Världens bästa barnfilmer – spana in filmtipsen

Världens bästa barnfilmer – spana in filmtipsen!

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 08 september 2022 kl. 15:09 | Publicerad 02 december 2020 kl. 18:12

Tips på barnfilmerna som alla unga måste se!

Behöver du inspiration på vad du ska titta på med barnen härnäst? Filmtopp tipsar om några av världens bästa barnfilmer – nya som gamla!

Lejonkungen - en av världens bästa barnfilmer.
Filmtopp kröner de bästa barnfilmerna. Foto: Walt Disney Studios.

Att som barn introduceras för berättelsernas magiska värld är en av livets finaste stunder. Oavsett om du själv minns hur det var att lyssna på böckerna och se på filmerna som gav dig en inblick i andras liv och vidgade dina vyer för vad som kunde vara möjligt, eller om du ser dina egna barn uppleva det för första gången, så är det en förtrollande känsla. 

Har dina barn passerat åldern då studsande färgklumpar är det mest intressanta att titta på, så börjar det blir roligt på riktigt – det är nu du kan presentera barnfilmer för dem som ni kan njuta av tillsammans. Är tillfället rätt så skulle du till och med kunna introducera dina barn för någon av dina egna favoritfilmer från när du var liten. 

I denna artikeln delar vi med oss av tips på både gamla och nya barnfilmer som garanterat kommer bidra till ett och annat expanderat barnasinne och berört hjärta. 

Vi har varit lite återhållsamma med svenskproducerade barnfilmer i denna text – är det vad du är ute efter så kan du vända dig till vår artikel om svenska barnfilmer som är gratis att streama.

De bästa nya barnfilmerna.

Barnfilm är den genre där det sannolikt produceras flest antal filmer med en genomsnittligt hög nivå, så det är allt annat än en enkelt uppgift att lyfta fram några få utvalda. För att göra processen aningen enklare delar vi upp filmerna i två kategorier: nya barnfilmer (från 2010 och framåt) och klassiska barnfilmer. 

Först ut är de nyare filmerna:  

Tycker du att det saknas några givna Disney- och Pixar-filmer så har de förärats med sina alldeles egna rubriker lite längre ner i artikeln.

Djungelboken (2016)

Världens bästa barnfilmer - Djungelboken
Foto: Walt Disney Studios.

Okej, nyinspelningen av “Djungelboken” är måhända inte riktigt lika vass som klassikern från 1967, men det är fortfarande en riktigt bra och välgjort film. Det finns sekvenser i filmen som är aningen mörka och lite skrämmande, så det här kanske inte är ett alternativ för de allra yngsta barnen. 

Har dina barn däremot kommit upp i åldern då de inte bara vill se animerade filmer så kan denna nyversionen av Djungelboken vara ett alldeles utmärkt val. 

Åldersgräns: Från 11 år.

Dumma mej (2010)

Bild från Dumma mej
Foto: United International Pictures.

Bortsett från den hemska stavningen av “mig” i filmens titel så är “Dumma mej” en alldeles underbar film. Den charmiga filmen med de gula minionerna, superskurken Gru och tre föräldralösa flickor är både väldigt rolig och hjärtevärmande.  En modern klassiker bland världens bästa barnfilmer!

Åldersgräns: Från 7 år.

Lego-filmen (2014)

Tips på bra barnfilm: Lego-filmen
Foto: Twentieth Century Fox.

“Lego-filmen” är minst sagt annorlunda, men den är annorlunda på det bästa av sätt. I filmen finns det nämligen inga gränser för vad som kan åstadkommas och de oväntade händelserna avlöser varandra från början till slut. Att bygga med Lego är en kreativ process och det är precis den kreativa känslan som Lego-filmen ramar in så otroligt framgångsrikt. 

Filmen blir givetvis lite extra underhållande för barn som uppskattar Lego, men den kan garanterat roa även andra barn – och metahumorn är perfekt för att vuxna också ska kunna uppskatta den. 

Åldersgräns: Från 7 år.

Sonic the Hedgehog (2020)

Sonic the Hedgehog i full speed.
Foto: United International Pictures. En av många bra barnfilmer.

“Sonic the Hedgehog” är ytterligare ett alternativ för barnen som inte enbart vill titta på tecknat. Filmen har sina skavanker, men den är full av humor och en hel del spänning – och karaktären Sonic bör kunna tilltala de flesta barn. 

Är du tveksam på om du ska visa Sonic the Hedgehog för dina barn så kan du se det som en chans att få introducera dem för Jim Carrey, som givetvis är lysande i rollen som Dr. Robotnik.

Åldersgräns: Från 7 år.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

Det är inte säkert att alla barn kommer att fastna vid “Spider-Man: Into the Spider-Verse” omedelbart. Filmen är nämligen inte lika gulligt animerad som många andra av dagens barnfilmer och även handlingen kan vara en viss utmaning för den unga tittaren. Med det sagt så sitter Spider-Man: Into the Spider-Verse på ett fint budskap, animationen känns ibland som ett konstverk och hela filmen osar av kvalitet in i minsta detalj. Att inte ge denna film en ärlig chans är utan tvekan ett misstag.

Trots att filmens åldersgräns är satt till 7 år så kan det vara värt för föräldrar att veta att den först var satt till 11 år, men sedan sänktes. Var beredd på att den kan vara ganska våldsam på sina ställen.

Åldersgräns: Från 7 år.

Tips på ytterligare bra barnfilmer:

  • Nalle Puhs film - Nya äventyr i Sjumilaskogen (2011)

  • Spies in Disguise (2019)

  • Syskonen Willoughby (2020)

  • Paddington 2 (2018) 

  • Klaus (2019)

  • Wonder (2017)  

  • Hugo (2011)

  • The Greatest Showman (2017)

  • Skönheten och odjuret (2017)

  • Mary Poppins kommer tillbaka (2018)

De bästa klassiska barnfilmerna.

Många av de äldsta barnfilmerna kommer (tyvärr) inte att resonera med de flesta barn – för mycket har helt enkelt hänt på fronten för den tekniska utvecklingen. Med det sagt så finns det några tidlösa klassiker som är så pass effektfulla att man låter sig förtrollas av deras handlingar. 

Här är våra tips på barnfilmer med några år på nacken:

Trollkarlen från Oz (1939)

Är Trollkarlen från Oz tidernas bästa barnfilm?
Foto: MGM. "Trollkarlen från Oz" är fortfarande en av världens bästa barnfilmer.

Över 80 år efter sin premiär håller “Trollkarlen från Oz” fortfarande. Den svartvita inledningen kanske kommer att vara aningen svårsmält för en del barn, men när Dorothy väl landar i Oz så borde filmens magi ta överhand. 

Med Trollkarlen från Oz kan du bjuda dina barn både på en underbar berättelse, men också ett stycke filmhistoria. 

Åldersgräns: Från 7 år.

Ensam Hemma (1990)

Bild från Ensam hemma
Foto: Fox Film.Caption

Det kanske skulle vara lite väl hårt att påstå att man misslyckats som förälder om man inte framgångsrikt introducerar “Ensam Hemma” som en årlig jultradition, men … lyckas man inte introducera Ensam Hemma som en årlig jultradition så har man misslyckats som förälder. 

Skämt åsido, finns det något barn som inte uppskattat Ensam hemma? Filmen är rolig, full av spänning och den gör verklighet av ett scenario som de flesta barn har funderat över åtminstone några gånger.

Åldersgräns: Från 11 år.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T. är en av de bästa barnfilmerna som finns.
Foto: United International Pictures.

Steven Spielbergs “E.T. the Extra-Terrestrial” är ytterligare en film med en hel del år på nacken som fortfarande håller idag. Skådespelet är gripande, handlingen är fängslande och även om E.T. själv kan se lite läskig ut så är det svårt att inte charmas av honom. 

Med E.T. kan du introducera en ny höjd av filmskapande för dina barn. 

Åldersgräns: Från 7 år.

Järnjätten (1999)

Järnjätten – en av världens bästa barnfilmer
Foto: Warner Bros.

“Järnjätten” är en animerad film som ibland känns lite förbisedd i Sverige. Filmen är erkänt uppskattad av kritiker och den ligger många som såg den 1999 varmt om hjärtat än idag, men trots det glöms den ibland bort – vilket så klart är ett misstag.

Har du inte koll på Järnjätten så är det en otroligt fin film om relationen mellan en ung pojke och en enorm robot från yttre rymden. Vi är knappast ensamma om att hålla denna pärla som en de bästa barnfilmerna genom tiderna.

Åldersgräns: Från 7 år.

Harry Potter-filmserien (2001–2011)

Bild från Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och de vises sten. Foto: Warner Bros.

Det är klart att “Harry Potter” ska inkluderas på listan! Och här nöjer vi oss inte med enbart en av filmerna, utan vi slår på stort och lyfter fram hela filmserien istället. Både böckerna och filmerna om Harry Potter är något som har förgyllt mångas uppväxt och det finns ingenting som hindrar föräldrar idag från att också ge sina barn den gåvan. 

Framför allt de senare filmerna i serien har några väldigt mörka passager trots att de, precis som de inledande, är tillåtna från 11 år. Börjar ni titta på första filmen när barnen är relativt unga så kan det alltså vara en bra idé att sprida ut filmerna över några eller något år.

Åldersgräns: Från 11 år.

Fler tips på filmer som alla barn måste ha sett:

  • Mupparna (1979)

  • Nightmare Before Christmas (1993)

  • Wallace & Gromit - Varulvskaninens förbannelse (2005)

  • Den fantastiska räven (2009)

  • Space Jam (1996)

  • The Goonies - Dödskallegänget (1985)

  • Den oändliga historien (1984)

  • Mary Poppins (1964)

  • Babe (1995)

  • Willy Wonka och chokladfabriken (1971)

Disneys klassiker – en given del av varje barns uppväxt. 

Det går naturligtvis inte att skriva en artikel om världens bästa barnfilmer utan att rikta strålkastaren lite extra mycket i Disneys riktning. Från Snövit och de sju dvärgarna och Pinocchio i begynnelsen till 90-talet guldålder med Aladdin och Lejonkungen, och vidare till nutid med Frost och ZootopiaWalt Disneys Animation Studios filmer har varit ett självklart inslag under barndomen för generation efter generation.

Åtminstone ett dussintal av Disneys filmer, nya som gamla, hade kunnat kvala in på en lista över världens bästa barnfilmer, men många av dem är så givna att titta på med sina barn att det kändes överflödigt att inkludera dem bland tipsen ovan.

Pixar tog barnfilmerna till nästa nivå.

Barnfilmer från Pixar.

När “Toy Story” hade premiär 1995 så var det den första 3D-animerade långfilmen någonsin – och i och med det förändrades landskapet för vad animerad film kunde vara för alltid. Det var dock inte bara i form av animationsteknik som Pixar tänjde på gränserna, de har också lyckats förädla filmberättandet för barn. 

Att Pixar lyckats producera så många globala succéer beror inte i första hand på hur deras filmer ser ut, utan på att de är så fina historier som kan resonera med vem som helst. Toy Story-filmerna, Hitta Nemo, Wall-E, Upp, Insidan ut, och så gott som alla de andra Pixar-filmerna är kort och gott mästerverk som måste ses. 

Studio Ghibli, DreamWorks, LAIKA, m.fl.

Bild från Studio Ghiblis Spirited Away
Spirited Away. Foto: Triangelfilm AB.

Vid sidan om de två kändaste giganterna inom animation, Disney och Pixar, så finns det en hel uppsjö ytterligare studios som producerar animerad barnfilm i världsklass. 

DreamWorks Animation är sannolikt den animationsstudio som producerat flest succéer efter Disney och Pixar. På deras meritlista kan vi bland annat hitta Shrek-filmerna, Madagaskar, Kung Fu Panda och Draktränaren-filmerna.

Japanska Studio Ghibli är ytterligare en animationsstudio som ligger bakom flera underbara filmer. Studio Ghibli förtjänar att lyftas fram för titlar som bland annat Spirited Away, Min granne Totoro och Ponyo

För alla som älskar stop-motion så är Laika en studio som är värd att uppmärksamma – de har producerat filmer som Coraline, The Boxtrolls och Kubo och de två strängarna

Andra animationsstudios som kan vara värda att nämna är Illumination Entertainment (tidigare nämnda Dumma mej, men även Sing, Lorax, m.fl.), Blue Sky Studios (Ice Age, Epic, Rio, m.fl.), Animal Logic (Happy Feet, Legenden om ugglornas rike, m.fl.) och Sony Pictures Animation (tidigare nämnda Spider-Man: Into the Spider-Verse, men även Hotell Transylvanien, Det regnar köttbullar, m.fl.). 

Människor i alla åldrar älskar film och lyckligtvis finns det filmer, som bland annat världens bästa barnfilmer och andra familjefilmer, som vi kan njuta av tillsammans över generationsgränserna.

För fler filmtips och artiklar → Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL