Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Den sågade remaken Tarantino kallar "ett mästerverk"

Den sågade remaken Tarantino kallar "ett mästerverk"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 juli 2022

"Vet inte ens om Kubrick läst romanen"

Världens kanske mest berömda filmnörd, Quentin Tarantino, har ofta mycket att säga. Nu dissar han en klassisk Kubrick-film för att istället lyfta fram remaken som "ett mästerverk".

Med filmer som Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Kill Bill (2003) och Inglorius Basterds (2008) har Quentin Tarantino säkrat sin plats i filmhistorien. Han har också proppat sina filmer med referenser till gamla favoriter, snott kameravinklar, musik och till och med själva filmtitlarna. Att han kan sin filmhistoria råder det inga som helst frågetecken om.

I sina genrehyllningar, som sagda Kill Bill (2003) och Inglorious Basterds (2009), samt Death Proof (2008), Django Unchained (2012) och The Hateful Eight (2015), har han gång på gång visat upp sin kärlek till hyllade filmskapare som Sergio Leone, Sergio Corbucci och Akira Kurosawa. Men trots att han hyllas av många andra regissörer i Tarantinos generation, lyser Stanley Kubricks strikta formalism med sin frånvaro i Tarantinos värld.

Menar att Kubrick missar chansen

Lolita
Sue Lyon som Lolita i Stanley Kubricks film från 1962. Foto: Warner Bros.

Enligt The New Yorker beror detta på att han finner Kubricks filmer "för kalla och konstruerade", att han uppskattar filmerna men inte känner något direkt för dem. Samtidigt menar han att de första 20 minuterna av A Clockwork Orange (1971) är så bra som film kan bli.

I samma intervju passade han på att kritisera Stanley Kubricks filmatisering av Vladimir Nabokovs klassiska roman Lolita – historien om en pedofil som blir besatt av en 12-åring. Om filmen från 1962 säger Tarantino följande:

– När jag såg den tänkte jag, "Boy", jag vet inte ens om Kubrick har läst romanen. Kubrick lyckas ta boken och göra en galna komedi av den, som faktiskt är ganska fantastisk. Men tanken på att du kan göra en film av Lolita utan att använda en enda upprörande bild, är galet. Det är bedrägligt! Jag menar, för mig missar han den mest fascinerande aspekten av verket, vilket är att se världen ur en pedofils ögon och faktiskt köra på det.

Hyllar Adrian Lynes version istället

Samtidigt beskriver Tarantino den brittiske regissören Adrian Lynes version som "ett mästerverk". Adrian Lyne, som ligger bakom erotiskt laddade klassiker som Farlig förbindelse (1987), Ett oanständigt förslag (1993) och Unfaitful (2003), var i år aktuell med Ben Affleck och Ana de Armas-frontade Deep Water. 1997 gjorde han sin version av Lolita, som fick ett mycket svalt kritikermottagande.

Trots att filmen hade skådespelare av Jeremy Irons och Melanie Griffiths kaliber har den bara 46 av 100 i Metascore, som är ett sammanslaget snittbetyg för de stora engelskspråkiga tidningarna världen över.

Om du är intresserad av att ge Adrian Lynes "Lolita" en chans, finns den att hyra på Viaplay, Blockbuster och SF Anytime.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL