Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Hur en kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream

Hur en kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 mars 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 mars 2023

"Du borde göra en riktig jäkla film igen"

Om mindre än en vecka är det biopremiär för den sjätte Scream-filmen. Visste du att franchisen fick sin legendariska regissör av på grund av en tolvårings hårda samtal med Wes Craven?

Den 10 mars återser vi en av världens mest älskade skräckserier, som med en seriemördare på vift i staden Woodsboro skar upp publiken för första gången 1996. Det blir då den andra filmen av regiduon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, och den sjätte delen totalt. Men om det inte vore för vad en tolvåring en gång sade till seriens fader, Wes Craven, hade filmserien kanske aldrig fått det genomslag som den fick.

Hur en kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream
Drew Berrymore i det klassiska anslaget i "Scream". Foto: Dimension Films.

Hur en tolvåring fick Wes Craven att göra Scream

Med en sjätte film snart tillgänglig för biobesökare kan vi konstatera att fansen fått mycket att glädja sig över genom åren. I ett samtal med Inside Story medan han levde, avslöjade den berömda filmskaparen Wes Craven hur en orädd tolvåring gick hårt åt honom på stan och fick honom att vilja göra första Scream

– En liten grabb, runt tolv år gammal, kom fram till mig och sa "du borde göra en riktig jäkla film igen för dina senare har bara blivit mjukare och mjukare". Det fastnade i mig. 

Scream som hade ett färdigt manus och skådespelare anknutna till sig hade ännu inte hittat sin regissör. 

– Jag tänkte att de filmer som jag gjort som haft verklig betydelse, har gått över någon slags gräns och varit läskiga för att de är hänsynslösa. Så jag ringde upp Bob Weinstein [producent på Dimension Films] för att säga att jag tar jobbet om det fortfarande är ledigt. 

Resten är obönhörligen historia. Scream tjänade in sin produktionskostnad tio gånger om i biljettförsäljning och anses i dag vara en av de mest inflytelserika skräckfilmerna för sin generation. Framför allt för sitt lekfulla meta-tänk där film som ämne är en central del i filmen.

Frank Stenhammar

NÄSTA ARTIKEL