14 av tidernas bästa boxningsfilmer

14 av tidernas bästa boxningsfilmer

Johan Andreasson
02 juni 2022 kl. 16:06

Sevärda filmer om boxning.

Boxningsfilmerna där ute är många, och det är allt annat än lätt att välja ut de allra bästa. Det hindrar inte Johan Andreasson från att ge sig in i ringen och slå ett slag för följande 14 titlar...

Just nu visas Ken Burns åtta avsnitt långa (det sista avsnittet sänds 3/6) och mycket sevärda dokumentär om Muhammad AliSVT Play. Boxning på film har en lång historia. Det är alltid farligt att påstå att något är det första i sitt slag, men det känns ändå relativt tryggt att kalla den 100 minuter långa dokumentära skildringen av titelmatchen i tungviktsboxning mellan James J Corbett och Bob Fitzsimmons från 1897 för den första långfilmen. Den blev enormt ekonomiskt framgångsrik och den tidiga filmhistorien är full av filmade boxningsmatcher.

Mest berömda är förmodligen filmerna med den första svarta världsmästaren i tungviktsboxning, Jack Johnson. Johnson var en av sin tids största kändisar och en mycket kontroversiell person. Det finns många paralleller mellan hans liv och Muhammad Alis och den flitige Burns har naturligtvis gjort en dokumentär även om Johnson, med gott om klipp där man får se honom boxas.

Det finns så många boxningsfilmer att fältet känns närmast oöverskådligt – och de flesta som läser det här kommer nog att sakna minst en personlig favorit – men här följer i alla fall en lista på fjorton filmer som jag tycker är sevärda och som finns tillgängliga på antingen dvd/blu-ray eller streaming. 

Kärlek och lättvikt/Battling Butler (1926)

Kärlek och lättvikt – en av tidernas bästa boxningsfilmer
Foto: Le Mats Filmbyrå.

Ingen utom Buster Keaton själv tycker att den här filmen, om en rik vekling som vill väcka grottmannen inom sig och imponera på en tjej genom att bli boxare, hör till hans bästa. Anledningen till att jag tar med den är de fartfyllda och festliga boxningsscenerna. När man ser dem förstår man plötsligt varför Buster är en av Jackie Chans största inspirationskällor, både som actionhjälte och komiker. 

Tillgänglig på: Blockbuster, TriArtPlay och SF Anytime.

Cirkusboxaren/The Ring (1927)

Cirkusboxaren/The Ring
Foto: Svensk Filmindustri.

Hur populär Alfred Hitchcock än är så har hans stumfilmer nog förblivit rätt okända, och för de flesta kommer det antagligen som en överraskning att han har gjort en boxningsfilm – men i början av sin karriär provade den unga regissören på många olika genrer. Hitchcock var en boxningsentusiast som ofta gick på matcher och den här filmen skrev han själv manuset till, vilket inte hör till vanligheterna. Historien är ett klassiskt triangeldrama om två boxare som blir kära i samma kvinna och bestämmer sig för att lösa sina meningsskiljaktigheter i ringen. Inte världens mest originella intrig, men den är iscensatt med fart, fläkt och gott humör.

Tillgänglig på import-dvd.

The Champ (1931)

The Champ – en av tidernas bästa boxningsfilmer
Foto: MGM.

Flerfaldigt Oscarsbelönad film (Wallace Beery för bästa huvudroll och Frances Marion för bästa manus), regisserad av King Vidor, som stod på höjden av sin karriär under det sena 1920- och tidiga 1930-talet. The Champ handlar om före detta världsmästaren i tungvikt Andy "Champ" Purcell (Beery) som hamnat på dekis och är på väg att förlora vårdnaden om sin son Dink (Jackie Cooper). Champ försöker träna för att få en ny titelmatch, men hans alkoholism kommer ständigt i vägen. Pappan gör gång på gång Dink besviken med sina ständigt brutna löften att sluta dricka, men sonens lojalitet vacklar ändå aldrig. Till slut ser det ut som om Champ faktiskt ska lyckas skärpa sig, men går det att lita på honom?

Filmen blev en stor framgång och inspirerade till otaliga efterföljare om boxare i utförsbacken som försöker komma på benen igen.

Tillgänglig på import-dvd.

En boxare bland gangsters/Kid Galahad (1938)

Kid Galahad
Foto: Warner Bros.

Livfullt drama, regisserat av Michael Curtiz (Casablanca m.fl. klassiker), om en naiv boxare (Wayne Morris) och hans halvskumma manager (Edward G Robinson, ännu bättre än vanligt) som försöker hålla en moraliskt någorlunda rak kurs i en genomrutten bransch, representerad av Humphrey Bogarts gangster. Curtiz strävade alltid efter realism och både urspårade gangsterfester och brutala boxningsmatcher känns överraskande äkta.

Kan hyras på Google Play och iTunes.

Body and Soul (1947)

Body and Soul – en av tidernas bästa boxningsfilmer
Foto: MGM.

John Garfield har precis den tydliga arbetarklassbakgrund och den råbarkat karismatiska utstrålning som behövs för att spela mellanviktaren Charley Davis – få skådespelare har varit lika trovärdiga som som boxare. Intrigen om killen från slummen som slår sig fram till en titelmatch bara för att bli beordrad att lägga sig var sliten redan 1947, men den här filmen är gjord med sån övertygelse att man snabbt glömmer det.

Fotot är enastående och det skulle dröja tills Tjuren från Bronx 1980 innan det kom boxningsscener som kändes lika realistiska. Body and Soul har ett påtagligt antikapitalistiskt budskap och alla inblandade – regissören Robert Rossen, manusförfattaren Abraham Polonsky och skådespelarna i de bärande rollerna – fick problem när folk i filmbranschen med vänstersympatier började kartläggas några år senare.

Tillgänglig på blu-ray.

The Set-Up (1949)

The Set-Up
Foto: RKO Radio Films.

Den kanske mest poetiska av alla boxningsfilmer – den bygger till och med på en lång dikt av poeten Joseph Moncure Mach – och även en av dem som känns allra mest som en film noir. Robert Ryan har huvudrollen som Bill ”Stoker” Thompson, en ärrad gammal boxare som vi får följa timmarna före hans sista match. Han är trött och ser fram emot att få lägga av, men har också en yrkesstolthet och vill lämna sporten med hedern i behåll. Stokers manager är så säker på att han ska förlora att han tar emot pengar från en gangster för att ordna en läggmatch utan att informera den överåriga fightern.

Audrey Totter (nästan lika rutinerad i noirfilmer som Stoker i boxningsringen) spelar hans hårt prövade, lojala hustru, som kämpar för att skydda sin man från den skumma managern och de brutala gangstrarna. Regisserad av Robert Wise, i dag mest känd för Sound of Music, men som gjorde flera hårdkokta rullar på 1940-talet.

Tillgänglig på dvd och blu-ray.

Rocco och hans bröder (1960) 

Rocco och hans bröder – se värd film om boxning
Foto: Minerva Film.

Boxning är bara ett av inslagen i detta maffiga drama som kan ses på blu-ray i en restaurerad, knivskarp, version. Filmen skildrar hur en fattig änka tillsammans med fyra av sina söner flyttar från Sicilien till Milano, där den femte och äldsta sonen redan bor. Där hoppas de alla på ett bättre liv. Alain Delon spelar den naive och godhjärtade titelfiguren som blir förälskad i samma kvinna som sin hetsige och våldsamme bror Simone (Renato Salvatori), med förödande följder. Båda bröderna är boxare.

Luchino Visconti regisserade och hans beundrare Martin Scorsese har kallat filmen ett mästerverk. Influenserna syns också i såväl Maffiabröder som Tjuren från Bronx. Även här får vi boxning, passion, svartsjuka och svek i en melodramatisk mix med drag av opera. Speltiden är tre timmar och man blir fångad från första till sista rutan. 

Tillgänglig på dvd och blu-ray och kan strömmas på bibliotekstjänsten Cineasterna. 

Fat City (1972)

Fat City
Foto: Warner-Columbia Film.

En osminkad skildring av boxningens gärdsgårdsserie. Billy Tully (Stacy Keach) är en 29-årig boxare i utförsbacken som funderar på en comeback efter nästan två års supande. Han uppmuntrar den lovande 19-åringen Ernie Munger (Jeff Bridges) att börja boxas och sätter honom i kontakt med sin gamla manager (Nicholas Colasanto). Man anar dock snart att Ernies karriär inte kommer att bli mer lyckad än Billys. Det låter dystert, och det är det, men filmen är gjord med mycket värme och humor. Briljant regisserad av den före detta amatörboxaren John Huston.

Tillgänglig på dvd och blu-ray.

Rocky (1976)

Rocky – en av tidernas bästa boxningsfilmer
Foto: United Artists.

Det är knappast att sticka ut hakan att påstå att Rocky är Sylvester Stallones bästa film. Den är en sällsynt lyckad blandning av drama, romantik och naturligtvis boxning. Den udda men mycket ambitiösa boxaren Rocky Balboa (Stallone) är en av filmhistoriens mest minnesvärda underdogs, och han är omgiven av nästan lika färgstarka bifigurer, som tränaren Mickey Goldmill (Burgess Meredith) och motståndaren Apollo Creed (Carl Weathers). Träningsmontaget, med Rockys berömda trapplöpning, har blivit en klassisk och ofta imiterad scen.

Kan hyras från Microsoft Store, Blockbuster, Google Play, SF Anytime och iTunes.

Tjuren från Bronx (1980)

Tjuren från Bronx – en av tidernas bästa boxningsfilmer
Foto: United Artists.

Jake LaMotta var världsmästare i mellanvikt 1949–51. I Tjuren från Bronx spelar Robert De Niro boxaren som ett varnande exempel – en alkoholiserad hetsporre som förstör sitt eget och sina närmastes liv. Filmen brukar räknas som en av regissören Martin Scorseses bästa och de realistiska boxningsscenerna, redigerade av hans ständiga medarbetare Thelma Schoonmaker, har blivit stilbildande.

Kan hyras från Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes och Rakuten TV.

When We Were Kings (1996)

When We Were Kings
Foto: Scanbox Entertainment.

Ingen lista med boxningsfilmer är komplett utan When We Were Kings, Leon Gasts dokumentär om en av alla tiders mest berömda matcher, titelfighten mellan Muhammad Ali och George Foreman i Zaire 1974 – The Rumble in the Jungle. Och även om det inte är något fel på Michael Manns biopic från 2001 så kvarstår faktum att ingen kan spela Muhammad Ali lika bra som Ali själv. Filmen bygger på ett rikt och färgstarkt arkivmaterial – man glömmer inte i första taget scenerna med folk på stan i Kinshasa som ropar ”Ali, boma ye!” (”Ali, döda honom!”) överallt där Ali går. Mordhoten till trots så finns det inte många dokumentärfilmer som känns så här levande.

Tillgänglig på dvd och blu-ray.

Million Dollar Baby (2004)

Million Dollar Baby
Foto: Svensk Filmindustri.

En av Clint Eastwoods bästa filmer som regissör, mycket tack vare Hillary Swank i huvudrollen som Maggie Fitzgerald, en servitris som vill bli boxare. Boxningsfilmer handlar oftast om unga manliga fighters på väg mot sitt stora genombrott eller äldre som gör comeback, men Maggie är en 31-årig amatör utan vare sig uppenbar talang eller tidigare erfarenhet av sporten – men som alla vet så slår motivation klass. Hon är övertygad om att om hon kan övertala den bistre Frankie Dunn, spelad av Eastwood, att träna henne så kommer hon att nå toppen.

Hur det går ska jag naturligtvis inte avslöja här, men eftersom boxningsfilmer är en av ytterst få Hollywoodgenrer där ett lyckligt slut inte är garanterat så blir det genuint spännande.

Kan ses på Viaplay och hyras på en lång rad strömningstjänster.

Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson (2005)

Unforgivable Blackness – sevärd dokumentär om boxning
Foto: PBS.

Regissören Ken Burns har specialiserat sig på tv-dokumentärer om amerikansk historia. Unforgivable Blackness (två avsnitt på sammanlagt 220 minuter) handlar om Jack Johnson, den första svarta världsmästaren i tungvikt. Med Burns egna ord: ”Johnson förkroppsligande på många sätt afroamerikanernas kamp för verklig frihet – ekonomisk, social och politisk. Han vägrade kategoriskt att följa både det vita etablissemangets regler och de regler som gällde bland svarta. På så sätt kämpade han för frihet inte bara som svart man, utan som individ."

Tillgänglig på dvd och kan köpas på Amazon Prime.

The Fighter (2010)

The Fighter – en av tidernas bästa filmer om boxning
Foto: Nordisk Film.

Christian Bale och Mark Wahlberg spelar de boxande bröderna Ward (båda med förebilder i verkligheten), Micky (Wahlberg) och Dicky (Bale) i denna film regisserad av David O. Russell. Dicky var en lovande fighter som blev crackmissbrukare och nu jobbar som tränare åt sin bror. Det här är lika mycket ett gripande familjedrama som en film om boxning och Melissa Leo fick en välförtjänt Oscar som de hårdföra brödernas ännu tuffare mamma. 

Kan ses på Amazon Prime och Viaplay och hyras på många strömningstjänster.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL