Nobelpriserna 2022 – allt om SVT:s sändning

Nobelpriserna 2022 – allt om SVT:s sändning

  • SVT Play
Filmtopp
08 december 2022 kl. 14:56

Tillbaka efter två års pandemiuppehåll

På lördag är det dags för Nobel 2022 där priser ska delas ut. Här hittar du all information om galan som sänds på SVT.

Nobelsändningarna speglar och diskuterar det mest framstående och banbrytande inom kemi, fysik, ekonomi, medicin, fred och litteratur. Tittarna får komma närmare både pristagarna och deras forskning i nyfikna, kunniga och underhållande program.

Nobelstudion får ett nytt utseende som leds av programledarna Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic. SVT fortsätter producera unika pristagarporträtt som i år dessutom kommer att finnas tillgängliga med engelsk text i SVT Play.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka med alla Nobelsändningar! Prisutdelningen är tillbaka i Konserthuset Stockholm och Banketten i Stockholms Stadshus. Vi lanserar unika pristagarporträtt, en ny Nobelstudio och förflyttar programmet Snillen Spekulerar till Kungliga Slottet. Det blir en fulladdad Nobelsäsong, säger Per Rådelius, projektledare för Nobelsändningarna i SVT.

Nobelpriserna 2022 – allt om SVT:s sändning
Foto: SVT.

När börjar Nobel 2022?

Efter två år av pandemiuppehåll har SVT återigen det stora nöjet att sända prisutdelningen från Konserthuset Stockholm och Nobelbanketten från Blå Hallen i Stockholms stadshus. Thomas von Heijne och Alexander Norén är på plats i Konserthuset och i stadshuset möter vi Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin, Victoria Dyring och Cecilia Gralde. Även Nobelprisexperten Gustav Källstrand är på plats för att kommentera under kvällen. 

Prisutdelningen direktsänds från Konserthuset Stockholm. SVT1 lördag kl. 15.55.

Också i år kan tv-tittarna följa Nobel via DUO-appen, den här gången från 6 december och fram till och med Nobeldagen 10 december. Från klockan 19.00 lördag 10 december finns Olof Somell, intendent på Nobelprismuseet, och vett- och etikettexperten Mats Danielsson online för att svara på tittarnas alla frågor.

Nobel 2022: Prisutdelningen på SVT

Pristagarna tar emot medalj och diplom ur H.M Konungens hand. Även 2020 och 2021 års pristagare närvarar vid ceremonin. Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin inleder prisutdelningen och ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna presenterar de upptäckter och insatser som belönas med 2022 års Nobelpris. Ceremonin ramas in av musikaliska inslag med solisten Hanna Husáhr och Kungliga Filharmonikerna under ledning av dirigent Emilia Hoving

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL