Recension: Heartbreak High (säsong 2) – finns det plats för toxisk maskulinitet?

Recension: Heartbreak High (säsong 2) – finns det plats för toxisk maskulinitet?

  • 8 x 50 min
  • Drama, Romantik
  • Netflix
Karna Mahoney
11 april 2024 kl. 21:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Heartbreak High är tillbaka med en andra säsong

Netflix har släppt sin andra säsong av den dramafyllda ungdomsserien Heartbreak High. Serien utspelar sig i Australien och är en ny version av den tidigare klassikern med samma namn som gick under 90-talet.

  • Skapare:
    Hannah Carroll Chapman
  • I rollerna:
    Ayesha Madon, Thomas Weatherall, James Majoos, Chloe Hayden, m.fl.

Säsong två av "Heartbreak High" lämnar inte ett ögonblick utan drama. Snabbt blir det tydligt att den första säsongen lämnade tittarna med många lösa trådar. Har Amerie och Harper lyckats reparera sin relation? Vad är efterdyningarna av allt trauma Harper blev utsatt för? Vad ska hända med Cash i fängelset – och vad tycker Darren om det? Och vad händer mellan Amerie och Malakai?

Listan kan göras oändligt lång och till en början känns det oroväckande spretigt, men på ett sätt som helt klart gjorde mig nyfiken på hur de ska hinna reda ut allt. Det finns många delar av historien som behöver få klarhet samtidigt som det även introduceras nya karaktärer, bekymmer och handlingar att följa. 

Recension: Heartbreak High (säsong 2) – finns det plats för toxisk maskulinitet?
Foto: Netflix.

"Ett modernt grepp på hur det kan vara att vara ungdom"

"Heartbreak High" har ett modernt grepp på hur det kan vara att vara ungdom i dag. Serien följer ett gäng ungdomar på skolan Hartley High som försöker ta reda på vilka de är, sin sexualitet och hur de fungerar i relation till andra människor.

Under den andra säsongen får vi återigen följa den emellanåt egoistiska men godhjärtade huvudpersonen Amerie (Ayesha Madon) som försöker ta reda på vem som är “stalkern” som lämnar döda fåglar efter sig. Den genomgående premissen under säsongen, precis som under den första, är att majoriteten av de andra eleverna på skolan har hittat en anledning att hata Amerie.

Amerie däremot är fast besluten att visa att hon är en bra människa och en god vän. Hur mycket hon än försöker så är hon även en fena på att sätta sig själv i klistret.  

Recension: Heartbreak High (säsong 2) – finns det plats för toxisk maskulinitet?
Foto: Netflix.

Serien fortsätter att ta upp viktiga ämnen

En stor del av serien handlar om relationerna karaktärerna har till varandra och hur de försöker navigera dem. Exempelvis får vi ser hur Malakai (Thomas Weatherall) försöker hantera sina känslor om att han är bisexuell samtidigt som hans relation till Amerie förändras. En annan intressant dynamik att följa är Darren (James Majoos) som dejtar Cash (Will McDonald), som öppet berättade i ett otroligt starkt scen i första säsongen att han är asexuell och inte vet var han kan möta Darren i hans behov, och vi får följa på hur de lär sig att finna varandra halvvägs.

James Majoos och Will McDonald har för övrigt en otrolig kemi som tillför mycket till seriens helhet. Även fast det finns många kärlekspar som man håller tummarna för i den här serien så bidrar de med att den inte bara ses som ett flamsigt ungdomsdrama, utan även kan förmedla trovärdiga känslor i en söt kärlekshistoria. 

Heartbreak High säsong 2 på Netflix.
"Heartbreak High" säsong 2. Foto: Netflix

“Woke” kulturen får motstånd

Den första säsongen hade ett starkt kvinnligt styre i form av skolans kvinnliga rektor “Woodsy” (Rachel House) och elevernas favoritlärare Ms Obah (Chika Ikogwe) som även skulle kunna kallas “the voice of reason”.

Den andra säsongen skiljer sig däremot när den nya manliga idrottsläraren Timothy Voss (Angus Sampson) intar skolan. Med honom i spetsen startar han en klubb för killarna som döps till “Cumlords” och som handlar om hur killar hanterar sina känslor eller snarare ska undvika dem. Han får bland annat sina unga manliga elever att skriva ner sina hemligheter och gräva ner dem. Med hans intåg i serien blir den förnuftiga Ms Obah nedklankad på, och hur hon än försöker så blir hon överkörd av Voss nya sätt att styra eleverna på skolan.

Som tittare blir det något obekvämt att titta på när en generellt “woke” serie möter en förlegad version om hur män ska hantera sina känslor genom att helst inte ha dem. Det blir inte ens ett roligt skämt utan mer en ledsam bild av ett gäng unga killar som är så pass mottagliga för intryck, att de blint följer i spåret av en vuxen man som implementerar toxisk maskulinitet som något att sträva efter.

Handlingen som till en början kändes spretig visar sig istället ha funkat ganska väl i underhållningssyfte då den inte lämnar en tråkig stund för tittaren. Kanske ska det även spegla den dimension av verkligheten som visar att alla människor har olika dilemman som händer i deras liv parallellt med vardagsrytmen. 

Säsong två av "Heartbreak High" finns att streama på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL