Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Filmtopp testar Sonys nya 4K Ultra HD Blu-ray-spelare!

Sebastian Håkansson | Nyhet
20 september 2017
Sebastian Håkansson | Nyhet
20 september 2017

Alla har vi säkert någon gång slagits av tanken att få ha en alldeles egen biograf där hemma. För något decennium tillbaka skulle denna tanke stannat vid att just bara vara en dröm. Men i takt med den galopperande teknikutvecklingen har drömmen om hemmasalongen blivit en realistisk verklighet.

Alldeles nyligen släppte nämligen Sony sin 4K Ultra HD Blu-ray-spelare UBP-X800. Filmtopp fick chansen att pröva produkten, som nu finns ute i handeln.

Det kanske inte är alla som har förstått vad grejen med 4K-formatet egentligen är. På senare tid har film och serier nämligen börjats ges ut i 4K Ultra HD, vilket är det senaste formaten på marknaden.

Tänkt dig tillbaka till kontrasten mellan VHS-kassetten (om du fortfarande kommer ihåg formatet) och DVD-skivan. På samma vis kan övergången från DVD till 4K ses. Dessutom kan UBP-X800 kombinera formatet Blu-ray med 4K och HDR samtidigt, vilket gör bilden fullständigt knivskarp i sin upplösning och möjligheterna många.

För dig som undrar vad HDR är kan det ses som bildsignalerna som reglerar ljusstyrkan i bilden. HDR-signaler har upp till 100 gånger så hög ljusstyrka som en standardsignal (SDR), vilket ger bilden en betydligt högre ljusstyrka samtidigt som bottnen vidhålls. På så vis uppträder mer detaljer i bilden och skapar en ny tittarupplevelse.

UBP-X800 klarar alltså av att spela upp en bild med fyra gånger så många pixlar som en vanlig spelare gör idag. Är du med?

Förutom den fantastiska bilden blev vi även imponerade av ljudbilden. Det kändes som att sitta i förarsätet i en jagad bil. Sirenerna tjöt i våra öronen samtidigt som pistolskotten smattrade omkring oss. Vi fick faktiskt skruva ner ljudvolymen mot vad vi är vana vid.

Anledningen till det skarpa ljudet är att spelaren är utrustad med Dolby® Atmos och DTS®:X, de ledande ljudkodekarna som används av just biograferna. För att ge en lätt teknisk förklaring behandlar Atmos ljud som separata objekt, fria från typiska kanaler, så att de kan röra sig fritt omkring dig och till och med över dig. På så vis uppstår ett ordentligt surroundljud. DTS®:X kan i sin tur skapa ett obegränsat antal ljudobjekt som anpassar sig efter dina högtalare i realtid. På så sätt får du ut det mesta möjliga av varje filmsoundtrack. Ett extra plus är att UBP-X800 också kan skicka ljud till TV:n via HDMI och till en trådlös högtalare över Bluetooth® samtidigt.

Sonys UBP-X800 gör det möjligt för vanligt folk att skapa biokänslan hemma. Glöm inte att drypa över lite extra smör på popcornen!

Känner du dig inte tillräckligt imponerad av vår recension kan du gå in på Sonys hemsida och läsa ännu mer om produkten. Här hittar du en fullständiga specifikation.