Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmen som Quentin Tarantino vill att Christopher Nolan ska göra om

Filmen som Quentin Tarantino vill att Christopher Nolan ska göra om

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
09 maj 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
09 maj 2023

Hade Oppenheimer-regissören gjort klassikern bättre?

Christopher Nolan är en av vår tids främsta regissörer, och en som uppskattar hans verk är kollegan Quentin Tarantino. Faktum är att Tarantino uttryckt sådan beundran för Nolan att han drömmer om att se Nolan-versioner av redan existerande filmer och det finns i första hand en film som Tarantino vill att Nolan ska göra om.

Quentin Tarantino och Christopher Nolan är två av de senaste decenniernas mest hyllade regissörer. Tarantino kan stoltsera med att ligga bakom filmer som De hänsynslösa (1992), Pulp Fiction (1994), Inglorious Basterds (2009) och Once Upon a Time in Hollywood (2019), medan Nolans lika imponerande filmografi innehåller titlar som Memento (2000), The Prestige (2006), Inception (2010) och Batman-trilogin med Christian Bale.

Tarantino håller just nu på att fila på sin (förmodade) sista film, The Movie Critic, medan Nolan är högaktuell med stjärnspäckade Oppenheimer, som har premiär i sommar. Det kommande historiska dramat om J. Robert Oppenheimer och hans roll i skapandet av atombomben är säkerligen en film som Tarantino ser mycket fram emot, då han tidigare har överöst Nolans arbete med lovord.

Cillian Murphy spelar huvudrollen i Oppenheimer.
Cillian Murphy spelar huvudrollen i kommande Oppenheimer. Foto: UIP.

Filmen som Quentin Tarantino vill att Christopher Nolan ska göra om

Sin beundran för Christopher Nolan är som sagt ingenting som Quentin Tarantino har försökt att hymla med genom åren. I samband med att Kodak år 2014 skulle upphöra sin produktion av fysisk, 35 mm film, kom Nolan, Tarantino och en rad andra högprofilerade regissörer till formatets undsättning. I den vevan passade Tarantino också på att förklara sin kärlek för Nolans arbete.

I en intervju med The Guardian hyllade Pulp Fiction-regissören bland annat sin kollega för hans "gammaldags filmskapande", med så få CGI-effekter som möjligt. Ett typexempel på detta är att Nolan vägrade spela in den storslagna rymdfilmen Interstellar (2014) med green screens.

– Christopher Nolan skulle vara en lika bra filmskapare som han är, en lika effektfull filmskapare som han är, om han gjorde filmer 1975. Eller om han gjorde filmer 1965, sa Tarantino till The Guardian.

Som Tarantino ofta gör när han talar passionerat om någonting, så stannade han inte där i sin hyllning av Nolan, utan lät fantasin skena i väg mot vad som hade kunnat vara om Nolan faktiskt var aktiv under en tidigare era av filmhistorien. Det finns specifikt en film som Tarantino önskar att han hade fått se Nolan regissera.

– Jag skulle vilja se Chris Nolans version av Det stora slaget. Det hade varit jävligt grymt.

Det stora slaget är en andra världskriget-film från 1965, regisserad av Ken Annakin och med Henry Fonda i huvudrollen. Vi tvivlar på att Tarantinos dröm kommer att gå i uppfyllelse, men några år efter intervjun fick han åtminstone se en andra världskriget-film i regi av Nolan, när Dunkirk (2017) hade premiär.

Vad Tarantino tyckte om Dunkirk? Han var inte besviken. Tarantino hyllade Dunkirk vid flertalet tillfällen, kallade den för ett mästerverk och påstod att det var en av årtiondets allra bästa filmer. Om han kommer att uppskatta Oppenheimer lika mycket återstår att se.

"Oppenheimer" har svensk biopremiär den 21 juli.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL