Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Loreens okända filmroller innan genombrottet i Melodifestivalen

Loreens okända filmroller innan genombrottet i Melodifestivalen

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 februari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 februari 2023

Innan vinsten med Euphoria

Innan Loreen tog hela Europa med storm efter att ha segrat i Eurovision Song Contest med "Euphoria", medverkade hon som röstskådespelare i en handfull filmer.

Denna veckan gör Loreen efterlängtad comeback i svenska Melodifestivalen. Denna gången tävlar hon med låten "Tattoo" under den fjärde deltävlingen, som genomförs i Malmö.

Senast Loreen medverkade i programmet var 2017, men de flesta av oss lärde känna henne fem år tidigare när hon slog igenom med dunder och brak med låten "Euphoria". År 2012 gick artisten segrande ur Melodifestivalen med låten och sedan fortsatte framgångståget ut i Europa med en vinst även i Eurovision Song Contest 2012.

Loreen, är det du? Foto: UIP.

De okända filmrollerna Loreen hade innan genombrottet i Melodifestivalen

I dag har de flesta svenskar stenkoll på vem Loreen är, och många har följt henne när hon under de senaste åren börjat synas även som skådespelare. I Netflix Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020) kunde vi exempelvis sen henne skymta förbi som sig själv i en sekvens, och 2021 gjorde hon regelrätt skådespelardebut i en långfilm när hon spelade Maria i nyversionen av Vinterviken.

Redan långt innan Vinterviken-debuten och före sitt stora genombrott som Europas favoritartist hade hon dock en handfull skådespelarinsatser på sin meritlista – mer specifikt som röstskådespelare.

De mest anmärkningsvärda filmerna som Loreen varit med i som svensk röstskådespelare är Shrek den tredje (2007) och Smurfarna (2011), men hon gjorde även en av rösterna i Barbie: Mariposa och hennes vänner Fjärilsälvor (2008). I Shrek den tredje gjorde Loreen den svenska rösten till Törnrosa och i Smurfarna gjorde hon rösten till Smurfan.

Den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2023 sänds på SVT och SVT Play klockan 20.00 på lördag, den 25 februari. Loreen går upp på scen som sjunde och sista artist för kvällen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL