Matt Ruskin om Boston Strangler: Vi hittade inte på någonting

Matt Ruskin om Boston Strangler: "Vi hittade inte på någonting"

Filmtopp
Uppdaterad 19 mars 2023 kl. 08:03 | Publicerad 18 mars 2023 kl. 10:03

Filmskaparen delar med sig av sin research

"Boston Strangler" är en ny film om den notoriske "Bostonstryparen" som mördade 13 kvinnor på 1960-talet. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med filmskaparen Matt Ruskin, som delar med sig av sitt galna researcharbete.

The Boston Strangler från 1968 med Tony Curtis som Albert DeSalvo är en av mina favoritfilmer. Nu har Matt Ruskin gjort en ny film inspirerad av händelserna runt den notoriske seriemördaren, som försatte en hel stad i skräck under 1960-talet. Men till skillnad från Tony Curtis-filmen, som gjorde en djupdykning i DeSalvos psyke, kretsar Ruskins film om de två kvinnorna som avslöjade hans identitet. De spelas av Keira Knightley och Carrie Coon, som rakt igenom övertygar som grävande journalister.

– Jag hade sett den gamla filmen och kände att det fanns en möjlighet att berätta en annan historia, så jag började läsa allt jag kunde hitta om Bostonstryparen. Jag växte upp i Boston och hade hört talas om dåden, men jag visste ingenting om fallet. Ju mer jag läste, desto mer förstod jag att det fanns en otroligt gripande och mångdimensionell mordgåta i berättelsen, men jag kände aldrig suget efter att göra en hårdkokt detektivhistoria, berättar Matt Ruskin.

Han fortsätter:

– En dag stötte jag på en kort intervju med reportern Loretta McLaughlin, som var först med att koppla samman morden och som hittade på namnet "Bostonstryparen". Allt jag kunde hitta om henne var att hon arbetade tillsammans med Jean Cole, vars barnbarn det visade sig att jag kände. Hon kopplade i sin tur ihop mig med Lorettas och Jeans familjer, som gav mig tillgång till gamla journaler, fotografier och deras familjehistoria.

Boston Strangler
Carrie Coon och Keira Knightley i Boston Strangler. Foto: Disney

"Jag letade upp alla som arbetade på lokaltidningen eller var kopplad till polisutredningen"

Detta blev startskottet på en imponerande grävning från Matts sida, där han gjorde allt han kunde för att få ett grepp om de två kvinnorna som jagade en gärningsman som sägs ha mördat 13 kvinnor.

–  Utöver samtida nyhetsartiklar och podcasten Stranglers, som samlar en massa information, läste jag allt från Gerold Franks bok som 60-talsfilmen baseras på till självutgivna böcker om olika konspirationsteorier. Jag letade upp alla som arbetade på lokaltidningen eller var kopplad till polisutredningen och som fortfarande var vid liv.

–  Sedan handlade det om att skala bort och hitta kärnan i storyn. I detta fallet Lorettas perspektiv. Man tar alltid vissa kreativa friheter, men jag jobbade hårt med att fånga den rätta andan. Vi hittade inte på någonting när det kom till själva storyn utan vi hämtade fakta från massor av olika källor för att få med allt som jag tyckte var spännande.

Pratade du med någon som direkt arbetade på själva fallet?

– Jag pratade med barnbarnet till en av de som ledde hela utredningen. Han hade en hel samling med egen research baserat på sin farfars material. Jag försökte få ihop alla olika perspektiv.

Boston Strangler
Tony Curtis i The Boston Strangler från 1968. Foto: 20th Century Fox

"Ja, det är helt sant. Jag hittade i mina källor när jag grävde"

Det finns flera teorier om vem Bostonstryparen i själva verket var. På 60-talet var det en man som erkände till samtliga 13 mord och i dag har man hittat DNA-bevis som knyter honom till åtminstone ett av dem. Trots detta finns det en populär teori om att de skulle kunna röra sig om flera mördare.

– Jag tycker verkligen att den är väldigt tilltalande och jag uppmuntrar alla att se filmen för att se hur alla dessa trådar går ihop.

Anledningen till att teorin om multipla mördare har blivit så pass populär är för att det sägs ha funnits en belöning att hämta ut till den som löste varje enskilt fall. Därför menar vissa att "DNA-mannen" passade på att erkänna flera mord för att kunna skrapa ihop pengar till sin familj – även om han inte hade begått dem. Eftersom Matt Ruskin är en av dem som vet allra mest om fallet, passar jag på att fråga honom om det fanns ett sådant belöningssystem på riktigt.

– Ja, det var helt sant. Jag hittade det i mina källor när jag grävde. Det fanns belöningssummor som erbjöds för varje mordfall.

Boston Strangler
Foto: Disney

Matt Ruskin pratar varmt om att jobba med Keira Knightley.

– Hon var otrolig. Jag såg henne som den perfekta för rollen och responderade verkligen till manuset. Hon är en mamma och har en fantastisk karriär, jag tror att hon identifierade sig med Loretta och de utmaningar som hon ställdes inför. Hon var verkligen passionerad över att göra filmen.

I filmen ser vi som hastigast när de filmar 60-talsklassikern, vem spelar Tony Curtis? Han är verkligen lik.

– Ja [skrattar], vi hittade en lokal Bostonbor som såg exakt ut som Tony Curtis.

"Det känns alltid annorlunda när det är en riktig historia som ska berättas"

När det kommer att titta på seriemördarfilmer väljer Ruskin helst de som är karaktärsdrivna, precis som hans egen film är.

– Jag älskar När lammen tystnar och Zodiac. Jag tror att jag dras mer åt de mer karaktärsdrivna varianterna. När vi gjorde den här filmen såg vi på massor av olika filmer och Zodiac är en utmärkt referens när det kommer till stil och ton, men också historiens natur och hur den berättas. Men vi ville verkligen bara berätta den här historien ur dessa kvinnors perspektiv.

Sett till att Matt Ruskin har arbetat med den här filmen i så många år, är jag glad över att höra att han är nöjd med resultatet.

– Jag är verkligen spänd på att få ut den här filmen ut i världen, den känns verkligen som ett kärleksbarn. Det känns alltid annorlunda när det är en riktig historia som ska berättas, jag pratar med Loretta och Jeans barn hela tiden.

"Boston Strangler" finns att streama på Disney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL