: Where to Invade Next - Michael Moores nya dokumentär
  3. Bästa filmerna på Netflix - Här hittar du alla de bästa filmerna
  4. Helgens Filmtips: Broadway, en färgsprakande energikick och en uppväxt - Filmtopp.se
  5. Helgens filmtips: Mänskliga relationer, spökmasker & Johnny Depp

Comments are closed.

UA-71883076-1
Inline
Inline