Fem Star Wars-spin offs jag vill se på vita duken!

Genombrott med Star Wars – Hur gick det sen?

Rasmus Torstensson
27 september 2020 kl. 16:09

Vad gjorde skådisarna som fick sitt genombrott med Star Wars?

När den första Star Wars filmen släpptes 1977 valde Lucasfilms en intressant rollsättningsmetod. Han blandade etablerade namn, som Oscarvinnaren Alec Guiness, med okända aktörer i ledande roller. Eftersom filmen blev en gigantisk succé växte statusen på skådespelare som Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher explosionsartat. Genom den ökade populariteten fick dessa aktörer ett stort genombrott och blev heta byten på filmmarknaden.

mark-hamill-luke-skywalker
Foto: Walt Disney Studios

Om man granskar det senaste tillskottet i Star Wars universumet – tillika förra årets stora dragplåster på bio – The Force Awakens återfinns samma tendenser där. I huvudrollerna som Ray och Finn såg vi nykomlingarna John Boyega och Daisy Ridley, som spelade mot flera betydligt mer stjärnspäckade namn. Genast blev de namnen på allas läppar och nu väntar en spännande tid, kantad av många lukrativa erbjudanden.

Fast det blir inte alltid som man tänkt sig. Ett lyckat genombrott bäddar nödvändigtvis inte för en framgångsrik karriär. Många nykomlingar har fått stora framgångar efter sina intergalaktiska genombrott medan andra tynat bort lika snabbt. Hur gick det egentligen för de forna filmernas stjärnor? Kan de avnjuta champagnedoppade jordgubbar till frukost eller får de nöja sig med råggröt?

Harrison Ford – Stentuffe Han Solo med hela världen

harrison-ford-star-wart
Foto: Walt Disney Studios

Som den rappkäftade prisjägaren Han Solo skrevs sig Harrison Ford för evigt in i nördarnas Hall of Fame. Genom hela den första trilogin agerade Han som en slags komisk relief, samtidigt som han inte tvekade med att kämpa för det han trodde på. Tidigare hade Ford mest spelat biroller i mindre filmer. Ett litet genombrott kom förvisso med American Graffiti (1973), vilken en viss George Lucas regisserade, men det var onekligen i rollen som den ikoniske Solo som Ford på allvar spelade till sig en plats i filmfantasters hjärtan.

Harrison Ford är definitivt en av de skådespelare vars framgångar efter imperiets fall är mest storartade. Mellan The Empire Strikes Back (1980) och The Return of the Jedi (1984) spelade han bland annat huvudrollen som Indiana Jones i Raiders of the Lost Ark, också en av de mest kända karaktärerna någonsin. I övrigt hade han ett mycket starkt 80-tal, där oscarsnomineringen för huvudrollen i thrillern Witness (1985) och prestationen i Ridley Scotts Sci-fi Blade Runner (1982) lyser starkast. Även under 90-talet var Ford en av Hollywoods mest eftertraktade skådisar, han hade exempelvis huvudrollen i den hyllade filmen The Fugitive (1993) bredvid Tommy Lee Jones.

Läs mer: Har du koll på Star Wars-karaktärerna?

Idag framträder Ford mer sparsamt, dock övertalades han att återvända till sin gamla paradroll Han Solo genom en saftig check signerad Lucasfilms. Därtill är han klar för uppföljaren till Blade Runner – Blade Runner 2049 – där han under den briljante regissören Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) regi återigen ska tolka samma karaktär som han gjorde under 80-talets glansdagar. Lite torftigt kan tyckas, men det är bara ett bevis på Fords stjärnglans står sig än idag.

Dom: Ford glufsar definitivt i sig löjrom och champagne till frukost.

Hayden Christiansen – En Anakin som älskas att hata 

hayden-christensen-anakin
Foto: Walt Disney Studios

Utöver Jar Jar Binks blotta närvaro i Star Wars-universumet finns det nog ingenting som det har spytts mer galla över än Haydens portätt av Anakin Skywalker. Just karaktärens inre resa från det goda till det onda finns det mycket filmisk potential i, en potential som många menar Christensen slarvar bort. I mitt tycke – bortsett från ett par scener i Clone Wars (2002) – sköter han sig utmärkt. Med en blick som kan penetrera den allra tjockaste cementvägg stjäl han showen i Revenge of the Sith (2005).

Testa dig själv: Är du sith eller jedi?

Tyvärr är det cokså den enda gången Christensen imponerat på mig. Bortsett från det hyllade verklighetsbaserade dramat Shattered Glass (2003), där han har huvudrollen som Journalisten Stephen Glass, har det varit skralt med storartade prestationer. Karriären tog aldrig riktigt fart, en orsak kan ha varit de totala nedskrivningarna han fick genomlida efter Star Wars, och Hayden Christensen är ett minne blott för de flesta filmintresserade.

Hayden försökte förvisso åter axla actionmanteln i påkostade Jumper (2008), men resultatet var minst sagt ljummet. Det blev för mycket för Christensen som, under ett par år, förkastade Hollywood och försvann ur rampljuset. I en intervju med Los Angeles Times från 2015 berättar han att han sadlade om, köpte en bondgård och började odla hö. Idag ses han i mindre filmer, vilka aldrig når det kristallklara rampljuset.

Dom: Måhända att åren i höodlingsbranschen har varit framgångsrika, men jag har svårt att tänka mig att Hayden Christensen idag lever ett liv kantat av extravagans. Råggröt!

Natalie Portman -  Ögonfallande Padmé

portman-star-wars
Foto: Walt Disney Studios

Okej, jag erkänner. Natalie Portman fick egentligen sitt genombrott med filmen León (1994). Dock var det i Star Wars som hon för första gången visade upp sig för den breda massan. Som Padmé medverkade hon i samtliga filmer i prequeltrilogin och fick ett fullgott folkligt erkännande. Personligen känns det som om hennes rollfigur är ganska risigt skriven, hon får ta på sig offerkoftan något för många gånger.

Med facit i hand verkar inte heller Portman själv vara speciellt förtjust med sin delaktighet. I en intervju med New York Magazine från 2014 pratar hon ut om hur i princip inga regissörer ville jobba med henne efter filmseriens avslutande:

– Star Wars had come out … and everyone thought I was a horrible actress. I was in the biggest-grossing movie of the decade, and no director wanted to work with me. Mike wrote a letter to Anthony Minghella and said, ‘Put her in Cold Mountain, I vouch for her.’ And then Anthony passed me on to Tom Tykwer, who passed me on to the Wachowskis.

Tur för Portman att det gick rätt bra tillslut. Efter Oscarsnomineringen för sin insats i det bitterljuva pardramat Closer (2005) och Oscarsvinsten för Black Swan (2011) är hon i år aktuell som Jackie Kennedy i filmen Jackie. Filmen handlar om tiden efter maken J.F. Kennedys död och om hur Jackie tacklade en vardag fylld av mångbottnad sorg.

Dom: Natalie Portman badar säkerligen i ett badkar fullt med skumpa just nu.

Carrie Fisher – Prinsessan Leia med skinn på näsan

carrie-fisher-leia
Foto: Walt Disney Studios

Leia bildade ett riktigt radarpar med Han Solo under originaltrilogin. Tillsammans var de ute på en mängd farliga äventyr, där hon sällan backade från att använda våld. Leia var helt klart en av de mer färgstarka karaktärerna, något Carrie Fisher förmedlade på ett mycket gediget sätt. Nyligen släppte Fisher en självbiografi, där hon själv förklarade att den goda kemin hon hade med Harrison Ford till stor del berodde på att de hade en kärleksaffär under inspelningstiden.

Trots framgångarna med Star Wars har Carrie Fisher inte haft någon storslagen skådespelarkarriär. Det som sticker ut mest är mindre roller i det Oscarsbelönade Woody Allen-dramat Hannah and Her Sister (1986) och romcomernas romcom When Harry Met Sally (1989). Istället har hon fokuserat på skrivandet, som den framgångsrika boken Postcards from the Edge. En delvis biografisk berättelse om livet i det ständigt bekräftelsesökande Hollywood.

Senare skrev Fisher även manus till filmen med samma namn – med Maryl Streep i huvudrollen – som hon nominerades till en BAFTA för. Idag syns hon sällan i filmroller. Men precis som Harrison Ford återupprepade hon sin roll som Leia i den nya Star Wars-trilogin.

Tragiskt nog, dog Carrie Fisher till följd av en hjärtattack 60 år gammal.

Mark Hamill – Luke "The force is strong with this one" Skywalker

mark-hamill-luke-skywalker
Foto: Walt Disney Studios

Definitivt en av de viktigaste karaktärerna i Star Wars-universumet. Genom Yodas vägledning kom Luke Skywalker att agera som en sorts moralisk väckarklocka i den ständigt pågående kollisionen mellan gott och ont. Dessutom medverkar karaktären i några av de mest kända filmscenerna genom tiderna ("Luke I am your father"). Det är svårt att se någon göra rollen bättre än vad Mark Hamill gjorde. Därför kommer han för alltid ha en given plats i filmhistorien och i mitt hjärta.

Läs mer: Star Wars-filmerna: från sämst till bäst

Tråkigt nog har Hamill, i efterhand, synts i väldigt lite filmer. På den positiva sidan har hans röst hörts i desto fler. Under åren har Hamill nämligen visat sig vara en riktigt skicklig röstskådespelare. Han har exempelvis gjort rösten till DC-universumets främsta ärkeskurk, Jokern, i flera titlar, både filmer och spel. Därtill gjorde han rösten till Sith-lorden Darth Bane i den animerade Star Wars-serien The Clone Wars. För dessa insatser har han nominerats och vunnit flertalet priser på galan Behind the Voice Actors Awards.

Dom: I min bok är han värd allt smör i Småland efter sina oförglömliga insatser. Det räcker så.

Vad tycker ni läsare om dessa skådespelares karriärer? Vilken status tror ni att John Boyega och Daisy Ridley har om femton år? 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL