De 44 bästa filmerna på C More – här våra filmtips

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch. 

De möjliggör nämligen legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix och Viaplay. Först ut är C More. Här kan du också läsa vilka de bästa filmerna från i året är

För att komma med på listan måste följande två kriterier uppfyllas:

  1. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer kommer listas här.
  2. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Tycker du att vi har missat något bland C Mores utbud, hojta till!

44. Steve Jobs (2015)

Michael Fassbender som Steve Jobs
Foto: Universal Pictures

Handling: Från första minut porträtteras Jobs (Michael Fassbender) som en perfektionist med en irriterande klang. Han pratar utan att varken lyssna eller tänka efter. Han kör över folk åt höger och vänster och på något vis tycks att han alltid få sin vilja genom. Hans kalla personlighet får vi, inte minst, ta del av i hans relation till ex-flickvännen Chrisann Brennan (Katherine Waterston) och hans dotter Lisa, som han emellertid inte erkänner är hans dotter trots faderskapstest och uppenbara fysiska likheter. Kring varje lansering följer även en personlig kris.

Därför ska du se filmen: Boyle skildrar skickligt Jobs upp- och nedgångar. Från sorgen han kände när han var tvungen att lämna Apple till hans härliga återkomst och även sidorna hos den privata Jobs. Michael Fassbender gör en stark insats och lyckas både driva på filmens spänning och förmedla sin på snudd hysteriska karaktär felfritt. Dessutom har Boyle styrt produktionen med karakteristisk visuell bravur. De olika epokerna i Jobs liv har nämligen filmats i olika filmformat: från kornig 16mm film till 35mm film till digitalfilm.

betyg_4

43. Jätten (2016)

Poster till filmen "Jätten"

Handling: I Johannes Nyholms debutlångfilm “Jätten” står den autistiska och missbildade boule-spelaren Rikard i centrum. Han skildes från sin mor vid födseln – det antyds att hon fick en förlossningspsykos – och har sedan dess levt på hoppet om att få henne tillbaka. Under åren har han framgångslöst sträckt ut sin hand till henne genom att skicka sina vunna boule-statyetter. Nu närmar sig de Nordiska mästerskapen i Rikards favoritsport; en sådan prestigefull vinst måste vara tillräcklig för att få tillbaka mamma.

Därför ska du se filmen: Jätten är en märklig blandning av feel good och socialrealism. Det är en film som med hjälp av humor och dramatik lyfter fram samhällets marginaliserade, samtidigt som den öppnar för diskussion om hur subjektivt normativitet faktiskt är. Scenerna på bouleklubben är fantastiskt underhållande i sann Plötsligt i Vinslöv-anda, medan scenerna i Rikards privatliv växlar mellan att vara hjärtskärande såväl som hjärtevärmande.

betyg_4

42. Wild (2013)

wild
Foto: Fox Searchlight Pictures

Handling: Efter flera år av vårdslöst och destruktivt beteende når Cheryl (Reese Witherspoon) sin. Hon inser då att hon måste byta riktning i livet. För att finna sig själv och börja om på nytt bestämmer hon sig för att ensam vandra längs den 160 mils långa Pacific Crest Trail i Kalifornien.

Därför ska du sen filmen: Dels för att Wild är en tänkvärd film om att möta sin motgångar, dels för att Witherspoon äntligen hittat tillbaka till den skådespelarnivå hon nådde i Walk the Line (2004), som annars är ett annat filmtips.

betyg_4

41. Deadpool (2016)

Deadpool ger tummen upp

Handling: Genom tillbakablickar får vi veta vem Wade Wilson (Ryan Reynolds) var innan han tog på sig sin röda dräkt; en legoknekt som knäckte ben för pengar. Vi får också se hur han träffar kvinnan i sitt liv, Vanessa (Morena Baccarin), den enda som verkar matcha hans ständiga behov av lattjande.

Därför ska du sen filmenDeadpool är en riktigt underhållande rulle som kommer att göra en enorm succé hos både biokassorna och hos publiken. I mitt tycke är detta den skönaste hjältefilmen sedan Kick-Ass och om manuset hade varit mer än en ursäkt för nya actionssekvenser och tillbakablickarna effektivare, hade vi fått ta del av en riktig actionpärla.

betyg_4

40. The Wolf of Wall Street (2013)

Foto: Paramount Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handing: Sex, droger och pengar är grundbultarna i finansvalpen Jordan Belforts vardag. Men det har inte alltid varit så. Martin Scorsese tar med oss på en lika delar komisk som chockande verklighetsbaserad rise-and-fall historia där den ena mer vulgära och manschauvinistiska situationen avlöser den andra.

Därför ska du se filmen: Inte helt oväntat startade Wolf of Wall Street en stor debatt kring sexism på film. Filmen blev en vattendelare och medan vissa tyckte den var en klockren satir, tyckte andra att den var vidrig. Jordan Belfort själv anser inte att filmen överdriver verkligheten utan att finansvärlden var – och kanske är? – precis lika grisig som det gestaltas. Dessutom gör Leonardo DiCaprio en av sina absolut bästa roller. Vi har tidigare listat skådespelarens 5 bästa filmer, om du är sugen på fler filmtips med DiCpario.

betyg 4

39. Amy (2015)

Handling: Vi får följa sextonåriga Amy som upptäcks för att senare slå igenom större än vad någon jazz-artist idag skulle våga drömma om. Hennes kommersiella genomslag blev större än hennes ambition och kändislivet blev en del av hennes förfall. Kapadia har kommit över exklusivt filmmaterial inspelat av Amy själv och hennes vänner. Amy hade lämnat efter sig utmärkt material att bygga en dokumentär på.
Därför ska du se filmen: Dokumentären är både gripande och spännande och den fångade mig stundtals på det sätt en riktigt slipad thriller gör. Den visar också att ett par misslyckade förhållanden och stor press räcker för att en människa ska hamna i  fördärv. Amys vuxna liv var som en bilkrasch i slow-motion.

betyg_4

38. Big Fish (2003)

Big Fish
Foto: Columbia Pictures. Big Fish, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Tim Burtons Big Fish är en av de bästa filmerna du kan streama på C More. Under hela sitt liv har William Bloom fått höra de mest sagolika historierna om sin far, Ed. Historierna har pappa Bloom berättat själv och William har mest avfärdat dem som påhitt. När William får veta att sin far är döende vill han, en gång för alla, få klarhet i vem hans pappa egentligen är. Men kanske finns det mer sanning i historierna än vad han hade trött?

Därför ska du se filmen: Big Fish är på många sätt en fantastisk äventyrsfilm. Vi får möte flera sagoväsen under Eds storslagna äventyr och filmens regissör, Tim Burton, lyckas hela tiden hålla mitt intresse uppe.

betyg_4

37. Almost Famous (2000)

almostfamous
Foto: DreamWorks Pictures

Handling: I Almost Famous får vi följa med den unge musikjournalisten William när han åker med det stigande rockbandet Still Water på en turné kantad av sex, droger och rock’n’roll.

Därför ska du se filmen: Almost Famous  är en av de filmer man helt enkelt bör ha sett, oavsett om man är en filmälskare, musikälskare eller något av en blandning. Historien om William och hans dröm om att bli rockjournalist är en gripande skildring av en tid och en samling livsöden som var närmast glödande meningsfulla.

betyg_4

36. Kingsman: The Secret Service (2015)

kingsman-02
Foto: 20th Century Fox. De bästa filmerna på C More.

Handling: Pojkspolingen Eggsy (Tager Egerton) blir upplärd av en hemlig agentbyrå för att stoppa världen från att gå under. Många hintar till Bondfilmerna hinns med i Matthew Vaughns vassa spionhyllning.

Därför ska du se filmen: Det som får Kingsman: The secret service att sticka ut från andra actionfilmer är inte bara våldsscenerna utan också den ständiga ovissheten om vem som får leva och vem som kommer att försvinna. En av de bästa filmerna från 2015.

betyg_4

35. Babel (2006)

Babel
Foto: Paramount Vintage

Handling: I Alejándro G. Iñárritus andra hollywoodfilm presenteras fyra sammankopplade historier. Mest minnesvärd är bitarna om herr och fru Jones (Brad Pitt och Cate Blanchett), vars liv får en obehaglig vändning när fru Jones plötsligt blir skjuten av en krypskytt.

Därför ska du se filmen: Babel är Iñarritus tyngsta film, på gott och ont. Det är en omtumlande upplevelse du bör se, men förmodligen inte vill se om på länge. Som vanligt är fotot och skådespelet i toppklass.

betyg_4

34. Reservoir Dogs (1992)

Foto: Miramax Films
Foto: Miramax Films

Handling: I Quentin Tarantinos första officiella långfilm möter vi ett gäng hårdkokta gangsters. En enkel stöt går snett och snart misstänker de överlevande i gruppen att någon i gänget har tjallat. Varvat med tillbakablickar byggs det upp inför en spännande uppgörelse.

Därför ska du se filmen: Om inte den fantastiska inledningsscenenär anlednings nog, med Tarantino-dialog i toppklass, så njut av att se hur stilsäker regissören redan är i sitt filmskapande.

betyg_4

33. Donnie Brasco (1997)

9f10b0c4edb406050fbb151f478b2573-donniebrasco2Foto: TriStar Pictures. Donnie Brasco, en av de bästa filmerna på C More.

Handling:  FBI-agenten Joe Pistone infiltrerar New York Citys maffia. Under namnet Donnie Brasco får han kontakt med Lefty Ruggiero (Al Pacino) och börjar jobba som indrivare. De två börjar samarbeta och blir snart nära vänner. Snart leder jobbet som undercover-agent till starka påfrestningar på Joes familjeliv. Samtidigt börjar maffian ana att de har en mullvad inom organisationen, men om han flyr kan det vara Lefty som får ta smällen.

Därför ska du se filmen: I Donnie Brasco bjuder både Al Pacino och Johnny Depp på förstklassigt skådespel. Filmen lyckas hela tiden vara lika delar spännande, som gripande. Om du är intresserad av fler filmtips med Johnny Depp kan du kolla på vår lista över hans bästa roller.

betyg 4

32. Frank (2015)

Handling: Jon (Domnhall Gleeson) är på gränsen att ge upp sin dröm om att slå igenom som rockmusiker, men när han korsar vägar med det udda indiebandet The Sonorprfbs (hur det uttalas är oklart), får han frågan att bli deras syntare. The Sonorprfbs leds av den mystiska frontmannen Frank (Michael Fassbender) som döljer sitt ansikte bakom ett stort uttryckslöst papier-maché huvud.

Därför ska du se filmen: Frank är en originell, sorglig och roligt skruvad film som både hyllar och gör narr av artister som tar sig själva lite för seriöst. Utöver det är musiken som skådespelarna själva spelar i filmen riktigt professionell. Regissör Abrahamson gör ett riktigt bra jobb och med hans senaste succé, Room, är jag väldigt nyfiken på att se vad han gör här näst.

betyg 4 31. Närkontakt av tredje graden (1977)

Narkontakt av tredje graden

Handling: Efter att ha observerat ett märkligt ljusfenomen blir familjefadern Roy Neary (Richard Dreyfus) fixerad vid en form. Han vet inte vad det är, bara att han måste söka efter den. Snart börjar sökandet leta efter utomjordliga förklaringar.

Därför ska du se filmen: Som vanligt när det kommer till Steven Spielbergs äventyrsfilmer bjuds det på en hel del humor, hjärta och värme. Familjen får vara i centrum och huvudkaraktärens inre barn får utrymme.

betyg 4

30. Closer (2004)

Closer
Foto: Columbia Pictures. Closer, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Relationerna inom två par blir komplicerade när mannen i det ena förhållandet, av en olycka, träffar kvinnan i det andra.

Därför ska du se filmen: Closer är en film med en väldigt egen puls. Filmens regissör, Mike Nichols, känns aldrig dömande utan låter oss följa karaktärernas utveckling ohämmat. Dessutom gör Natalie Portman en fantastisk insats!

betyg_4

29. Slumdog Millionaire (2008)

Handling: I Danny Boyles storslagna romantiska drama berättas den fascinerande historien om Jamai Malik (Dev Patel), som trots sin uppväxt i slummen, överraskar alla och vinner storvinsten i TV-programmet Vem vill bli miljonär. TV-producenterna blir dock inte lika imponerad och snart förhörs Jamai för att erkänna hur han fuskade. Varvat med förhören får vi i tillbakablickar se hur Jamai kom över kunskaperna som gav honom vinsten och om hur kärleken till Latika (Freida Pinto) föddes.

Därför ska du se filmen: Slumdog Millionaire är en välgjord och underhållande film som passar alla som är sugna på ett färgsprakande äventyr kantat av drama, kärlek och stora känslor.

betyg 4

28. Still Alice (2015)

Foto: Sony Pictures Classics. De bästa filmerna på C More.

Handling: Medelålders-Alice (Julianne Moore) är språkprofessor och identifierar sig själv kraftigt med sitt yrke. Plötsligt börjar Alices minne att svika henne och det blir allt svårare och svårare att komma ihåg händelseförlopp och uppgifter. Läkarbeskedet slår ner som en bomb; Alice har en ovanlig form av Alzheimers. Läs också: De 25 bästa filmerna 2015

Därför ska du se filmen: Njut av skådespeleriet. Julianne Moore har alltid varit en fantastisk skådespelerska och den här gången fick hon huvudrollen hon förtjänar. Skickligt skildrar hon Alices insjuknande felfritt. Dessutom ger filmen en bra förståelse i hur det kan vara att leva med denna sjukdom, både för patienten och dennes anhöriga.

betyg_4

27. Scream (1996)

scream-film
Foto: Dimension Films

Handling: Ett ungdomsgäng börjar terroriseras av en maskerad mördare. Vem döljer sig bakom masken och stämmer det som gängets filmnörd påstår – att den enda som kan överleva i en skräckfilmsliknande situation är den som är oskuld?

Därför ska du se filmen: Det görs alltför sällan riktigt bra slasherfilm och för bästa upplevelse får genrens fanatiker ofta gå tillbaka till klassiker som Psycho, The Texas Chainsaw Massacre och just Scream. Filmens anslag är direkt intresseväckande och introducerar filmseriens signifikanta metahumor. Scream står sig än idag som en av de bästa slasher-filmerna någonsin, den var även nära att kvala in på vår lista över de bästa skräckfilmerna i filmhistorien

betyg 4

26. Höstsonaten (1978)

höst
Foto: Personafilm GmbH. Höstsonaten en av de bästa filmerna på C More.

Handling: Eva (Liv Ullman) lever ett stillsamt liv med sin make Viktor (Halvar Björk). Eva är till synes nöjd och tillfreds med sin tillvaro, men under ytan är det mer tumult. Hela hennes liv har hon strävat efter sin moders kärlek och lika länga har hon hatat henne för att ständigt åsidosatt henne. En dag bestämmer sig Eva för att bjuda hem sin mamma (Ingrid Bergman) för att bo hos henne och Viktor i några dagar. Ett besök som kommer röra upp starka känslor ur det förflutna.

Därför ska du se filmen: När stormen väl bryter ut så stormar det ordentligt. Här levereras intensivt skådespel fångat med skickligt kameraarbete och insiktsfull dialog som modigt och mångsidigt brottas med ett laddat ämne. Ingrid Bergman är helt fantastisk i rollen! Om du vill ha fler tips på filmer av Ingmar Bergman kan du kolla in vår lista över regissörens bästa filmer mellan 1967 och 2003.

3915c-betyg_4

De 25 bästa filmerna på C More

25. Jackie Brown (1997)

Foto: Miramax Films. De bästa filmerna på C More.

Handling: Flygvärdinnan Jackie (Pam Grier) smugglar pengar över den Mexikanska gränsen till vapensmugglaren Ordell (Samuel Jackson), men blir en dag stoppad av polisen. De är ute efter Ordell och låter därför Jackie välja mellan att skvallra på honom eller åka in i fängelse. Fast Jackie har en egen plan. Hon ska lura polisen och samtidig sno en halv miljon dollar från Ordell.

Därför ska du se filmen: Jackie Brown är Quentin Tarantinos tredje film och skiljer sig rätt mycket från hans andra verk. Den anspelar nämligen inte lika mycket på det som har gjort honom så stor – långa, krystade dialogsekvenser och brutalt våld. Här är istället karaktärerna mer trovärdiga och identifierbara.

betyg 4

24. Mannen på taket (1976)

Foto: SF
Foto: SF. Mannen på taket, en av de bästa filmerna på C More.

Handling: I denna Beckklassiker undersöker Martin och Gunvald det brutala mordet på en patient, som har blivit huggen till döds med en bajonett.

Därför ska du se filmen: Den här pärlan är ett riktigt klassiker och ett riktigt bra filmtips på C More. Bo Viderbergs thrillerklassiker är tveklöst den bästa Beckfilmen. Här finns  nämligen en puls och en ambition som inte återfinns i någon av de senare rullarna.

betyg 4

23. En enkel plan (1998)

en enkel plan
Foto: Paramount Pictures

Handling: Två bröder och en barndomskompis hittar en väska fylld med pengar i vraket av ett privat flygplan mitt ute i skogen. Även om det först mest skämtas om tanken slutar det snart med att de bestämmer sig för att ta med pengarna hem, ligga lågt och se om någon rapporterar planet och pengarna som saknade. Det dröjer inte länge innan paranoia börjar råda och konflikterna är ett faktum.

Därför ska du se filmen: Sam Raimis En enkel plan är en riktigt skarp och spännande thriller som lägger stor tid på att utveckla sina karaktärer och relationerna sinsemellan. Både Bill Paxton och Billy Bob Thornton bjuder på kanoninsatser. Dessutom är slutet rejält ondskefullt.

betyg 4

22. The Cable Guy (1996)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Handling: Steven har blivit dumpad av sin flickvän och har precis flyttat in i en egen lägenhet. Som salva på såren bestämmer han sig för att skaffa kabel-TV. Det han aldrig hade kunnat föreställa sig är att kabelinstallatören kommer att bli fullständig besatt av honom.

Därför ska du se filmen: Ben Stillers The Cable Guy är en ofattbart underskattad komedi där Jim Carrey gör sitt livs roll som ”the cable guy”. Humorn är nattsvart och fram tills den svaga slutscenen är detta en av de bästa skrattfesterna du kan föreställa dig.

betyg 4

21. Titanic (1997)

Handling: I James Camerons filmatisering av Titanic-katastrofen får vi se hur romansen mellan Jack och Rose (Leonardo DiCaprio och Kate Winslet) utvecklar sig.

Därför ska du se filmen: Titanic belönades med hela 11 Oscars och brukar räknas till en av de största romantiska dramafilmerna genom tiderna.

betyg 420. Léon (1994)

Leon
Foto: Buena Vista International. De bästa filmerna på C More.

Handling: När hennes familj blir mördad söker Mathilda (Natalie Portman) skydd hos sin granne Léon (Jean Reno), som är yrkesmördare. Efter mycket tjat går Léon med på att lära henne allt han kan om sitt märkliga yrke. Mathilda är nämligen fast besluten att hämnas sin lillebror.

Därför ska du se filmen: Både Jean Reno och Natalie Portman är som gjorda för sina roller. Detta är både en av de charmigaste 90-tals thrillerfilmerna och Luc Bessons bästa film.

betyg 4

19. Nattvardsgästerna (1963)

Handling: Pastor Tomas (Gunnar Björnstrand) börjar tvivla över Guds existens och hamnar mitt i en livskris. I den lilla byn bor också den vikarierande lärarinnan Märta (Ingrid Thulin), som är olyckligt förälskad i Tomas och den paranoida fiskaren Jonas (Max von Sydow) som ständigt oroar sig för ett tredje världskrig.

Därför ska du se filmen: Nattvardsgästerna är en vacker liten film på blyga 81 minuter som kretsar kring ett skenbart enkelt tema. Fotot är (som vanligt) helt fantastiskt och det finns en hel del kul historier om hur hårt Bergman och hans följeslagare Sven Nykvist jobbade med att hitta filmens säregna filmljus.

betyg_4

18. Kill Bill: vol. 2 (2004)

Foto: Miramax
Foto: Miramax Films. De bästa filmerna på C More.

Handling: ”The Bride” fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin nemesis, Bill.

Därför ska du se filmen: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk actionfilm och mer med spaghetti-western.

betyg 4

17. Antichrist (2009)

antichrist

Handling: Antichrist, filmen om ett pars sorgbearbetning efter deras tvååriga sons plötsliga död. Maken (Willem Dafoe) är terapeut och när hustruns (Charlotte Gainsbourg) sorg visar sig vara ovanligt svår bestämmer han sig för att skriva ut henne från sjukhuset och behandla henne själv. Om han bara visste vilken mardröm som väntade honom.

Därför ska du se filmen: Antichrist är precis så plågsam jag vill att en von Trier-film ska vara. Jag vill må dåligt, jag vill bli chockad och jag vill bli äcklad. Jag vill knyta näven och svära för mig själv. Framförallt vill jag inte kunna undvika att tänka på filmen flera dagar efter jag har sett den.

betyg_4

16. Pusher (1996)

pusher
Foto: RCV Film Distribution. De bästa filmerna på C More.

Handling: I Köpenhamns under värld hankar sig knarklangaren Frank och hans följeslagare Tonny fram. En heroinhandel går inte lika smidigt som planerat och snart är Frank skyldig knarkkungen Milo pengar.

Därför ska du se filmen: Första delen av Pusher-trilogin är också den bästa. Pusher är en riktigt skarp dansk thriller som vågar vara smutsig, närgången och opolerad.

betyg 4

15. Stand by Me (1986)

bästa filmerna på C More
Stand by me, en av de bästa filmerna på C More

Handling: Ett grabbgäng i 12-13 årsåldern får nys om att en kille i deras ålder har omkommit i en tågolycka och att polisen ännu inte har hittat hans kropp. När en av dem överhör sin äldre bror berätta för en kompis var liket finns ger sig hela gänget ut på ett äventyr för att hitta liket och bli berömda. Men resan visar sig bli mycket mer än så. De 7 bästa Stephen King-filmerna

Därför ska du se filmen: Stand by Me är en fin historia om att brottas med fördomar och ens inre demoner. Det är en gripande film med starkt barnskådespel. Bland annat skiner River Phoenix i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.

betyg 4

14. Måndag hela veckan (1993)

groundhog-day
Foto: Columbia Pictures

Handling: Självcentrerade TV-meterologen Phil (Bill Murray) har åkt till småstaden Punxsutawney för att göra ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest där frisläppandet av ett murmeldjur ska förutspå hur våren kommer att bli. Phil, som hatar sitt uppdrag lika mycket som han föraktar staden, vill åka hem så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att stanna kvar över natten.

När han vaknar upp följande dag upptäcker han att det är Groundhog Day – igen. På något märkligt sätt har han hamnat i en tidsloop fär han tvingas återuppleva Groundhog Day om och om igen. Till en början utnyttjar Phil situationen till att göra precis vad han vill, men snart blir det outhärdlig. Hur ska han bryta förbannelsen?

Därför ska du se filmen: Måndag hela veckan är en riktigt skarp svart komedi med en romantisk touch. Phil blir förälskad i nyhetsproducenten Rita (Andie MacDowell) och en stor del av historien kretsar kring deras relation. Bill Murray är som gjuten för rollen.

betyg 4

13. Kramer vs Kramer (1979)

kramer vs kramer
Foto: Columbia Pictures

Handling: En dag när Ted (Dustin Hoffman) kommer hem berättar hans fru Joanna (Meryl Streep) att hon tänker lämna honom och deras gemensamma son, Billy. Ted, som tidigare har satt familjen i andra hand, tvingas nu att ta på sig en heltäckande föräldraroll. Något som faktiskt går riktigt bra, fram tills att Joanna kommer tillbaka och kräver vårdnaden.

Därför ska du se filmen: Robert Bentons film är både smart och rörande. Trots att filmen har några år på nacken känns den märkligt aktuell i debatten kring moderns automatiska fördel i vårdnadstvister.

betyg 4

12. Livet från den ljusa sidan (1997)

As good as it gets
Foto: TriStar Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: Livet från den ljusa sidan är en skön romantisk komedi om en misantropisk, rasistisk författare med tvångssyndrom, Melvin Udall (Jack Nicholson), som under en road trip förälskar sig i sin favoritservitris Carol (Helen Hunt). Under resan måste också Melvin lära sig att hantera sin tvångstankar och

Därför ska du se filmen: Livet från den ljusa sidan är både charmig och smart och känns förvånansvärt fräsch än idag. Som det så ofta är med de bästa romantiska komedierna finns även här ett par riktigt bra biroller. Bland annat gör Greg Kinnear en minnesvärd roll som en homosexuell konstnär.

betyg 4

11. Mitt liv som hund (1985)

Foto: Svensk Filmindustri
Foto: Svensk Filmindustri

Handling: Ingmars mamma är utmattad och skickar iväg honom till morbror Gunnar (Tomas von Brömssen) i Småland över sommaren. Där träffar han både lokala original och pojkflickan Saga.

Därför ska du se filmen: Mitt liv som hund är både Lasse Halmströms bästa film och en av de mysigaste svenska filmerna någonsin. Låt dig förtrollas av de småländska miljöerna och de charmiga skådespelet.

betyg 4

De 10 bästa filmerna på C More

10. Birdman (2014)

Birdman

Därför ska du se filmen: Det var länge sedan jag såg en så energisprakande film. Inte bara för det intensiva skådespelet, den ständigt arbetande steady-kameran och det svettiga rytmiska jazztrumsoundtracket, utan också för den kreativt skildrade gränsdragningen mellan fantasi och verklighet.

betyg_4_5

9. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: I denna kolsvarta konedi, inspelad ett par år efter Kubakrisen, försöker en stridslysten general övertala politiker att dra igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Därför ska du se filmen: Trots sina år på nacken, är Dr. Strangelove fortfarande en av de skarpaste satirerna som har gjorts. Stanley Kubricks tagning av kalla kriget är både skarp och hysteriskt rolig. Dessutom står Peter Sellers för tre av huvudrollerna.

betyg_4_5

8. Lion (2016)

Handling: Saroo anses vara försvunnen, föräldralös och hans stackars femåriga ögon får utstå mer än någon femåring någonsin borde. Räddningen finns dock inom räckhåll: en godhjärtad familj i Australien (Nicole Kidman & David Wenman) väljer att adoptera honom. Saroo ges en ny chans, ett nytt liv, på en helt annan del av jorden. 25 år senare är han givetvis extremt tacksam – men någonting skaver inom honom. En längtan efter sina rötter och en trånande saknar efter sitt ursprung .Utrustad med Google Earth påbörjar han den smärtsamma processen tillbaka till sin hemby.

Därför ska du se filmen: Lion är ett gripande drama – mycket tack vare ypperliga skådespelarprestationer. Dev Patel känns genuint emotionellt vilse och jag lider med honom i sin plågande längtan och saknad efter trygghet. Nicole Kidman gör en hjärtskärande insats och Rooney Maraär beskymmerfritt naturlig i sitt agerande. Den skarpast skimrande guldstjärnan vill jag dock dela ut till debuterande Sunny Panwar, som gestaltar Saroo som ung. Panwar är den bästa barnskådespelaren jag sett sedan Jacob Tremblay blåste mig ur biofåtöljen i Room. Skådespelarensemblen lyfter materialet ur den sentimentala gegga det annars riskerat att fastna i, och det är en fröjd att se dessa fullfjädrade karaktärsporträtt.

betyg_4_5

7. All That Jazz (1979)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: Den kedjerökande Broadway-regissören Joe Gideon (Roy Scheider) försöker balansera sitt liv främst bestående av kärleken till sin dotter, kvinnor, dans och sex, samtidigt som han sätter upp sin nya teaterföreställning och spenderar nätterna med att klippa sin nya Hollywoodfilm – ”It’s showtime!”.

Därför ska du se filmen: All that Jazz sprudlar av energi. Det tidstypiska berättandet passar kanske inte alla, men vi som håller fast vid att 70-talet var amerikansk films storhetstid njuter av varje sekund. Roy Scheider är dessutom helt fenomenal.

betyg_4_5

6. Her (2013)

her-2

Foto: Warner Bros. Pictures. De bästa filmerna på C More.

Handling: Den ensamme och förvirrade författaren Theodore (Joaquin Pheonix), som jobbar med att skriva andras brev, vill ha något mer i livet. Theodore installerar OS1, ett nytt genialt mobilt operativsystem som assisterar människor genom vardagen likt iPhones ”Siri”, fast på en helt annan nivå. När Theodore gör valet att ha en kvinnlig OS-röst förändras hela hans situation. ”Samanthas” röst (Scarlett Johansson) är mänsklig snarare än robotlik och den numera nyfikne Theodore inser att han kan ha fått en ny vän och eventuellt livspartner.

Därför ska du se filmen: Phoenix lyckas förmedla filmens filosofiska frågor om kärlek på ett sätt som gör att vi i publiken inte bara förstår honom utan också grips av hans och Samanthas relation. Det förvånar mig hur Scarlett Johansson, som aldrig visas i bild, kan skapa en så starkt och känslosam närvaro med bara sin röst.
betyg_4_5

5. This is England (2006)

Foto: Filmfour
Foto: Filmfour

Handling: I Shane Meadows moderna klassiker får vi följa tolvårige Shaun under hans intåg i 80-talets skinheadkultur. Under filmens gång får vi se hur hat och rasism växer fram inom skinheadrörelsen.

Därför ska du se filmen: This is England är en slagkraftig och tänkvärd film som blandar ilska, humor och hjärta med läckert foto och riktigt skön musik.

betyg_4_5
4. Kill Bill: vol 1 (2003)

kill-bill

Handling: Uma Thurman spelar ”The Bride” som vaknar upp ur koma och ger sig ut på jakt efter gänget som försatte henne i den. Det bär av på en våldsam hämndresa kantad av kampsport och humor.

Därför ska du se filmen:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

5 ögon

3. Taxi Driver (1976)

taxi-driver-feat-e1460128509960

Handling: Travis Bickle är Vietnamveteran och psykiskt instabil. Nu har han kommit tillbaka till New York City där han skaffar sig jobbet som taxichaufför under nattid. Under sina turer beskådar han all misär som finns på gatorna med drogmissbrukare och horor. Sakta börjar en ilska och ett begär att rensa upp gatorna växa fram, samtidigt som han försöker rädda en minderårige prostituerad.

Därför ska du se filmen: Martin Scorsese har regisserat denna kriminalthriller. Filmen väckte stor uppståndelse på flera håll då den ansågs vara alldeles för våldsam. I huvudrollen ser vi Robert De Niro som spelar mot Jodie Foster. Filmen nominerades till fyra Oscars för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll samt Bästa filmmusik

5 ögon

2. Persona (1966)

film-persona26

Alma är gladlynt och optimistisk, medan Elisabet skyltar med en mörkare persona. Under tiden på ön börjar Alma gradvis utlämna sig till Elisabet som gottar sig i hennes intima och privata historier. Långsamt dras Alma ner i Elisabets mörker och en ondsint maktkamp börjar ta form.

Därför ska du se filmen: Persona, Bergmans tydligaste experiment om filmens illusionskraft, är en film som många brukar älska utan att aldrig kunna sätta fingret på varför. Skådespelet är fullständigt bländande, Ullmans blick skulle kunna mörda. Utöver att diskutera och avslöja kamerans illusionskraft är Persona ett utmärkt exempel på Bergmans vampyrtema. I en scen river Alma upp sin arm och pressar Elisabets mun mot blodet som sipprar ur. Ur många perspektiv är Persona Bergmans obehagligaste film. Om du ser Persona eller redan har sett den och vill diskutera filmen ur ett mer teoretiskt perspektiv kan du ta del av vår analys av Persona

5 ögon

1. Pulp Fiction (1994)

pulp
Foto: Miramax. Pulp Fiction, den bästa filmerna på C More.

Handling: I Quentin Tarantinos andra långfilm Pulp Fiction får vi se hur flera smågangsters liv sammanknyts. Den ena ikoniska scenen efter den andra avlöses i detta tidlösa mästerverk.

Därför ska du se filmen: Pulp Fiction är på många sätt banbrytande och kommer för evigt att eka i filmhistorien. Tarantinos sätt att utmana med udda berättarteknik och märkliga karaktärer är fängslande.

5 ögon

Detta var alltså vår lista med de bästa filmerna och tips på C More – enligt vårt tycke.

Eric Diedrichs

Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

2 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.