Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

NEON – nytt utvecklingsstöd för nya filmformat

Eric Diedrichs | Nyhet
25 maj 2017
Eric Diedrichs | Nyhet
25 maj 2017
Erika Wasserman pratar om NEON på Cannes Film Festival.
Erika Wasserman på plats i Cannes. Foto: Sara Rüster, Svenska Filminstitutet

På en presskonferens i Cannes presenterade Svenska Filminstitutet sin nya satsning på filmformat, NEON - Next Original Narratives. Fem projekt kommer att tilldelas utvecklingsstöd om 100 000 kronor. Initiativet kommer från nytillträdda konsulenten för kortfilm och nya format Erika Wasserman, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: De 10 bästa dokumentärerna från 2016

– NEON vill utforska filmiska gränser, bildberättande och distributionsmässiga möjligheter idag. Med NEON vill vi uppmärksamma mångfalden av format, uttryck och de sätt som film kan möta en publik idag. Jag hoppas på visionära, innovativa och visuellt utforskande narrativ - det skulle kunna vara i virtual reality, augmented reality, instagram-stories, kortserier, dataspel eller live-film, eller något helt annat som vi inte sett tidigare. Jag ser mycket fram emot att se vad som kommer in, säger Erika Wasserman

Stödet söks gemensamt av en regissör och en producent, med start den första juni. Deadline är den första september. I oktober meddelas vilka fem projekt som väljs ut. Projekten redovisas efter fem månader och då kan ett eller flera av projekten gå till produktionsstöd.

Vad tycker du om NEON?