Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Matt Damon tackade nej till Avatar – gick miste om miljardbelopp

Matt Damon tackade nej till Avatar – gick miste om miljardbelopp

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 december 2022

Stjärnan skrattar åt sig själv

"Du kommer aldrig träffa en skådespelare som har tackat nej till mer pengar" berättade Matt Damon i en intervju där han avslöjade att han inte ville vara med i "Avatar".

Snart är det premiär för Avatar 2: The Way of Water, en film som många har väntat tålmodigt på. När den första filmen kom 2009 tvingades inte bara biografer att bygga om sina system för att visa den nya 3D-tekniken, den blev också tidernas mest inkomstbringande kassasuccé med närmare 2,9 miljarder dollar i enbart biobiljetter världen över.

Avatar
Matt Damon hade kunnat vara med på den här bilden. Foto: Disney

Fick ett samtal av James Cameron

I James Cameron-filmen ser vi skådespelare som Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang och Giovanni Ribisi. I en intervju berättar Matt Damon att han hade kunnat ha en av rollerna, troligtvis huvudrollen som istället gick till Worthington.

– Jag blev erbjuden en liten film som heter Avatar. Jim Cameron ringde mig, han erbjöd mig tio procent av Avatar [skrattar], åh gud. Jag tackade nej, och jag kommer att gå till historien… Du kommer aldrig att träffa en skådespelare som har tackat nej till mer pengar än mig, berättade Matt Damon under ett panelsamtal i Cannes.

Jason Bourne
Matt Damon som Jason Bourne. Foto: Universal Pictures

Så mycket pengar gick Matt Damon miste om

Om Matt Damon hade tackat ja till filmen hade han med inflationen inräknat tjänat ungefär 4,16 miljarder kronor om vi utgår från att det endast rör sig om filmens biointäkter. Sparkassan hade säkerligen fyllts på rejält med alla planerade Avatar-uppföljare.

Anledningen till att Matt Damon tackade nej till filmen uppges ha berott på att han inte ville äventyra Jason Bourne-franchisen. Nu är Matt Damon aktuell med tre kommande filmer, däribland Christopher Nolans Oppenheimer som har premiär nästa år.

"Avatar: The Way of Water" har biopremiär den 14 december.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL