10 filmer ser jag fram emot 2024 – och varför

10 filmer jag ser fram emot 2024 – och varför

Eric Diedrichs
07 december 2023 kl. 20:12

Många härligheter att se fram emot!

När året närmar sig sitt slut blickar Filmtopps Eric Diedrichs i spåkulan och lyfter fram tio filmer han ser fram emot 2024.

Snart ska filmåret 2023 summeras och visst har det bjudits på en och annan pärla. För min egen del blev jag nog mest förtjust i eftersläntrarna Aftersun, The Banshees of Inisherin och Den tysta flickan, som släpptes under fjolåret i USA, samt Celine Songs Past Lives, Aki Kaurismäkis Fallen Leaves och Martin Scorseses Killers of the Flower Moon från i år.

När jag ser vad 2024 har att erbjuda finns det även där en och annan titel att bli uppspelt över, även flera av dem eftersläntrare som ännu inte kommit hit.

10 filmer ser jag fram emot 2024 – och varför

Paul GIamatti i The Holdovers
Paul Giamatti och Dominic Sess i "The Holdovers". Foto Focus Features

The Holdovers (drama, komedi)

Regi: Alexander Payne
Med: Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph, Dominic Sessa m.fl.

Bland filmvärldens alla rariteter tillhör sevärda julfilmer de mest sällsynta. Det är lite som att se en Mewtwo i Pokémon Go – och när man ser den, ja, då fångar man den. Från underbare Alexander Payne (About Schmidt, Sideways) kommer nu en julfilm som hyllats till skyarna. När det hände senast minns nog ingen. Trots detta släpps den först i januari här i Sverige, åtminstone före tjugondag Knut.

Premiär: 5 januari

Emma Stone och Mark Ruffalo i Poor Things.
Emma Stone och Mark Ruffalo i Poor Things. Foto: Disney

Poor Things (komedi)

Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo m.fl.

Med genomslaget The Lobster och Oscarsvinnaren The Favourite har greken Yorgos Lanthimos visat att vår skruvade värld behöver lika skruvade filmer. Poor Things, mest omtalad för sina sexscener såklart, har blivit en omedelbar festivalfavorit och kan säkert få några Oscarsnomineringar – om Oscarsjuryn är redo för alternativa sätt att bruka ett äpple, det vill säga. Jag är i alla fall redo och ser fram emot att se denna dramatisering av Alasdair Grays satiriska och feministiska roman.

Premiär: 26 januari

Stockholm Bloodbath
Foto: Nordisk film/Viaplay

Stockholm Bloodbath (action)

Regi: Mikael Håfström
Med: Alba August, Claes Bang, Marias Varela m.fl.

Om man lyckas komma över det obegripliga beslutet att alla talar engelska vill jag tro att Stockholm Bloodbath är väl värd att se. Det är trots allt en filmatisering av en Skandinaviens största händelser som bäddade banan för att Gustav Vasa skulle kunna komma till makten. Jag har efterfrågat fler svenska historieskildringar och nu är en rejäl storsatsning här. Mikael Håfström regisserar.

Premiär: 19 januari

Nicolas Cage
Nicolas Cage i "Dream Scenario". Foto: 

Dream Scenario (komedi)

Regi: Kristoffer Borgli
Med: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera m.fl.

Med Nicolas Cage ombord så vet man att en intensiv upplevelse väntar. I Dream Scenario – som fortfarande inte är skriven av Charlie Kaufman, hur många gånger jag en checkar – spelar han en olycklig man vars liv vänds upp och ned när han plötsligt börjar dyka upp i miljontals främlingars drömmar. Rejält hyllad och fortfarande inte skriven av Charlie Kaufman (kollade igen).

Premiär: 2 februari

Robert Pattinson i Mickey 17
Robert Pattinson spelar en av huvudrollerna i "Mickey 17". Foto: Warner Bros. 

Mickey 17 (drama, sci-fi)

Regi: Bong Joon-ho
Med: Mark Ruffalo, Robert Pattinson, Toni Collette m.fl.

Bong Joon-ho står inför den stora utmaningen att följa upp dundersuccén Parasit (2019), som lyckades plocka hem Oscarn för Bästa film, Bästa internationella film, Bästa originalmanus och Bästa regi. Så vad göra? Något helt annat så klart. Mickey 17 är en engelskspråkig sci-fi med lysande skådespelare. Vad den handlar om är topphemligt, men allt Bong Joon-ho rör vid är åtminstone sevärt.

Premiär: 29 mars

Anya Taylor Joy i Furiosa
Anya Taylor Joy i "Furiosa: A Mad Max Saga". Foto: Warner Bros.

Furiosa: A Mad Max Saga (action)

Regi: George Miller
Med: Anya Taylor-joy, Chris Hemsworth, Tom Burke m.fl.

Jag tillhörde den ynka skara idioter som inte förstod Mad Max: Fury Road när den kom. "Tråkig" löd mitt tråkiga omdöme. En himla tur att jag inte recenserade, men nu är jag äldre och utrustad med bättre action-sittfläsk. Att följa upp en genreförändrare som Fury Road kommer att vara svårt, men jag kommer att vara på biografen – med en stor popcorn – och heja på Anya Taylor-Joy och Chris Hemsworth.

Premiär: 23 maj

Ballerina
Ana de Armas i "Ballerina". Foto:

Ballerina (action)

Regi: Len Wiseman
Med: Ana de Armas, Keanu Reeves, Catalina Sandino Moreno m.fl.

Även om jag inte tycker att filmerna är skitbra så är John Wick-franchisen något av en favorit. Nu får vi se en spinoff med Ana de Armas och Keanu Reeves. Detta är förmodligen det osäkraste kortet på listan, inte minst eftersom TV-serien var en besvikelse. Däremot känner jag mig rätt säker på att de Armas kommer kunna leverera slående actionkoreografi.

Premiär:  7 juni

Horizon an American Saga
Kevin Cotsner är aktuell med en episk westernfilm. Foto: Warner Bros

Horizon: An American Saga del 1 & 2 (drama, western)

Regi:  Kevin Costner
Med: Kevin Costner, Isabelle Fuhrman, Sienna Miller m.fl.

Kevin Costner är en ojämn regissör och rätt tråkig skådespelare, men när han väl får till det då får han till det rejält. Efter 20 år är han tillbaka i registolen (och framför kameran) för första gången sedan lyckade Open Range och detta med ett sanslös ambitiöst westernepos. Fyra delar ska de bli varav de två första släpps i sommar. Totalt ska det rra sig om över 170 talande roller, så vi kan förvänta oss ett persongalleri utöver det vanliga.

Premiär: 28 juni, 16 augusti

Lily-Rose Depp i Nosferatu
Lily-Rose Depp som Ellen Hutter i "Nosferatu". Foto: Focus Features

Nosferatu (skräck)

Regi: Robert Eggers
Med: Bill Skarsgård, Emma Corrin, Willem Dafoe m.fl.

Efter The Northman är det dags för Robert Eggers att gå tillbaka till rötterna med en ny skräckfilm. Hans debut från 2015, The Witch, är ett smärre mästerverk och även Bergman-pastischen The Lighthouse var ett nöje ett ta del av. Nu ska han blåsa nytt liv i Nosferatu, den gamla tyska Dracula-ripoffen som framgångsrikt fick en remake signerad Werner Herzog på 70-talet. På pappret är detta en perfekt kombination, inte minst sett till Eggers kärlek till språk och mytologi. Jag hoppas bara att han inte tappar sin egen röst i sina försök att blåsa liv i gamla berättelser.

Premiär: 25 dec

Stillbild ur den kommande filmen Coup de Chance.
Niels Schneider och Lou de Laâge i "Coup du chance". Foto: Metropolitan Filmexport

Coup de chance (drama, komedi)

Regi: Woody Allen
Med: Lou de Laâge, Niels Schneider, Anna Laik m.fl.

88 år gammal är Woody Allen tillbaka med en ny, romantisk dramakomedi som har fått finfina recensioner. Superkul tycker jag, som hängivet fan. Men efter att lastgamla anklagelser – som redan utretts vid flera tillfällen –  kom upp till ytan ånyo under #MeToo återstår det att se om Coup de chance får någon svensk biopremiär. Annars lär den väl hamna hos någon streamingtjänst.

Premiär: TBA

Utöver dessa titlar kommer det så klart att finnas många andra spännande filmer att ta del av, så räkna med en ny, uppdaterad lista längre fram!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL