Zombeavers

Zombeavers (2014)

  • 1 tim 17 min
  • Skräck
Axel Diedrichs
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 16:12 | Publicerad 30 mars 2015 kl. 18:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
  • Regi:
    Jordan Rubin
  • Manus:
    Al Kaplan, Jordan Rubin
  • I rollerna:
    Rachel Melvin, Courtney Palm, Jake Weary m.fl.

Zombeavers

För att komma på andra tankar åker ett gäng vänner ut till vischan, men finner sig snabbt under hot av ilskna bävrar. Filmtopp ger här svar om skräckfilmen Zombeavers är något att se.

Regissören Rubins lågbudgetfilm sätter ett skönt anslag med två män som fraktar vätsketankar. När de krockar med ett rovdjur på vägen hittar en av vätsketankarna sin väg till en bäverstam. Vätskan infekterar bävrarna som bor där och förvandlar dem till muterade mördardjur.

Filmens komiska ton ger känslan av att Rubin är medveten om att filmmaterialet är löjligt. Både handlingen och karaktärerna är stereotyper som använts sedan genrens gryning. Men kanske är det just det som krävs för att få till en rolig skräckfilm? När jag tänker på förstaklass-regissören Quentin Tarantinos filmer, där dialogen stundom är fånig, framstår det så pass medvetet att det fungerar. Humoringrediensen i Zombeavers gör det mer effektfullt när det plötsligt blir allvar.

När händelseförloppet utvecklas bryter Zombeavers från att kännas som en typisk B-film, i samma anda av Sharknado (2013),  till en spännande skräckfilm med rätt ton. Jag blev positivt överraskad över hur oförutsägbar filmen emellanåt var. I filmen är det ingen som går säker och trots att Zombeavers är en smal lågbudgetfilm, respekterar jag filmens vågade utfall för karaktärerna. I High Concept-filmer är det annars ofta övertydligt vilka som kommer att överleva mardrömmen. Det är tråkigt att de stora studiobolagen, så som Paramount, är försiktiga med sina karaktärer i mån att tjäna pengakassans bästa snarare än filmens. I och med det försvinner även spänning.

Det är även ett återkommande problem jag har med TV-serier. Bäst exempel är evighetslånga Prison Break (2005-2009) där karaktärerna gång på gång duckar undan kulan i sista sekund, eller räddas av slumpen.

"Zombeavers" har en charm i sina effekter och scenografi som påminner om Peter Jacksons tidigare filmer "Bad Taste" (1987) och "Braindead" (1992). Rubin gjorde ett klokt val som gestaltade bävrarna med dockor istället för att animera dem. Det ger en kultcharm och tro mig, i framtiden kommer "Zombeavers" att klassas som en kultfilm.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL