Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Därför pratar Yoda baklänges – George Lucas avslöjar

STAR WARS: Därför pratar Yoda baklänges – George Lucas avslöjar

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 maj 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 maj 2023

Förvånad, du ska bli!

Hur många gånger har du försökt att prata som Yoda? Förmodligen rätt många. Nu avslöjar George Lucas varför Yoda pratar "baklänges".

Att Star Wars är världens kanske mest älskade filmserie vet vi sedan tidigare. Med en oerhört stark fankultur och ett helt universum att utforska har vi fått se otroliga berättelser växa fram världen över. Likaså har många av franchisens karaktärer blivit citerade många gånger om – från den klassiska frasen "I have a bad feeling about this" till "Mesa called Jar Jar Binks, mesa your humble servant!".

Jar Jar Binks i all "ära" men om det är en karaktär som nästan alla av oss har försökt att låta som och kanske också respekterar så är det givetvis Yoda. Ingen vet vilken art han tillhör, men vi kan alla enas om att han är mycket vis och lika liten. Första gången vi introduceras för honom var när Luke hamnar på planeten Dagobah i Rymdimperiet i slår tillbaka (1980), sedan har vi sett honom i nästan samtliga Star Wars-filmer därefter.

Yoda och Luke
Yoda tränar Luke Skywalker (Mark Hamill) i "Rymdimperiet slår tillbaka". Foto: Disney

Scenerna med Yoda i just 80-talsfilmen tillhör några av de mest älskade i hela Star Wars-franchisen. Vi får se hur han tränar Luke Skywalker och ta del av många visdomar som levereras på ett lite annorlunda vis. Yodas sätt att prata på är lite huller om buller, rent grammatiskt. Att säga att han pratar baklänges är inte helt korrekt, han pratar Yoda helt enkelt och allt vad det innebär.

Tio klassiska Yoda-citat:

  • "Wars not make one great."
  • "Always with you, it cannot be done.”
  • “Named must your fear be before banish it you can."
  • “The greatest teacher failure is.”
  • “To be Jedi is to face the truth and choose. Give off light, or darkness, Padawan. Be a candle, or the night.”
  • “Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you?”
  •  “A Jedi uses the Force for knowledge and defense, never for attack.”
  • “I can’t teach him. The boy has no patience.”
  • “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”
  •  “Powerful you have become. The dark side I sense in you.”

BONUS: "Said seagulls gonna come"

George Lucas avslöjar varför Yoda pratar baklänges

Alla som undrar varför Yoda pratar som han gör kan snart sluta ligga sömnlösa om nätterna. I en ny bok berättar nämligen George Lucas varför han valde att låta karaktärens grammatik sticka ut.

– Vi hade för mestadels dessa märkliga ljud och språk som inspirerades av utländska språk. Jag vill inte göra en film där alla behövde läsa en massa text eftersom han hade så mycket dialog, så jag behövde komma på ett språk som var främmande men fortfarande lätt att förstå. Så jag vände på allting [meningsuppbyggnaden]. Språket designades så att man skulle fokusera på de filosofiska lärdomarna.

Med andra ord, tack vare att Geroge Lucas inte ville tvinga sina landskamrater att läsa undertexter har vi fått en av filmhistoriens mest älskade och imiterade karaktärer.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL