Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Movie Reel

Kommer onlinefilm ersätta biografer helt?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 april 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 april 2021

DET HÄR ÄR EN ANNONS AV CASUMO.COM.

Populariteten med streamingsajter har knappast undgått någon. Utbudet av filmer har blivit betydligt större, och de stora aktörerna har även blivit egna produktionsbolag. När alla filmer går att hitta på en app, finns det fortfarande en anledning att gå på bio om 10 år?

Låt oss ta en titt in i framtiden. Alla människor har tillgång till all information man söker, utan att behöva lämna rummet. Det finns inte en produkt eller tjänst som inte är ett knapptryck ifrån att hamna direkt i din fysiska eller digitala brevlåda. Alla behov finns att tillfredsställa utan att gå ut genom dörren. Den visionen behöver så klart inte realiseras helt. Men om vi är på väg åt det hållet är frågan hur framtiden ser ut för den fysiska biografen.

Bions roll historiskt

Människan är ett flockdjur. Vi gillar att göra saker som andra gör, och uppleva saker tillsammans. Filmer är som bekant en klassisk aktivitet att dela med andra. Tänk på det, man sitter inte och interagerar med de andra besökarna på en bio, mer än att alla har sin uppmärksamhet fäst vid samma duk. Men ändå uppskattar vi att befinna sig i den massan.

En rapport om svenskars kulturvanor visade att antalet biobesökare ökat med nio procent mellan 1989 och 2017. Det ger en övergripande bild av att folks vanor har hållit sig relativt stabila sedan digitaliseringen. Men rapporten visar även att teaterbesök minskar, så det är inte en otänkbar koppling att konsumenterna bara omplacerat sig. Att teater skulle ersättas med visuell media var nog en lågoddsare när första filmen släpptes.

Att ta en verksamhet online – utan att tumma på det sociala

Att ta sin verksamhet digitalt har varit en lösning i många branscher de senaste 20 åren. På den årliga EGR Nordics Awards prisades en aktör som digitalt erbjuder ett casino live. Priset motiverades med att de har gjort framgångar med den sociala upplevelsen och på så sätt hållit spelare nöjda. Nyckeln till bolagets framgångar det senaste året är enligt galan också hur deras idé varit förenlig med ansvarsfullt spelande. Vinnaren av priset beskrevs ha varit en frisk fläkt i branschen med sitt innovativa tänk.

Bions roll framöver

Filmbolag släpper i större utsträckning sina kataloger på onlineplattformar samtidigt som på biografer, vilket ytterligare tar bort udden biografer har vad gäller att vara först med filmer. Tidigare har man ju fått vänta med att kunna streama en film tills den gått färdigt sitt varv på bio. Och trots att antalet personer som gick på bio ökade något mellan 1989 och 2017 hade det redan året därpå sjunkit drastiskt. De senaste åren har biografer rapporterat en minskning av besökare, och ju mer digital vår tillvaro blir, desto svårare blir det för en fysisk bio att överleva. Åtminstone i fysisk form.

Fysiska biografer eller streamingtjänster?


  • Sett över en längre tid har behovet att gå på bio hållit sig stabilt, men har droppat ordentligt under de senaste åren
  • Filmplattformer online är ofta sina egna produktionsbolag
  • Nästan allt kan göras online numera, varför inte återskapa den fysiska bioupplevelsen i en digital värld?

Åldersgränsen för spelande är 18 år | Spela ansvarsfullt - spel kan vara beroendeframkallande | Behöver du hjälp finns Stödlinjen: 020 81 91 00

NÄSTA ARTIKEL