Camilla Comes out Tonight

Camilla Comes out Tonight

  • 1 tim 43 min
  • Drama
Edward Langert Wikström
Uppdaterad 13 februari 2022 kl. 07:02 | Publicerad 12 februari 2022 kl. 12:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sporadisk Coming of age från Argentina

När tonårstjejen Camila börjar på ny skola i Buenos Aires inleds en turbulent resa präglad av kärlek, revolt och vänskap.

  • Regi:
    Inés María Barrionuevo
  • I rollerna:
    Nina Dziembrowski, Adriana Ferrer, Federico Sack m.fl.

Med mor och syster lämnar Camila staden Mar del Plata för att flytta till Buenos Aires, där Camillas mormor blivit svårt sjuk. Bytet från den liberala skolan till den klart mer konservativa läroverket i huvudstaden blir en smäll, men hindrar inte den medvetna Camilla att bilda nya bekantskaper och romanser. Modern Victoria ser fundersamt på medan hennes dotter experimenterar med allt som tonårslivet har att erbjuda Camilla och gapet mellan generationerna sätter relationen på prov. När ett drama på den strikta skolan urartar nära examen tar Camila och hennes kamrater en demonstrativ hämnd på de grabbgänget i klassen som sexuellt trakasserat tjejerna.

Parallellt med uppståndelsen i skolan pågår en inre kamp i Victoria om dotterns upptåg. Inte helt säker på om hon åtrår eller skräms av  Camillas lust att leva räds hon med fasa för att kopiera sin döende moders auktoritära och cyniska drag.

Camilla Comes out Tonight
Foto: Latido Films

Camilla Come out Tonight utgör ett laddat politiskt drama i vilket vi möter stigma kring abort, att komma ut, sexuella trakasserier och mänskliga rättigheter i Argentina. I ett långsamt drama utmanas katolska kyrkans herravälde och tradition av ungdomlig revolt och längtan efter frihet.

Välplacerad humor i slutet av filmens olika kapitel håller vårt intresse igång. Trots att det ibland känns förutsägbart, med uteblivet slutligt tilltagande crescendo, så fungerar dramat utan löjlig överdrift. Victorias relation med sin döende "fascist" till moder, som vi aldrig träffar, är däremot av verkligt intresse. Hennes tankegångar kring hur hon ska förmå sig att faktiskt bryta den onda cirkeln av mellan kvinnorna tyder på ett välskrivet och meningsfullt manus som berör.

Vad som saknas i Ines Maria Barrionevos film vet bara hon själv, likväl rör det sig om en sevärd film som fångar en ung generations kamp för nya värderingar och rättvisa.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL