Stjärnan sågar sin insats i Harry Potter-filmerna: ”Är medioker i dem”

Stjärnan sågar sin insats i Harry Potter-filmerna: ”Är medioker i dem”

Emil Oscar Rasmussen
29 december 2023 kl. 12:12

Gary Oldman är inte nöjd med sin insats i Harry Potter-filmerna

Den prisade skådespelaren Gary Oldman är sällan nöjd med sitt arbete. I en ny intervju lyfter han specifikt fram Harry Potter-filmerna och rollen som Sirius Black som ett exempel där han kunde gjort det bättre.

Gary Oldman är en Oscarsvinnande skådespelare med filmer som Darkest Hour (2017), Tinker Tailor Soldier Spy (2011), Dracula (1992), Oppenheimer (2023), Mank (2020) och Christopher Nolans Batman-trilogi på sin meritlista, för att bara nämna några titlar.

Trots att han har så många storroller i ryggsäcken, tilldelats filmvärldens mest prestigefyllda pris och anses vara en av vår tids främsta skådespelare, så kan Gary Oldman inte låta bli att vara självkritisk mot sitt arbete. Det är någonting han pratar om podcasten Happy Sad Confused med Josh Horowitz, och Oldman nämner specifikt sin insats i Harry Potter-filmerna som någonting han gärna hade förbättrat.

Stjärnan sågar sin insats i Harry Potter-filmerna: ”Är medioker i dem”
Gary Oldman som Sirius Black. Foto: Warner Bros.

Gary Oldman gillar inte sin insats i Harry Potter-filmerna

Det var i den tredje Harry Potter-filmen, Harry Potter och fången från Azkaban (2004) som Gary Oldman klev in i franchisen i rollen som Sirius Black. Han repriserade sedan rollen i de två kommande uppföljarna Harry Potter och den flammande bägaren (2005) och Harry Potter och Fenixorden (2007), och han finns även med på ett hörn i den avslutande Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (2011).

Oldmans rollprestation uppskattas av många och karaktären Sirius Black är en favorit hos en stor mängd "Potterheads", vilket till stor del säkerligen kan tillskrivas Oldmans insats. Det hindrar dock inte skådespelaren själv från att vara kritisk mot sin rollprestation.

I Happy Sad Confused menar Oldman att han i regel är självkritisk mot sitt skådespelarhantverk.

– Om jag satt och såg mig själv i något och sa, "Herregud, jag är fantastisk", så skulle det vara en sorglig dag, för du vill att nästa sak ska bli bättre, förklarar Gary Oldman.

Skådespelaren lyfter fram sin roll som Sirius Black som ett exempel där han själv inte tycker att han lever upp till förväntningarna.

– Jag tycker att mitt arbete är mediokert i dem, säger Oldman om sin medverkan i filmerna.

Han utvecklar:

– Om jag hade läst böckerna som Alan [Rickman], om jag hade legat i framkant, om jag hade vetat vad som väntade, tror jag helt ärligt att jag hade skådespelat annorlunda.

Gary Oldman refererar till att Alan Rickman påstås ha haft en speciell relation med författaren J.K. Rowling, vilket gjorde att han fick läsa kommande böcker i förtid, till skillnad från de andra skådespelarna.

Oscarsvinnaren Oldman är poängterar dock att han allt annat än ångrar sin medverkan i franchisen, och menar att Harry Potter- och Batman-uppdragen "räddade honom" för att de innebar att han kunde göra "minsta möjliga jobb för maximalt med pengar" och på så sätt vara hemma mer med sina barn.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL