Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
"Världens läskigaste film" enligt Sephen King

"Världens läskigaste film" enligt Stephen King

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juli 2022

Så läskig att skräckmästaren fick stänga av filmen

Stephen King ligger bakom några av vår tids läskigaste historier, men det stoppar inte honom från att fortfarande bli rädd – åtminstone ibland.

Den produktive skräckmästaren Stephen King har 64 böcker och över 200 noveller på sitt CV. Under åren har vi sett otaliga filmatiseringar av varierande kvalitet – från mästerverk som The Shining (1980) till rent skräp som In the Tall Grass (2019).

Hur mycket han än har exponerats för skräck och ondska, kan han fortfarande bli vettskrämd. Åtminstone i vissa, enstaka fall. En film han fann så läskig att han var tvungen att stänga av, släpptes 1999 och anses av många vara ett modernt skräckmästerverk.

Såg skräckfilmen på sjukhuset

I dokumentärserien History of Horror berättar Stephen King om första gången han såg The Blair Witch Project, en film i skräckgenren "found footage". Filmen, som ser ut att bestå av upphittat filmmaterial från några ungdomar som skulle göra en dokumentär om en mystisk häxa, skrämde livet ur den berömde författaren:

– Den första gången jag såg [The Blair Witch Project", var jag på sjukhuset full med droger. Min son tog med en VHS-kopia och sa 'Du måste se denna'. Halvvägs genom sa jag, 'Stäng av den, den är för obehaglig', säger Stephen King till intervjuaren.

Blair Witch Project – Världens läskigaste film
Stephen King kunde inte se klart "Blair Witch Project". Foto: Artisan Entertainment.

Som ens värsta mardröm

Han fortsatte sedan att förklara varför filmen var så otroligt obehaglig:

– En sak med Blair Witch är att den förbannade filmen ser så verklig ut. En annan sak med Blair Witch är att den förbannade filmen känns verklig. Och eftersom den gör det är den som den värsta mardrömmen du någonsin haft, den du vaknar upp från kippande efter luft och gråter av lättnad eftersom du trodde att du blev levande begravd.

Om du inte har sett The Blair Witch Project finns den att streama på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL