Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Courteney Cox tvingade till sig rollen i Scream – ville spela "en fullständig bitch"

Courteney Cox tvingade till sig rollen i Scream – ville spela "en fullständig bitch"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 mars 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 mars 2023

Courteney Cox om hur hon blev en del av Scream-franchisen

Med "Scream VI" repriserar Courteney Cox ännu en gång sin roll som Gale Weathers. Men hon fick kämpa hårt för att landa rollen inför franchisens första film och tvingades övertyga produktionen om att hon kunde spela "en fullständig bitch".

Courteney Cox är just nu aktuell med Scream VI som har biopremiär den 10 mars. I filmen kommer hon återigen att spela Gale Weathers – en karaktär hon har levt med sedan Wes Cravens första Scream-film från 1996.

Det var dock långt ifrån en självklarhet att Courteney Cox skulle bli en del av den än i dag framgångsrika franchisen. När produktionen var upptagen med att rollbesätta filmen hade Cox slagit igenom med dunder och brak som Monica Geller i Vänner och associationerna med hennes karaktär i den älskade sitcom-serien gjorde att hon först inte sågs som ett rimligt alternativ för Scream.

Courteney Cox tvingade till sig rollen i Scream – ville spela "en fullständig bitch"
Courteney Cox som Monica Geller i "Vänner". Foto: NBC.

Courteney Cox tvingade till sig rollen i Scream för att få spela "en fullständig bitch"

Under slutet av 80-talet och första halvan av 90-talet hade Courteney Cox stämplats som en typisk "girl next door" genom roller i serier som först Fem i familjen (1987) och senare Vänner (1994). Framgångarna var ett faktum, men de höll också på att kosta henne rollen som Gale Weathers i Scream.

I en intervju med Variety har Courteney Cox avslöjat att hon var tvungen att övertyga regissören Wes Craven om att hon var kapabel till så mycket mer än rollen som den där "söta grannflickan".

– Jag var tvungen att prata med Wes Craven och skriva ett brev till honom där jag sa: "Jag vet att du inte ser på mig som den här personen, men tro mig, jag kan vara en fullständig bitch", säger Cox i intervjun.

Till slut lyckades Cox övertyga Craven och produktionen om att hon var rätt person för rollen och resten är historia. Nu 27 år senare spelar hon fortfarande rollen.

Scream-franchisen började om på ny kula förra året då den femte filmen hade premiär. Då hade Cox både Neve Campbell och David Arquette från de tidigare filmerna vid sin sida, men i den sjätte filmen är hon den enda kvar från originalfilmen.

Scream VI har svensk biopremiär den 10 mars.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL