Recension: Som vi har älskat (2024) – Sara Parkmans vackra dokumentär

Recension: Som vi har älskat (2024) – Sara Parkmans vackra dokumentär

  • 1 tim 21 min
  • Dokumentär
Johan Samuelsson Krantz
20 mars 2024 kl. 09:03

Välkommen till Sara Parkmans universum – ett vackert och skört sådant

Upptäck den unika världen hos folkmusikern Sara Parkman i dokumentären "Som vi har älskat", där kreativitet möter både ångest, tvivel och kärlek.

  • Regi:
    Gustav Ågerstrand
  • I rollerna:
    Sara Parkman m.fl.

I Som vi har älskat, regisserad av Gustav Ågerstrand, möter folkmusikern Sara Parkman och den världen hon befinner sig i. Här får vi följa med artisten, människan, och grubblaren Sara under arbetet med den nya skivan och när hon krystar fram denna under konstens födslovåndor. Sara Parkman har förändrat den svenska folkmusiken genom sitt unika uttryck, och hennes genombrottsalbum Vesper har tagit Sverige med storm. Trots framgångarna finns det en baksida i historien. Kärleken till konsten kan vara isolerande, och när passionen är som starkast kan den också orsaka smärta.

Foto: Folkets Bio

Korta små dramatiseringar blir sublima upplevelser

Ett stilgrepp denna dokumentär tillämpar är att späcka dokumentären med korta dramatiseringar med Sara lite här och var. Dessa små korta dramatiseringar där hon i olika sammanhang antas konfrontera sin ångest, eller betraktar sig själv och världen utifrån, är otroligt effektfulla. Sammanhanget lyfter och blir stundtals nästan en sublim upplevelse. Man förstår att Sara kanaliserar sin rastlöshet, ångest och rotlöshet för att få denna att mynna ut i någonting vackert som vi andra kan få äran att ta del av. 

Dokumentären skrider i sakta mak framåt och växlar mellan förtroliga samtal med både hennes föräldrar, farfar och vänner allteftersom känslostormar kring hennes tillvaro avlöser varandra. Samtalen är innerliga och uppriktiga och kretsar mycket kring vad det innebär att vara människa, kärlek, tvivel, rotlöshet – allt.

Modet att blotta sig – tankeväckande budskap

Ett tema som frekvent dyker upp är nakenhet. Både fysisk nakenhet som skildras i de små dramatiseringarna där man får se huvudpersonen naken i olika sammanhang. Bland annat i en smärtsamt vacker scen på några klippor. Dokumentären blottar även den själsliga nakenheten och betonar starkt budskapet i att våga exponera sig och visa den människan du är innerst inne och vara stolt över det. 

Man förstår ganska snabbt att det raster som Sara använder för att betrakta sig själv och världen är en konstnärlig och terapeutisk process, där varje ny synvinkel och känslomässig nyans bidrar till att forma hennes konstnärliga uttryck och personliga resa. En resa som är otroligt intressant och vacker att få privilegiet att få följa med på. 

"Som vi har älskat" har biopremiär den 27 mars. För fler rekommendation se vår lista med bästa svenska filmerna från 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL