Leif Andrées film nominerad till Oscar: ”Jag började gråta”

Leif Andrées film nominerad till Oscar: ”Jag började gråta”

Emil Oscar Rasmussen
24 januari 2024 kl. 17:01

Oväntade svenskprägeln på Oscarsgalan 2024

Ludwig Göransson blev inte helt oväntat Oscarsnominerad för sin filmmusik till "Oppenheimer", men han är faktiskt inte ensam om att sätta svenskprägel på galan. Skådespelaren Leif Andrée spelar nämligen huvudrollen i en nominerad film.

När Oscarsnomineringarna presenterades under gårdagen, visste vi redan att det svenska bidraget Motståndaren hade ratats och det fanns få förhoppningar om nomineringar till svenskar i övrigt.

Undantaget var Ludwig Göransson, som vi numera nästan tar för givet ska få nomineringar till de stora priserna. Denna gången var det för filmmusiken till Oppenheimer som han tilldelades en nominering, och han är en av favoriterna efter att ha vunnit en Golden Globe för arbetet. I övrigt tycktes den tydligaste svenskkopplingen vara Hoyte Van Hoytemas nominering för Bästa foto, även den för Oppenheimer. Hoytema är visserligen nederländsk, men formades av den svenska filmindustrin och bodde i Sverige under många år.

Roligare än så blev det inte med svenska ögon – trodde många, tills de nominerade synades lite närmare och den danska kortfilmen Knight of Fortune uppenbarade sig bland de nominerade. I Knight of Fortune är det svenske Leif Andrée som spelar huvudrollen.

Leif Andrées film nominerad till Oscar: ”Jag började gråta”
Foto: Jalabert Production.

Leif Andrées film nominerad till Oscar: ”Jag började gråta”

Att Leif Andrée skulle spela huvudrollen i en Oscarsnominerad film var ingenting som han hade kunnat föreställa sig. Aftonbladet pratade med skådespelaren efter beskedet, och det var en uppenbart tagen Andrée de fick tag på.

– Jag blev helt mållös och chockad. Jag började gråta. Det är så stort det här så det är inte sant, säger han till Aftonbladet.

Knight of Fortune är regisserad och skriven av doldisen Lasse Lyskjær Noer och handlingen i kortfilmen beskrivs som följande:

Förlusten av en älskad, sorgen, risken för gulnad hy, och en kista, blir för mycket för Karl att hantera. Då är det mycket lättare att fixa en trasig lampa.

Oscarsgalan 2024 går av stapeln den 10 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL