Nu på bio

Det senaste på biofronten!

5 sevärda filmer med bedrägeri i fokus

5 sevärda filmer med bedrägeri i fokus

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 september 2021

DET HÄR ÄR EN ANNONS AV SVERIGEKREDIT.SE.

 

Det har gjorts filmer om bedrägeri i årtionden, men det känns som om de blivit mer populära på senare år – och det kan mycket väl ha att göra med vår samtid. Digitaliseringen har exempelvis lett till mycket gott, men också gjort oss till måltavlor för allt fler former av bedrägeri. Det känns som om en hackerattack, farliga spammejl eller ett försök till bedrägeri över telefon lurar runt varje hörn.

Dessutom måste vi vara försiktiga ute på stan så att inte någon stjäl eller skimmar våra kreditkort. På internet finns det till och med skumma aktörer som försöker utfärda falska kort för att komma åt våra pengar (använd en seriös sajt som jämför kreditkort för att inte bli lurad när du ska skaffa ett nytt kort).

Hur som helst, att bli utsatt för bedrägeri är givetvis inte roligt, men det går inte att blunda för att filmerna på temat ofta är riktigt underhållande.

Här är fem av våra favoriter:

The Wolf of Wall Street (2013)

Dundersuccén från 2013, The Wolf of Wall Street, är en gränslös film om Jordan Belforts uppgång och fall i finansvärlden. Belfort blev på 90-talet en gigant på Wall Street och han levde ett minst sagt dekadent liv med pengar i överflöd. Pengarna som Belfort håvade in införskaffades dock inte med helt legitima metoder…

Hustlers (2019)

Det går att argumentera för att Hustlers är en något underskattad film. Många tyckte exempelvis att några av skådespelarinsatserna förtjänade Oscarsnomineringar och att filmen är extremt välgjord, med en fascinerande story.

Precis som flera andra av filmerna på listan, så är Hustlers baserad på sanna händelser. Filmen är inspirerad av en artikel i New York Magazine som berättar om hur en grupp strippor valde att lura sina välbärgade och sliskiga Wall Street-kunder på pengar.

Fyre (2019)

Vill du se en helt unik dokumentär på temat, så rekommenderar vi Netflix Fyre. Den här dokumentären ger oss en inblick i hur “Fyre Music Festival” gick från att vara ett av de mest upphaussade evenemangen någonsin till att bli ett regelrätt praktfiasko. 

Du kan säkert gissa dig till att det gömde sig en och annan bedragare bakom kulisserna till vad som var tänkt att bli tidernas festhändelse.

I Care a Lot (2020)

I Care a Lot finns på Amazon Prime Video i Sverige, och det är en riktig pärla till film för den som gillar det lite skruvade. Filmen handlar om en förmyndare för äldre, som förskingrar pengar från personerna hon är god man för. Verksamheten är en väloljad maskin, men saker och ting ändras när hon väljer ut helt fel offer.

Catch Me If You Can (2002)

Catch Me If You Can har blivit lite av en symbol för den här typen av bedrägerifilmer, så vilken film passar bättre att avsluta listan med än den?

Handlingen i filmen är baserad på den verkliga historien om Frank Abagnale – en av tidernas mest välkända bedragare. Storyn kretsar kring hur Frank tar sig fram i världen genom lurendrejeri och förfalskningar av allt från värdepapper till identiteter.

Efter sig har han en FBI-agent, men jakten verkar snarare trigga Frank till att fortsätta på sin valda bana, snarare än att bli avskräckt.

NÄSTA ARTIKEL