Downhill (2020)

Svenska filmer som fått remakes i Hollywood

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 11 december 2022 kl. 13:12 | Publicerad 28 november 2022 kl. 16:11

De svenska filmerna som fått en amerikansk makeover

Genom åren har det blivit en och annan Hollywood-remake på svenska filmer. Här hittar du 12 svenska titlar som färdats över Atlanten och fått en ny skepnad.

Det är ingen hemlighet att Hollywood älskar remakes. Hade resten av världen varit lika bra på att återvinna som Amerikas drömfabrik så hade vi kanske inte behövt oroa oss för någon klimatkatastrof.

Under filmhistoriens gång har det gjorts flertalet remakes även på svenska filmer.

Här är 12 Hollywood-filmer som baserats på svenska förlagor:

A Man Called Otto (2022)/En man som heter Ove (2015)

Svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Tom Hanks i "A Beautiful Day in the Neighborhood". Foto: Sony Pictures Releasing.

Vi inleder listan med A Man Called Otto, som är så färsk att den inte ens hunnit ha premiär ännu. Remaken på Hannes Holms En man som heter Ove, som är baserad på Fredrik Backmans roman, gjorde stor succé med Rolf Lassgård i huvudrollen. Den svenska filmen nominerades för två Oscars, varav den ena i kategorin för bästa utländska film. Sannolikt ledde det till planerna på en amerikansk version.

I nyversionen kommer vi att få se självaste Tom Hanks i huvudrollen. Filmen har premiär i USA den 14 december och i Sverige den 13 januari.

Downhill (2020)/Turist (2014)

Downhill (2020) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Disney+

När det stod klart att Hollywood skulle ge sig på att göra en remake av Ruben Östlunds Turist visste man att det bara kunde gå i en riktning – downhill. Det blev ännu tydligare när det framgick att skådespelare som Julia Louis-Dreyfus och Will Ferrell skulle spela huvudrollerna. Även om skådespelarna kan hantera drama på ett fantastiskt sätt i rätt sammanhang, så visste man att något skulle gå förlorat med rollbesättning som är så tydligt förknippad med ren komedi.

Föga förvånande blev det här också en flopp ur de flesta perspektiv. Kanske i första hand på grund av de oundvikliga jämförelserna med originalet.

Naked (2017)/Naken (2000)

Naked Netflix – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Netflix.

Det går att förstå varför man väljer att göra en remake av en framgångsrik film från ett annat land, men det är mer konfunderande när det görs av mindre lyckade rullar, som svenska Naken från 2000.

Originalet har inte gått till historien som något ut över det vanliga och Netflix adaption med Marlon Wayans och Regina Hall kommer inte att göra det heller.

Lights Out (2016)/Lights Out (2013)

Lights Out – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Twentieth Century Fox.

Svenske David F. Sandberg har etablerat sig i Hollywood de senaste åren, och han gjorde det på allvar först med Lights Out (2016). Vad alla inte vet är att det är en remake, eller snarare expansion, av hans egen kortfilm från 2013. Det här är med andra ord inte en traditionell remake, men vi tyckte ändå att den förtjänade en plats på listan.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)/Män som hatar kvinnor (2009)

The Girl With the Dragon Tattoo (2011) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Walt Disney Studios.

David Finchers The Girl with the Dragon Tattoo är kanske en av de mer kända Hollywood-tolkningarna av en svensk film. Den är som bekant baserad på Män som hatar kvinnor (2009), den svenska filmatiseringen av Stieg Larssons bok.

Det som gör Finchers remake till en av de kändare av sitt slag beror till stora delar på vilken storsatsning filmen var – och att den dessutom fick ett varmt mottagande. I rollerna ser vi många kända namn, som Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer och Stellan Skarsgård.

Let Me In (2010)/Låt den rätte komma in (2008)

Let Me In.
Foto: Nonstop Entertainment.

Det är inte många som skulle argumentera emot att Låt den rätte komma in är en av 2000-talets bästa svenska filmer. Den mottogs väl när den kom 2008 och dess status har befästs med tiden. Det dröjde inte länge efter premiären av Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists roman innan Hollywoods nyfikenhet väcktes. Bara två år senare släpptes den ganska lyckade remaken, Let Me In.

Filmen regisserades av Matt Reeves, som gått vidare och gjort filmer som två uppföljare i Apornas planet-filmserien och The Batman med Robert Pattinson. Även rollistan innehöll flera kända namn, inklusive Chloë Grace Moretz och Kodi Smit-McPhee i huvudrollerna samt Richard Jenkins m.fl. bland bikaraktärerna.

Solstice (2007)/Midsommar (2003)

Solstice (2007) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Noble Entertainment.

När folk i dag pratar om en film som heter "Midsommar" är det ytterst få vars tankar skulle vandra till den svenska rysaren från 2003, med Tuva Novotny i en av rollerna. Även om Ari Asters dundersuccé Midsommar, från 2019, inte hade existerat, så är det nog relativt få som hade haft koll på att det finns en svensk film med samma namn.

Nu kan det vara värt att förtydliga att Asters film inte är en remake på den svenska filmen med samma namn (de har egentligen ingenting med varandra att göra, så jag ber om ursäkt för att ha öppnat upp för förvirring), utan det är istället Solstice (2007).

Har du inte hört talas om varken Solstice eller svenska Midsommar så kan det bero på att ingen av filmen gjorde något direkt avtryck efter sina premiärer – något som gör att även den här kan sållas till kategorin för mer eller mindre oförklarliga remakes.

The Invisible (2007)/Den osynlige (2002)

The Invisible (2007) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Walt Disney Studios.

På tal om Tuva Novotny, så gjordes det år 2007 ytterligare en amerikansk remake på en film där hon återfinns på rollistan. Novotny gjorde fantasythrillern Den osynlige med Gustaf Skarsgård år 2002, och fem år senare fick den nytt liv i USA som The Invisible. Denna gången med Justin Chatwin och Margarita Levieva i huvudrollerna.

Varken Den osynlige eller The Invisible blev några succéer, även om det svenska originalet kammade hem vissa framgångar på Guldbaggegalan och diverse filmfestivaler.

The New Adventures of Pippi Longstocking (1988)/Pippi Långstrump (1969)

The New Adventures of Pippi Longstocking (1988) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Svensk Filmindustri.

The New Adventures of Pippi Longstocking är inte nödvändigtvis en direkt remake av serien eller filmerna med Inger Nilsson i rollen som Pippi, utan en adaption av Astrid Lindgrens verk. Med det sagt känns det rätt uppenbart att en del inspiration även hämtats från de svenska filmerna.

Kanske spelar det mindre roll varifrån inspirationen kom med tanke på att denna amerikanska tolkning knappt gillades av någon.

A Little Night Music (1977)/Sommarnattens leende (1955)

A Little Night Music (1977) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Elliott Kastner Productions.

Denna tysk-amerikanska version av Sommarnattens leende med Elizabeth Taylor i huvudrollen fick aldrig samma kraftfulla genomslag som Ingmar Bergmans internationella succé. Tvärtom fick den svidande kritik från rätt många håll och kanter.

Det ska poängteras att det här är en filmadaption av Steven Sondheims Broadwaymusikal med samma namn, som i sin tur är en tolkning av Bergmans film. Kanske är det ytterligare steget från originalet som gör att A Little Night Music inte lyckades träffa rätt.

Den skrattande polisen (1973)/Beck

Den skrattande polisen (1973) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Fox-MGM Film.

Nu fuskar vi lite igen. Den skrattande polisen (1973) är egentligen inte en remake på några av de svenska Beck-filmerna, utan en adaption av boken från 1968 av Maj Sjöwall och Peter Wahlöö. Eftersom Beck-filmerna mer eller mindre blivit en del av svenska folkets identitet kan vi ändå inte låta bli att smyga in den här filmen på listan.

Den amerikanske filmen har flyttat händelsernas centrum till San Francisco och karaktären Martin Beck, som spelas av Walter Matthau, heter här "Jake Martin".

The Last House on the Left (1972)/Jungfrukällan (1960)

The Last House on the Left (1972) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Atlantic Film.

Wes Craven är ett mytomspunnet namn inom skräckfilmsgenren och för det har han till viss del Ingmar Bergman att tacka. Hans debutfilm som regissör, The Last House on the Left, är nämligen en skräckadaption av Bergmans Jungfrukällan.

Det här är inte filmen som Craven kommer att bli mest ihågkommen för efter sin karriär, men den är trots allt en favorit hos många, vilket ledde till att den fick sin egen remake 2009.

Intermezzo (1939)/Intermezzo (1936)

Intermezzo (1939) – svenska filmer som fått remakes i Hollywood
Foto: Svensk Filmindustri.

När man gör en remake kan det vara en utmaning att hitta rätt skådespelare, men det problemet har man inte nödvändigtvis när Ingrid Bergman finns till hands. Bergman spelade huvudrollen i både den svenska filmen från 1936 och i den amerikanska remaken från 1939.

Gregory Ratoffs tolkning av Gustaf Molanders svenska original får ses som en relativt lyckad remake, som nominerades till en Oscar.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL