BrainDead (säsong 1, avsnitt 1-2)

BrainDead (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 13 x 45 min
  • Komedi, Skräck, Drama
  • C More
Oskar Pettersson
06 januari 2022 kl. 16:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Exploderande huvuden i svårantändlig satir

Filmtopps Oskar Pettersson har sett de två första avsnitten av den politiska satirserien "BrainDead" och påminns främst om bättre versioner på liknande teman.

  • Skapare:
    Michelle King, Robert King
  • I rollerna:
    Mary Elizabeth Winstead, Danny Pino, Aaron Tveit, Tony Shalhoub

Laurel Healy (Mary Elizabeth Winstead) är en aspirerande dokumentärfilmare från Los Angeles som, efter flera svårigheter med att få sina projekt finansierade, något motvilligt vänder sig till sin framgångsrika politikerpappa för hjälp. Han erbjuder sin dotter finansiering av hennes film i utbyte mot att hon kommer och arbetar i Washington DC:s politiska hetluft i ett halvår.

Låter inte så svårt, tänker Laurel, men precis som att få tag i ett covid-snabbtest runt nyår ska det visa sig bli betydligt mer komplicerat än vad man hade tänkt sig.

MER LÄSNING:

Vad som väntar Laurel i Washington är nämligen politiska fulspel, hårt prövade personliga relationer och ja, just det, en sak till – myrliknande bakterier som infekterar folks hjärnor vilket urholkar intelligens och moral för att till slut spränga dem i tusentals bitar, något som ceremoniellt tonsätts till The Cars ”You Might Think”.

Som det kanske går att urskönja av min beskrivning av serien är det en premiss som nödvändigtvis inte siktar på realism utan tar istället till aningen drastiska metoder för att satirisera de politiska motstridigheterna i USA. Resultatet av det blir en sorts fusion av politiksatir likt Veep och kaosartat virusutbrott á la 28 Dagar Senare.

Tama samtidsobservationer drar ner helheten

BrainDead. Foto: C More.
Foto: C More.

Serien utspelar sig mitt under det brinnande presidentvalet 2016 och i bakgrunden blir vi med hjälp av diverse nyhetssändningar påminda om några av valårets mest kända ögonblick och citat från både Donald Trump, Hilary Clinton och Bernie Sanders.

Det krävs ingen kandidatexamen i filmvetande för att dra slutsatsen att serien vill kommentera på och driva med den politiska och mediala masshysteri som valåret 2016 medförde. Tyvärr saknar serien behövlig ”edge” i det avseendet och hade nog gynnats av att vara mer vågad och kanske till och med lite löjlig för att uppnå önskad effekt.

För att återigen göra kopplingen till en annan politisk satir, Veep, så bevisar den serien att det finns gott om saker att framgångsrikt driva med i det politiska klimatet men i fallet BrainDead misslyckas man både med att framställa detsamma som något underhållande eller medryckande.

"BrainDead" finns nu att streama på C More.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL