Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner: "Var alla höga på droger?"

Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner: "Var alla höga på droger?"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 februari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 februari 2023

Ridley Scott höll med och gjorde ändringar i nyversion

Visste du att Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner? I Indiana Jones-stjärnans Oscarstal från 2021 går han hårt åt klassikern. "Var alla höga på droger?", säger han i sin kritik.

I dag är Harrison Ford på nytt i ropet med den kommande Indiana Jones-filmen Dial of Destiny, som fick en ny trailer släppt under nattens Super Bowl-event. Den 80-årige filmstjärnan är van vid att stå i rubrikernas centrum, men inte alltid för att han är aktuell med en ny rulle. Han är även känd för att vara frispråkig och ibland skapa rubriker när han yttrar sig ofiltrerat, vilket vi nu har blivit påminda om.

I samband med det nya trailersläppet till den legendariska filmserie om Indiana Jonas har en av Harrison Ford mer uppseendeväckande åsikter börjat florera på nätet. som han uttryckte 2021 där han sågar öppningen i Blade Runner sci-fi-kultfilmen han gjorde med Ridley Scott på 80-talet och som fick en uppföljare 2017.

Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner: "Var alla höga på droger?"
Foto: Warner Bros.

Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner: "Var alla höga på droger?"

Det var under Oscarsgalan 2021 när Harrison Ford skulle presentera priset för bästa klippning som han redogjorde han hatar med Blade Runner. Han tog fram en hopknycklad papperslapp ur fickan och räknade upp flera redigeringsförslag som han skrev efter att han hade sett den första gången.

– Öppningen är för ryckig. Varför låter berättarrösten så fruktansvärd? Han låter drogad. Var alla höga på droger? 

Han fortsatte: Dekker vid pianot är outhärdlig. Flashback-dialogen är förvirrande. Lyssnar han på en bandinspelning? Varför behöver vi den tredje klippningen till äggen? Synagoga-musiken är hemsk på gatan.

Avslutningsvis lade han in nådastöten: 

– Fram till Zoras död är filmen dödligt tråkig. Denna film blir värre för varje visning.

Så vad var poängen med att lista upp allt han hatar med en flera decennier gammal film? Ford ville lyfta fram redigeringen som en av de mest kritiska momenten i filmskapande, vilket ofta förbises av regi, skådespelarprestationer och foto.

– Möjligheterna kan verka oändliga, men klipparen arbetar hårt, ofta i ensamhet, för att göra tusentals val, placera rätt del med rätt längd i rätt ordning för att nå den bästa versionen av vad filmen vill vara. Det är en extremt svår process och inget för den otåliga, inget för den svaghjärtade.

Ridley Scott gjorde ändringar i Blade Runner långt efter Indiana Jones-stjärnans önskemål

Regissören bakom Blade RunnerRidley Scott, ska ha sagt att Harrison Ford är den jobbigaste personen han någonsin jobbat med. Mest på grund av hur mycket skådespelaren kan om filmskapande i stort och hur han lade sig i det övriga arbetet. Hur som helst kom Ridley Scott att göra vissa ändringar i filmen långt senare. Framför allt tog han bort berättarrösten i filmens Director's Cut-version som släpptes 2007.

Men även om Harrison Ford hatar delar med Blade Runner så verkar han ändå hålla med allmänheten om att helheten är bra. Annars hade vi nog inte fått se honom återvända till sin roll i Blade Runner 2049.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL