Amazon sparkar "hundratals" från Prime Video och Amazon Studios

Amazon sparkar "hundratals" från Prime Video och Amazon Studios

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
11 januari 2024 kl. 09:01

Hundratals får lämna streamingtjänsten

Amazon är nästa gigant att vidta åtgärder för att hantera streamingmarknadens tvära kast. Under onsdagen meddelade bolaget att man sparkar "hundratals" anställda inom Prime Video och Amazon MGM Studios.

Tiden för gränslös expansion på streamingmarknaden är definitivt över. Bubblan har på många håll redan brustit och det märks både i Sverige och internationellt.

Det senaste året har varit skoningslöst för många, vilket Viaplay är det tydligaste beviset på. Så sent som i går beslutades det om en nyemission som kommer se inflytandet över bolaget huvudsakligen lämnas över till Canal+ och PPF. I Sverige har även aktörer som TV4 och SVT lanserat påtagliga sparpaket.

Internationellt har vi sett Disney ha det kämpigt när deras stora franchises går på knäna och sammanslagningen av Warner Bros. och Discovery en tid tillbaka har lett till vad som känns som ständig kaos för HBO Max och Warner Bros. Discoverys streamingstrategi.

Näst på tur att vidta åtgärder är Amazon.

Prime Videos kommande satsnings "Fallout". Foto: Prime Video.

Amazon sparkar "hundratals" från Prime Video och Amazon Studios

Under onsdagen skickade Mike Hopkins, Senior Vice President på Prime Video och Amazon Studios, ut ett mejl till bolagets anställda där han avslöjade att "hundratals roller" kommer att elimineras från Prime Video och Amazon MGM Studios, med start redan under gårdagen.

De drabbade innefattar både anställda i USA och internationellt. I sitt utskick skriver Hopkins att alla på den amerikanska marknaden som tvingas gå ska ha fått beskedet under onsdagen och att arbetet med att meddela berörda på andra marknader ska vara färdigt mot slutet av denna veckan. Om beslutet påverkar anställda i Norden framgår inte.

Anledningen till beslutet tillskriver Hopkins en "bransch som fortsätter att förändras snabbt" och menar att bolaget avser att prioritera områden som de vet levererar.

– Vi har identifierat möjligheter att minska eller avveckla investeringar inom specifika områden medan vi ökar våra investeringar och vårt fokus på innehåll och produktinitiativ som ger bäst resultat, skriver Mike Hopkins.

Under gårdagen meddelade Amazon dessutom att man sparkar 500 anställda, motsvarande 35 procent av arbetsstyrkan, på Twitch, som är en plattform för livestreaming. Du kan läsa hela Mike Hopkins utskick på Varietys hemsida.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL