Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Daniel Radcliffe pekar ut sin favoritfilm – Det är inte Harry Potter

Därför tackade Steven Spielberg nej till Harry Potter: "Väldigt glad över det"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 april 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 april 2023

Stjärnregissören tillfreds med sitt beslut

"Harry Potter"-filmserien är en av de mest framgångsrika av sitt slag i filmhistorien. Många hade grämt sig oändligt om de gick miste om en chans att vara del av franchisen, men inte stjärnregissören Steven Spielberg, som är "väldigt glad" över att han avböjde chansen att regissera den första filmen.

Warner Bros. Discovery har annonserat att de kommer att producera en helt ny Harry Potter-serie på Max (som HBO Max snart kommer att förvandlas till). Det innebär att vi kommer få se ny skådespelare axla rollerna som de älskade karaktärerna i J.K. Rowlings magiska värld. Det innebär också att nya manusförfattare och regissörer kommer att få chansen att adaptera författarens samtliga bästsäljare.

Eftersom projektet befinner sig i ett så tidigt stadium vet vi ännu inte vilka kreativa krafter som kommer göra verklighet av det annonserade projektet, men vi räknar med att det blir ett och annat välkänt namn.

En regissör vi däremot inte räknar med att han kommer att medverka i storsatsningen är Steven Spielberg. Mästerregissören hade nämligen sin chans att hålla i trollspöet redan när Harry Potter och De vises sten (2001) skulle sjösättas – men han tackade nej och är nöjd med beslutet än i dag.

Steven Spielberg är "väldigt glad" över att han inte tackade jag till Harry Potter

Harry Potter-filmserien är en av de största framgångarna någonsin och det lär ha blivit rejält med klirr i kassan för regissörer som Chris Columbus, Mike Newell, Alfonso Cuarón och inte minst David Yates, som alla satt i registolen för åtminstone någon av de åtta filmerna. En som hade kunnat sålla sig till den skaran är Steven Spielberg – men mästerregissören valde att avböja möjligheten till att regissera Harry Potter och De vises sten.

Dundersuccén till filmserie behövde uppenbarligen inte Spielbergs stjärnglans för att lyckas, men det går inte att förneka att den hade lyft dess status ytterligare någon nivå. Därför är det intressant att gå på djupet med varför mästerregissören vände möjligheten ryggen – utan att ha ångrat sig en sekund sedan dess.

I anknytning till Oscarsgalan 2023 fick Spielberg och regissören av RRR (2022), S S Rajamouli chansen att intervjua varandra. Då kom Spielbergs kontroversiella beslut på tal, och han klargjorde att det kort och gott att beslutet grundade sig i att han hade en relativt nybildad familj som han prioriterade.

– Jag började bilda en familj och vi började få barn. Valet jag hade var att ta ett jobb som hade förflyttat mig till ett annat land utan att kunna träffa min familj dagligen under fyra eller fem månader, förklarar Spielberg. I grund och botten valde jag att tacka nej till den första Harry Potter för att spendera det kommande ett och ett halvt året med min familj, [när] mina unga barn växte upp. So jag offrade en fantastisk franchise, som jag ser tillbaka på i dag och är väldigt glad över att ha gjort.

Därför tackade Steven Spielberg nej till Harry Potter: "Väldigt glad över det"
Foto: Warner Bros.

Istället blev det som bekant Chris Columbus som satte sig i registolen för den första filmen och Steven Spielberg fortsatte sin redan omåttligt framgångsrika karriär på annat håll.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL