Bioåret 2017 – Sju gripande draman att se!

Bioåret 2017 – Sju gripande draman att se!

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 20 februari 2020 kl. 09:02 | Publicerad 09 januari 2017 kl. 18:01

Är du förhoppningsfull inför filmåret 2017?

2016 var ett riktigt starkt filmår. Speciellt för en som mig, en riktig sucker för känsloladdade och starka dramafilmer. Manchester by the Sea sänkte mig fullständigt, Jesse Eisenberg och Jason Segel storspelade i lågmälda The End of the Tour och Andrea Arnolds underbara American Honey gjorde mig alldeles varm inombords. Välskrivna och originella manus, tillsammans med briljanta skådespelarinsatser, gjorde att det föregående året alltid kommer att ha en plats i mitt filmhjärta.

Moonlight
Foto: Lucky Dogs

På förhand ser även årets dramafilmer mycket lovande ut. Jag kan knappt bärga mig att få sätta mig ner i biosalongen och låta skickliga filmkonstnärer spela på mina emotionella strängar. Om du, precis som jag, längtar efter att bli berörd på bio i år har du hamnat på precis rätt ställe.

Här nedan listar jag sju gripande dramafilmer som jag ser fram emot lite extra!

7. Gifted – 15 April:e (USA, svensk premiär oklart)

gifted-1-1
Foto: 20th Century Fox

Efter att ha regisserat två mindre bra The Amazing Spider-Man-filmer återvänder regissören Marc Webb till genren där han gör sig allra bäst. Han visade i underbara 500 Days Summer (2009) att han är riktigt vass på att skildra relationer på ett mångbottnat sätt. I Karaktärsdramat Gifted har Webb dessutom med sig Chris Evans och Oscarsvinnaren Octavia Spencer i ledande roller. Peppen på att återigen få se Mr Captain America i en mer nedtonad roll är hög!

6. T2 Trainspotting – 3:e Februari

t2-trainspotting-2-teaser-trailer-2017
Foto: United International Pictures

Renton, Spud, Diane och alla andra gör comeback på den vita duken! 21 år efter Trainspotting (1996) - Danny Boyles tunga, laddade resa i de skotska knarkkvarteren - är det dags för att se vilka livsvägar originalfilmens färgstarka karaktärer tog. Att Boyle återigen regisserar är det som gör mig mest förväntansfull; han har en vana att frekvent producera kvalité. Har du inte sett originalfilmen än? Passa på! Det här är skitig brittisk diskbänksrealism när den är som bäst.

5. Tulpanfeber – 7:e April

tulpanfeber
Foto: Scanbox Entertainment

Alicia Vikander och Tarantino-favoriten Christoph Waltz  i samma film? Det tackar jag inte nej till! Båda två har de senaste åren visat att de besitter en sorts unik karismatisk närvaro, vilket jag tror kommer skapa magi när de får spela mot varandra. Placeringsmässigt når den inte högre på listan eftersom jag inte sett någonting av regissören Justin Chadwick tidigare.

4. Sameblod – 3:e Mars

sameblod
Foto: Nordisk Film

Regidebutanten Amanda Kernell berättar historien om en ung samisk flicka som under 1930-talets raspropaganda drömmer om ett annat liv efter att ha utsatts för rasbiologiska undersökningar. För att uppnå ett "normalt" liv måste hon bryta sig loss från sin familj och sin kultur; hon måste bli någon annan. Temat om utanförskap och kollektiv diskriminering låter intressant och är ytterst aktuellt med tanke på samhällssituationen i Sverige idag.

3. Moonlight – 10:e Februari

moonlight
Foto: Lucky Dogs

En av favoriterna i årets Oscarsrace. Moonlight hade premiär i USA under 2016 och har lyfts till skyarna av de flesta kritiker. Förväntningarna är höga: Berättelsen om en utsatt pojkes inre och yttre resa i de tuffa kvarten på den amerikanska bakgården låter som ljuv musik för mina öron. Bring it!

2. Silence – 24:e Februari

silence-scorsese
Foto: Noble Entertainment

Efter många år av tvister har Martin Scorsese slutligen fått göra filmen han alltid drömt om. I religionsdramat Silence utforskar och ifrågasätter han sin egen tro. Precis som det låter blir det, med stor sannolikhet, inte ett lika stort publikfrieri som ägde rum i The Wolf of Wallstreet. Negativt? Nödvändigtvis inte. Personligen tror jag att den här filmen, trots uteblivna Golden-Globe nomineringar, kan vara Scorseses bästa på länge.

1. Darkest Hour – 24:e November (USA, svensk premiär oklart)

darkest-hour-gary-oldman
Foto: United International Pictures

 Satan vad pepp jag är på Joe Wrights historiska krigsdrama! I Försoning visade Wright att han är en mästare på att väva ihop krigets fasor med mänskliga livsöden. Briljante Gary Oldman ska spela Winston Churchill och den lika fantastiske Ben Mendelsohn ska gestalta Kung George den sjätte. Jag hoppas bara att Wright lägger fokus på de psykologiska aspekterna bakom kulisserna och skippar överflödig sentimentalitet. Gör han det kan detta bli hur bra som helst.

Saknar du någon film på listan som jag har missat? I så fall tipsa gärna om det! 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL