Hero gradient image

Nyinspelning av Mobergs Utvandrarsaga blir verklighet

Sebastian Håkansson | Nyhet
19 maj 2015
Sebastian Håkansson | Nyhet
19 maj 2015

För ett par veckor sedan gick Child 44 upp på de svenska biograferna. Filmen beskrevs från flera håll som ”en riktigt svenskfest” med de svenska skådespelarna Noomi Rapace, Joel Kinnaman och Faras Faras i rollerna och med svenska Daniel Espinosa som regissör. I dagarna har det blivit klart vad som skall bli Espinosa nästa stora projekt - en nyinspelning på Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Somliga hävdar att Mobergs fyra böcker långa Utvandrarserie är nästintill helgonförklarad och ska ses som en svensk nationalskatt. Böckerna skildrar den långa och mödosamma vägen för en grupp småländska emigranter till Minnesota under den stora svenska emigrationsvågen till Nordamerika under 1850-talet. I romansvitens centrum står Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.

Det är inte första gången en filmatisering görs på vår stora kulturskatt. 1971 regisserade Jan Troell Utvandrarna med Max von Sydow (Karl-Oskar) Liv Ullmann (Kristina) och 1972 kom hans uppföljare Nybyggarna. Filmerna blev Oscarsnominerade inom flera kategorier men vann ingen statyett.

Espinosa har uttalat sig om att det inte rör sig om en remake, utan snarare om en nyinspelning av boken som är mer aktuell än någonsin.

- Att få lov att få gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften. Jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850 talet, skriver Espinosa i ett pressmeddelande.

För manus svarar Petter Skavlan som även stod bakom Oscarsnominerade Kon-Tiki. Inspelningsstart är planerad till 2017 och planerad svensk premiär 2018.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.