Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tidigare SVT-anställde: Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?

Tidigare SVT-anställde: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"

  • SVT Play
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
12 maj 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
12 maj 2023

Har inte ens råd med Bäst i test

Snart bär finalen av Eurovision Song Contest 2023 av stapeln, och med Loreen som förhandstippad vinnare så lutar det åt att Sverige kommer att vara värdland för den ofantligt dyra sångtävlingen 2024, någonting SVT inte har råd med enligt källa.

Loreen i Eurovision 2023
Loreen. Foto: Foto: Alma Bengtsson /SVT.

Eurovision 2024 – hur skall SVT ha råd? 

I vanlig ordning så här års råder det Eurovision-feber över nästan hela Europa. Med den kommande finalen, som bara ligger någon dag bort, och med en vinsttippad Loreen i täten så lutar det åt att Sverige kommer att stå som värdland för Eurovision Song Contest 2024, en tävling som kostar extremt mycket pengar.

Bara under årets Svenska Melodifestival har SVT redan spenderat dryga 25 miljoner kronor enligt egna uppgifter. Den sammanlagda registreringsavgiften för länder att få chansen att tävla i Eurovision Song Contest uppskattas till drygt 60 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter, vilket landar på en minimiavgift på närmare 1,6 miljoner kronor för Sverige.

Det var bara några få år sedan Sverige stod som värdland för musiktävlingen sist. 2016 hölls Eurovision Song Contest i dåvarande Globen arena (nuvarande Avicci arena) och Stockholmsstad hade enligt Sveriges Radio, en budget på 100 miljoner kronor. En budget de mest troligt överskred rejält och som lär vara betydligt högre nästa år sett till inflationen.

Klara Doktorov i Underdogs
Klara Doktorow. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT.

Tidigare SVT-anställde: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"

I podcasten The Daily Messiah, som består av profilerna Messiah Hallberg, Klara Doktorow och John Willander Lambrell, berättar Klara, som är en före detta anställd på SVT, om hur SVT helst inte vill att Sverige, och Loreen i det här fallet, skall vinna.

– Jag har jobbat med Eurovision och varit där det varit, liksom, dålig stämning direkt efter en svensk har vunnit för att alla är såhär, hur fan ska vi ha råd med det här? Folk är såhär, gud, vi vill bara ha semester och vi måste börja imorgon, och jobba.

Hade inte råd med Bäst i test

Bäst i test har varit en enorm tittarsuccé hos SVT, men SVT har nu gått ut med att de inte har råd att ha kvar programmet tack vare de höga kostnaderna för rättigheterna som ägs av det brittiska produktionsbolaget Avalon. En kostnad som mest troligt ligger extremt lågt i jämförelse med att vara värdland för Eurovision.

*Artikelns visningsbild är hämtad från SVT:s pressrum.

NÄSTA ARTIKEL