Var fjärde svensk streamar illegalt – problemet vanligare igen

Var fjärde svensk streamar illegalt – problemet vanligare igen

Emil Oscar Rasmussen
13 januari 2024 kl. 09:01

Den positiva trenden bruten – rapporterna samstämmiga

Med streamingjättarnas intåg började den illegala konsumtionen av film och tv tydligt minska under flera års tid. Det är en trend som nu ser ut att definitivt ha brutits. Flera rapporter larmar om att allt fler streamar illegalt.

Steg för steg såg det ut som om streamingmarknaden, med Netflix i täten, höll på att göra illegal streaming och nedladdning av media till ett obetydligt problem. Utvecklingen var tydlig inte minst under 2010-talets andra halva, där samstämmiga rapporter visade på att fler och fler valde att avstå från att konsumera piratkopierat innehåll. Den trenden har de senaste åren brutits.

Enligt rapporter från bland andra Mediavision och EUIPO (Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet) har illegal streaming ökat markant sedan 2021.

Var fjärde svensk streamar illegalt – problemet vanligare igen

Trendbrottet ett faktum – illegal streaming ökar igen

Från mitten av 2010-talet till början av 2020-talet pekade siffrorna för illegal streaming tydligt nedåt, men nu ser trendbrottet ut att vara ett faktum. EUIPO:s rapport om piratkopiering från hösten 2023 visar att illegal streaming i Europa har ökat gradvis sedan starten av 2021.

Utvecklingen av EUIPO:s data bekräftas även av Mediavisions senaste undersökning. Enligt TV4 svarade hela 25 procent av svenskarna att de streamar film och/eller tv illegalt, vilket är ett trendbrott från en noterad nedgång mellan 2015–2021.

Till TV4 säger Natalia Borelius, analytiker på Mediavision, att det dessutom kan finnas ett mörkertal, då illegal streaming är vanligast hos unga och deras undersökning inte innefattar personer under 15 år. Inte heller illegal konsumtion av sport är inkluderat i siffran.

Filmtopp håller dig uppdaterad om det senaste på streamingmarknaden. Vill du veta var du kan streama film och serier lagligt? Besök Streamtopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL