Recension: Det blåser upp en vind (2013)

det blåser upp en vind

Film: Det blåser upp en vind (Kaze tachinu) (2013)
Regi: Hayao Miyazaki
Manus: Hayao Miyazaki
Med: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Steve Alpert m.fl.
Genre: Drama

I förrgår fick jag nys om mästerregissören och visionären Hayao Miyazakis (Spirited Away, Min granne Totoro) nya film Det blåser upp en vind. Igår pluggade jag i DVD:n förväntansfull och ovanligt nyfiken. Varför denna nyfikenhet?

Jo, jag hade ingen aning om vad filmen handlade om eller vad det var för genre. Jag visste absolut ingenting förutom att: 1. Miyazaki är regissör, 2. filmtiteln. Men denna lilla informationen var allt som krävdes för att jag och min flickvän så fort som möjligt ville se Miyazakis nya film och det säger en hel del om regissörens storhet.

Om du, som jag gjorde, förväntar dig en fantasifull familjefilm så kommer du bli förvånad. Det blåser upp en vind är en gripande och bitvis väldigt smärtsam och obehaglig dramabiografi om japanske flygplansingenjören Jirô Horikoshis liv under 1920-1930-talen.

Jirô lever för sina flygplan och genom filmen återkommer hypnotiska dagdrömmar där Jirô på en närmast utomkroppslig nivå fantiserar om möten med den italienska flygplansingenjören och idolen Giovanni Caproni. En dag när Jirô åker tåg till ingenjörsskolan möter han Nahoko. Hans livs stora kärlek.

Utöver de makalöst vackra animationerna är parets kärlekshistoria filmens stora styrka. Varje scen är laddad med känslor.

Det är vackert, känslosamt, sorgligt och gripande. Det var också intressant att se hur Tysklands och Japans relation utvecklades fram mot kriget. Tyckte det var extra intressant hur outvecklat Japan var under den här tiden.

Kan vara värt att tillägga att det är en mycket långsam film som förmodligen är helt ointressant för barn. Miyazaki har själv sagt att detta är hans sista film. Hoppas han hinner ångra sig.

Bäst: De fantastiska tecknandet och Jirô och Nahokos kärlekshistoria.

Sämst: Ibland känns det lite väl stillsamt.

betyg 4

Vad tyckte du om ”Det blåser upp en vind”?

About Eric Diedrichs 763 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

6 Comments on Recension: Det blåser upp en vind (2013)

  1. Kan frst att den delar upp sin publik. Det r en ganska krvande film och du gr helt rtt i att vnta p rtt sinnesstmning. MEN det r en mycket bra film :)Du fr bertta vad du tyckte sen!

  2. Den har legat och vntat p mig ganska lnge den dr, och har hrt blandade sikter kring den. Fr kanske ta tag i att se den snart hur som helst. Knns som om en mste vara i rtt sinnesstmning bara, med tanke p det lngsamma tempot.

  3. Muset r jttefint! Byggt helt i deras filmers stil med konstiga gngar dr man gr lite vilse hela tiden och ser sm gubbar och installationer. Det mste man se om man r i Tokyo och gillar Ghibli!

  4. Ja det kndes som om man grna kan se den ihop med Grave of the Fireflies :)h fasen vad kul! 😀 Var det ett bra museum? :)Aha, ska se om jag kan leta upp den ngonstans. Tack fr tipset!

  5. Jag tyckte ocks om den hr, men blev lite frvnad ver den lngsamma och serisare stilen. Lite mer som Grave of the fireflies. Vi var p Ghiblimuseumet i Tokyo igr – jttehftigt! De visade en kortfilm som hette The Day I Bought a Star som var vldigt fin, men som bara visas dr. Kolla om den nd inte har kommit ut ngon annanstans!

1 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.