Kalle Ankas jul 2023 – SVT:s svar om nya ändringar

Kalle Ankas jul 2023 – SVT:s svar om nya ändringar

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 31 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 22 december 2023 kl. 21:12

Filmtopp har kontaktat pressavdelningen

På julafton ska den klassiska sändningen av "Kalle Ankas jul" rulla ut på nytt. Vanligtvis blir det ändringar i programmet, men inte i år. Det bekräftar SVT för Filmtopp.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul är en unik jultradition som har sänts av SVT sedan 1960. Varje år runt kl. 15:00 samlas det svenska folket framför sina TV-apparater för att ta del av en serie kortfilmer från Disneys värld – de flesta från gamla klassiker, men också ett och annat nytt inslag med bioaktuella rekommendationer.

Det senaste fasta inslaget att inkluderas var klassikern Musse Pigg på camping. Den älskade kortfilmen från 1938 inkluderades först i Kalle Ankas jul år 1982. Även har det förekommit år när vissa kortfilmer inte har synts av olika anledningar.

Här hittar du en lista på alla ändringar i Kalle Ankas jul. I år sänds programmet kl. 15:05.

Kalle Ankas jul 2023 – SVT:s svar om nya ändringar

Att pilla i programmet har dock inte setts med blida ögon. Många var de som uttryckte sitt missnöje när det 2012 gjordes flera klipp i kortfilmen Jultomtens verkstad. Även andra ändringar har rört upp starka känslor.

När Filmtopp frågar SVT om det kommer att bli några nya ändringar i årets program skriver de följande i ett vändande mail:

"Det blir inga ändringar i årets Kalle Anka, det blir två överraskningar som vanligt."

När vi ber SVT att förtydliga vad som syftas med "inga ändringar" skriver de:

"Det blir samma version som förra året."

Därför görs ändringarna i Kalle Ankas jul

Det är inte SVT som klipper i Kalle Ankas jul utan Disney. Vissa ändringar har gjorts för att de anses förstärka negativa stereotyper – exempelvis klipptes en svart docka bort från Jultomtens verkstad – medan andra har gjorts för att inte inspirera barn till dumheter, som scenen när Långben sticker en gaffel i ett eluttag.

Även om SVT inte gör någon ändring i Kalle Ankas jul mot föregående år, så kommer SVT:s sändning fortfarande att sticka ut. I år satsar man stort på vad man tänker ska bli en ny tradition, en helt ny programspecial som heter En jul med Astrid Lindgren. Denna ger oss helt nya inslag inspirerade av författarens värld och kommer att sändas på morgonen och senare eftermiddagen innan "Kalle". 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL