Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Då protesterar Peter Haber mot Beck-filmerna: "Dålig dialog"

Peter Haber markerar mot “dålig dialog” i Beck-filmerna

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 mars 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 mars 2023

Ibland sätter skådespelaren ner foten

I morgon är det premiär för "Quid Pro Quo", den 48:e filmen med Peter Haber i rollen som Martin Beck. I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar han att han ibland använder sitt veto för att justera filmernas manus.

Peter Haber har spelat rollen som Martin Beck sedan 1997 och nu är det dags för honom att reprisera rollen för 48:e gången. Sedan tidigare har vi kunnat avslöja att två ytterligare filmer uppges vara färdiginspelade, men därefter finns inget kontrakt på plats och filmserien befinner sig i ett slags limbo.

– Jag har inte skrivit på något kontrakt för ytterligare filmer. Ska det göras fler så filmar vi i sådana fall något 2024, men det är faktiskt inte bestämt än, säger Peter Haber till Filmtopp.

Peter Haber
Foto: Eric DIedrichs / Filmtopp Int.

Protesterar mot "dålig dialog"

Sett till hur viktig den trefaldigt Guldbaggenominerade skådespelaren är för filmserien passar vi på Filmtopp på med att fråga honom om han har mandat till att ändra i produktionen:

– Egentligen inte och egentligen vill jag inte det heller. Däremot så kan jag reagera på manus. Ett manus som spelas in är ofta den nionde eller tionde versionen och jag brukar väl hoppa in någonstans vid den sjunde och kan säga "det här stämmer inte", "det här tycker inte jag är okej med figuren Beck" till exempel. Mer än så styr jag inte och vill inte styra heller, säger Peter Haber.

Jag förstår, har du något konkret exempel. Har det rört sig om dålig dialog eller är det andra beslut?

– Dålig dialog eller formuleringar som jag känner att Martin Beck inte skulle ta i sin mun, utan författarna har bara skrivit på. Och då kan jag lägga in en liten protest ibland och säga att jag vill omformulera det här. Och det accepteras ofta.

Peter Haber i Quid Pro Quo
Jennie Silfverhjelm och Peter Haber i Quid Pro Quo. Foto: C More

Kräver "bra manus" för att fortsätta med rollen

För att Peter Haber ska göra fler Beckfilmer finns det egentligen bara ett krav:

– Bra manus. Det är det det hänger på. Till fullo, skulle jag vilja säga. Jag går alltid på manus och att man känner att man jobbar med kollegor som triggar igång något hos varandra, säger han till Filmtopp.

"Beck 48 – Quid Pro Quo" har premiär den 17 mars på C More.

NÄSTA ARTIKEL